Denne artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med If

– Da jeg kom til Norge begynte jeg fort å få SMSer fra folk som utga seg for å være Posten med lenke til en «sporingsnettside», sier Viktorija Almazova.

Sikkerhetseksperten jobber til daglig med å beskytte forsikringsselskapet If mot hackerangrep. Om hun hadde trykket på lenken, ville hun automatisk ha lastet ned et virus til mobiltelefonen sin

– Dette er en betydelig sikkerhetsrisiko som få bedriftsledere er tenker på.

Almazova tror få er klar over hvor lett det er å hacke ansattes telefoner.

– Mindre bedrifter og butikker med varesalg er spesielt utsatt. De færreste butikksjefer som venter på en varelevering vil tenke seg om to ganger før de trykker på en sporingslenke. 

Les også: Små bedrifter rammes hardest: – Gjør dette om du blir hacket

– Det kan få katastrofale følger

I sommer oppdaget et anerkjent sikkerhetsselskap at en app som utga seg for å være en guide til Pokémon-trenere, egentlig var et virus. Applikasjonen hadde da blitt lastet ned en halv million ganger.

 <p>– Tenk deg alltid om to ganger før du installerer en applikasjon på telefonen din, og gir den tilgang til ting som kontakter eller kamera, sier Viktorija Almazova.</p>
– Tenk deg alltid om to ganger før du installerer en applikasjon på telefonen din, og gir den tilgang til ting som kontakter eller kamera, sier Viktorija Almazova.

– I dette tilfellet ble telefonen til de som hadde lastet ned viruset bare bombardert med reklame. Men det kunne vært mye mer alvorlig, hackerne kunne ha installert skadelige filer og applikasjoner på telefonen, sier Almazova.

Selv om reklame kan være plagsomt, mener Almazova at brukerne slapp lett unna.

– En infisert telefon er like farlig som en infisert datamaskin. Her får man tilgang til bankkontoen din, og firmaposten. Om telefonen er koblet til et firmanettverk kan den dessuten brukes til å infiltrere hele bedriftsnettverket, sier hun.

– Det kan få katastrofale følger.

Om nettkriminelle får tilgang til bedriftsnettverket kan de kryptere alle filene til bedriften, og holde de som «gissel» i bytte mot løsepenger. Å betale løsepengene er som regel en dårlig idé, og ingen garanti for at dataen blir gjenopprettet.

Les også: Frisørsalong hacket og presset for 40.000 kroner: – Vi trodde ikke noe sånt ville ramme oss

– Skru av telefonen

Tegnene på om du har blitt hacket, er de samme på mobil som på datamaskinen din.

– Dersom mobilen plutselig blir veldig treg eller bruker mye mobildata kan det være et tegn på at du har blitt hacket. I tillegg bør varsellampene ringe dersom du oppdager applikasjoner du ikke kan huske å ha installert, eller om telefonen starter på nytt av seg selv, sier Almazova.

Hun mener alle burde ha noen enkle sikkerhetsregler som de alltid forholder seg til, også på telefon.

– Tenk deg alltid om to ganger før du installerer en applikasjon på telefonen din, og gir den tilgang til ting som kontakter eller kamera. Dette er tillatelser vi sjelden tenker over, men som kan få store konsekvenser om de gis til hackere.

Dersom du oppdager at mobilen din har blitt infisert er det kun én ting å gjøre.

– Skru av telefonen din, og ta kontakt med bedriftens IT-avdeling, er Almazovas klare råd.

Dersom bedriften ikke har en egen IT-avdeling som er kjent med mobilinnbrudd, bør man kontakte et profesjonelt selskap som kan vurdere trusselen. Bedrifter som har kjøpt datakriminalitetsforsikring i If, kan ringe en døgnåpen sikkerhetstjeneste fra IBM.