Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Bitcoins Norway.

– Hvis du skal investere i krypto, da bør du forstå det fundamentale ved den valutaen du er interessert i, og hvilket problem den løser, sier daglig leder Ole Andre Torjussen i Bitcoins Norway.

Alle kryptovalutaer bygger på blockchain-teknologi, og alle grunnleggere av kryptovalutaer spesifiserer hvilket problem nettopp deres teknologi tar sikte på å løse. Dette gjør de som regel i valutaens såkalte “white paper”, som finnes tilgjengelig for alle som ønsker å lese - ikke bare investorer.

På nettet finnes det mange guider til hvordan du leser og tolker et “white paper”, men ett råd går igjen til både nye og litt mer erfarne kryptoinvestorer:

Dersom du leser et slikt paper og ikke forstår hvilket problem en kryptovaluta vil løse, og hvordan de vil gjøre det - så ikke putt pengene dine i den. Du skal ikke behøve å være blockchain-ekspert for å forstå.

Les også: Sindre (27) gikk fra 30.000 til 11 mill. på to år i kryptomarkedet: – Har prøvd å ikke ha for mye is i magen

Seks grunnleggende tips

Verdens nest største kryptovaluta, ethereum, har for eksempel definert et kortsiktig problem de søker å løse ved hjelp av blockchain-teknologi som oppfyller smartkontrakter for at transaksjoner skal kunne gå gjennom.

– Bitcoin prøver på sin side å bli en global valuta der blockchainen sikrer verditransaksjon fra a til b uten behov for tredjeparter, mens mange andre forsøker å løse andre tekniske problemer. Det går ofte på å løse ting som involverer datatransaksjoner mer effektivt eller mer kostnadseffektivt, forklarer Torjussen.

 – Jeg kunne ingenting om programmering eller slik da jeg startet. Jeg begynte med å gå i dybden på enkelte valutaer og teknologien bak, og deretter ble det litt learning by doing, sier Torjussen.

Slik blir du en smartere kryptoinvestor:

  • Først og fremst lær deg det grunnleggende om hvordan blockchain fungerer og hvilken rolle kryptovaluta er ment å ha. Innehar du en grunnleggende forståelse for teknologien, vil du lettere kunne ta til deg kunnskap om de enkelte valutaene.
  • Sett deg inn i hvilken problemstilling kryptovalutaen du ønsker å investere i skal løse og hvordan dette målet skal nås. Et greit utgangspunkt vil alltid være å lese valutaens såkalte white paper. Denne gir deg blant annet innsikt i teamet, tekniske aspekter, samt de kommersielle og finansielle rammene rundt valutaen.
  • Dra på foredrag, sosiale kvelder og andre happenings i regi av ulike aktører innenfor kryptosfæren. Enten du kommer som nybegynner eller har fulgt med på krypto en stund, er det alltid mer informasjon å innhente. Her får du informasjonen fra folk tett på prosjektene, samtidig som det er enkelt å komme i kontakt med mennesker med ulike roller. Med andre ord en nyttig og sosial plattform for å lære mer.
  • På Facebook finner man mange ulike kryptovalutagrupper, både norske og internasjonale. Dette kan være er en god kilde for innsikt og mer dyptgående tråder rundt ICO-er, markedstrender og andre kryptorelaterte diskusjoner. Hold deg til gruppene som ikke tillater salg og promotering, disse er som regel de mest seriøse aktørene.
  • Les deg opp på hva enkelte suksessrike tradere har gjort før deg og lag deg din egen strategi før du kjøper. Det er viktig å danne seg en mening om hvorfor du ønsker å kjøre akkurat denne strategien.
  • Bruk Twitter, Youtube, nyhetskilder og andre fora aktivt, men vær kritisk til informasjonen du får der og hvem du følger. 

– Se på detaljene

Når du finner en valuta som du forstår, og som du har tro på at har gjennomføringsevne, finnes det også mer detaljert informasjon man kan ta en titt på, sier Torjussen. Man kan for eksempel sjekke hvor mange adresser som holder den, og hvordan fordelingen er mellom hvor mye som er i sirkulasjon og hvor mye som holdes av grunnleggeren.

– Hvis dette er svært skjevt, kan man jo ta en vurdering om motivene bak opprettelsen, utdyper Torjussen og fortsetter:

– Ser man på en valutacoin som bitcoin, bør det være mye transaksjoner i blockchainen, noe som er et tegn på at den faktisk benyttes.

Er du nybegynner eller akkurat har startet med investeringer i kryptovaluta, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne for å få oversikt. Det er ikke så rart: det finnes minst 1600 ulike valutaer, eller coins, i dette uregulerte markedet, og nye ICO-er skjer hele tiden.

Vær obs på slagsider

Ettersom det finnes svært mange kilder til informasjon, er problemet for mange i starten å vurdere kildene.

– Kryptomarkedet er svært sensitivt og svinger mye, og man ser ofte at personligheter, aviser eller bloggere med innflytelse kan påvirke kursene kortsiktig med sine uttalelser, sier Bitcoins Norway-grunnleggeren.

– Men dette er støy som man etter hvert lærer seg å filtrere, forteller han videre.

Det han selv fulgte med på for å finne informasjon i starten, var andre investorer, nyhetskilder, spesialiserte kryptonyhetskilder, ulike forum på Reddit og forskjellige kanaler på Youtube.

For å få oversikt over det store bildet og trendene, lønner det seg å følge med på sider som tracker kurser, markedsverdi og historikk, og coinmarketcap er en slik side.

Man kan også søke seg frem til krypto-kjennere og personligheter som er kjent for å være objektive.

Man må likevel være obs på at de aller fleste i dette markedet har en slagside som vil gjøre at de kommer med informasjon som stiller den eller de valutaene de selv er inne i, i et godt lys, advarer Torjussen.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig gevinst. En hver investering i finansielle instrumenter innebærer en risiko for tap.