Artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med Penger.no

– Den gamle tankegangen er at hvis du eller familien din kjenner den lokale banksjefen vil du få gode lånebetingelser, sier Sebastian Mikolajczyk i Penger.no

Han har lang erfaring fra finansbransjen, og jobber nå med å hjelpe lånesøkere å få de beste lånevilkårene. 

– Nå er det ikke lenger sikkert at du får de beste betingelsene i den banken du alltid har vært trofast mot, sier Mikolajczyk. 

Han sier bankene som regel ser på tre kriterier når de skal tilby lånevilkår. Trofasthet er ikke et av dem. 

– Vilje, evne og sikkerhet. Det er de tre spørsmålene alle banker stiller seg. Om du får bestått på alle kriteriene, får du lån. 

Ifølge Mikolajczyk bør det være en selvfølge for alle lånesøkere å prute på betingelsene.

– Om du gjør dette riktig, kan du i ytterste konsekvens spare flere tusenlapper i måneden, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>DETTE SER BANKEN ETTER:</b> – Vilje, evne og sikkerhet. Det er de tre spørsmålene alle banker stiller seg. Om du får bestått på alle kriteriene, får du lån, sier Sebastian Mikolajczyk i Penger.no.</p>
DETTE SER BANKEN ETTER: – Vilje, evne og sikkerhet. Det er de tre spørsmålene alle banker stiller seg. Om du får bestått på alle kriteriene, får du lån, sier Sebastian Mikolajczyk i Penger.no.

Slik pruter du

De siste årene har reglene bankene må forholde seg til blitt strengere. 

– Dette gjelder spesielt egenkapitalkravet, som gjør at bankene har mindre frihet til å tilpasse lånebetingelsene enn før, sier Mikolajczyk. 

Han mener det likevel er flere gode muligheter for å forhandle med banken, spesielt når det kommer til renten. 

– I motsetning til matbutikken hvor pruting ikke er så vanlig, er det helt vanlig å forhandle om pris i bankbransjen, sier Mikolajczyk. 

Han sier første steg er å kontakte konkurrerende banker. 

– Du starter gjerne i den banken du selv har et kundeforhold til, men du bør også sjekke ut direkte konkurrenter og de nye internettbankene for å være sikker på at du får rettferdige vilkår. 

I tillegg til å se etter den beste renten, bør du også vurdere bryderiet med å bytte bank. 

– Om du får et godt tilbud hos en annen bank, kan du godt ta med det tilbake til din faste bank og be dem matche vilkårene, sier Mikolajczyk.

Denne tjenesten gjør jobben for deg gratis

Selv om det tar mye tid å fylle ut lånesøknader til hver bank, anbefaler Mikolajczyk at lånesøkere kontakter minst to til tre individuelle banker.

– Eventuelt kan de benytte seg av sammenligningstjenester slik som Penger.no. Da kommer du inn på en nøytral nettside, og slipper unna med å fylle ut èn enkel søknad. 

Penger.no fyller lånesøkere ut de samme opplysningene som de ville fylt ut i en vanlig lånesøknad. Deretter distribuerer nettstedet søknaden til relevante banker, som deretter kontakter søkeren med et tilbud. 

Tjenesten er gratis, og har hjulpet hundrevis av nordmenn å få bedre betingelser på boliglånet sitt 

– Som regel blir du kontaktet av banken en til to dager etter at du har sendt inn søknaden til oss, sier Mikolajczyk. 

Han sier de fleste av kundene til Penger.no får henvendelser fra flere banker, som dermed gir gode muligheter til å enkelt prute eller velge det billigste lånet. 

– Å fylle ut skjema hos oss tar 10-15 minutter om du har selvangivelse og annen dokumentasjon tilgjengelig. Da slipper du å måtte individuelt henvende deg til flere banker og fylle ut det samme skjemaet mange ganger.