Artikkelen er produsert av VG Partnerstudio i samarbeid med IG.

Markeder og instrumenter som tidligere kun var tilgjengelig for profesjonelle investorer, har nå på en mye enklere og billigere måte blitt tilgjengelig for hobbytradere og investorer. Det er enklere enn det høres ut. 

– Dette gjelder spesielt kontrakter på aksjeindekser og råvarer, sier salgssjef David Feldell i IG.

Ønsket du for eksempel en transparent eksponering mot olje, måtte du tidligere åpne en egen «futures konto» for å handle futurekontraktene på olje.

– Her måtte du typisk betale for kurtasje, clearing avgifter, realtidsdata og gjerne også en plattformavgift dersom du brukte meglerhusets egen løsning, forklarer Feldell.

– Hvem vil du si CFD-er passer spesielt godt for?

– CFD-er passer til tradere og investorer som ønsker tilgang til de viktigste markedene i verden på én og samme plattform, hvor man samtidig kan gjøre analyser og følge markedene. I tillegg vil CFD-er være passende for tradere som ønsker tilgang til billig belåning og enkel tilgang til shorting av aksjer og andre markeder.

– Har du noen tips til tradere som ikke har prøvd seg på CFD-handel tidligere?

– Mange tradere og investorer kan bli skremt av høy belåning i CFD-produktene. Vi tilbyr derfor en ordretype som heter «Garantert stop». Bruker man denne stopp-tap-funksjonen, vil man være garantert å ikke tape mer enn et forhåndsbestemt beløp som er lik eller mindre det man har tilgjengelig på konto, uansett hvor stor eksponering man tar.

Har du lyst til å teste ut CFD-handel, kan du opprette en demokonto hos IG. Følg i så fall denne linken for mer informasjon.

Trading-eksempel:

– På alle instrumentene tilbys det to kurser, akkurat som du ville fått på de underliggende instrumentene. Disse omfatter kjøpskurs (oppgitt først) og salgskurs (oppgitt sist). Differansen mellom disse kursene kalles «spread». Hvis du tror markedet kommer til å stige, må du kjøpe til salgskurs (den høyeste kursen). Hvis du tror markedet kommer til å falle, må du selge til kjøpskurs (den laveste kursen), forklarer Feldell.

La oss si at OBX-indeksen, som hos IG heter Norway 25, for øyeblikket handles for 555.25/555.95.

 <p>Foto: AFP</p>
Foto: AFP

Hvor mange aksjer eller kontrakter du ønsker å handle er opp til deg – så lenge du innfrir kravet til minste ordrestørrelse for et bestemt instrument. Husk at verdien av én kontrakt varierer for ulike instrumenter.

La oss si at en kontrakt på FTSE 100 har en verdi på GBP 10 per punktbevegelse i underliggende indeks. Hvis du har kjøpt én kontrakt på FTSE 100, og indeksen stiger med 1 poeng, oppnår du en fortjeneste på GBP 10.

På samme måte, la oss si at en kontrakt på Norway 25 har en verdi på NOK 100 per punktbevegelse i underliggende indeks. Hvis du har kjøpt én kontrakt på Norway 25, og indeksen stiger med ett poeng, oppnår du en fortjeneste på NOK 100.

– De fleste CFD-posisjonene har ingen utløpsdato. Dersom du ønsker å stenge en posisjon, legger du inn en ordre med samme verdi i motsatt retning.

La oss si at du for eksempel kjøper 100 aksjer i BP som en CFD. Kursen begynner å falle, så du bestemmer deg for å stenge posisjonen før du taper for mye. Dette gjør du ved å selge 100 BP-aksjer som en CFD og realiserer tapet ditt.

Det finnes imidlertid unntak.

Har du lyst til å teste ut CFD-handel, kan du opprette en demokonto hos IG. Følg i så fall denne linken for mer informasjon.

– Vi tilbyr for eksempel forwardkontrakter på ulike råvarer som utløper på spesifikke datoer i fremtiden.

Du trenger imidlertid ikke å vente til utløpsdatoen før du går ut av forwardkontrakten – du kan simpelthen lukke posisjonen når som helst før den løper ut. På utløpsdatoen har du også muligheten til å forlenge forwardkontraktene mot et lite gebyr. Du må ikke ut med noe mer enn dette gebyret, siden kurtasjen er priset inn i spreaden.

Slik reduserer du risikoen

Siden CFD-er er girede instrumenter, er det viktig at man til enhver tid er klar over hva eksponeringen og den totale risikoen er i hver posisjon. Bruk av belåning kan innebære høyere risiko dersom man øker eksponeringen i ett og samme instrument.

– Det kan derfor være hensiktsmessig og se på hvordan man for eksempel kan bruke belåning til å redusere risikoen i en eksisterende portefølje.

Harbo forklarer dette ved å for eksempel gå short i aksjeindeksen man har en long portefølje med aksjer i, eller å shorte en råvare som har eksponering mot et bestemt selskap:

Aluminium mot Hydro, olje mot Seadrill, gull mot gruveselskaper, også videre.

– Shorter du tilsvarende beløp i en aksjeindeks som du eier aksjer i, vil den totale eksponeringen din bli 200 prosent av den eksisterende porteføljen din, men markedsrisikoen din kan sies å ha gått ned. Slik vil du kunne eliminere den generelle markedsrisikoen, og porteføljen din vil kunne gi positiv avkastning i både et fallende og et stigende aksjemarked, sier salgssjefen.

CFD-er er komplekse finansielle instrumenter og investeringer i disse innebærer høy risiko for å tape penger raskt, grunnet gearing. 78% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler i disse produktene. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.