Artikkelen er produsert av Cloud Media i samarbeid med SKAGEN.

Alexandra Morris var investeringsdirektør i DNB Asset Management da muligheten for å bytte til SKAGEN dukket opp i fjor vår.

Jobbtilbudet ville medføre 30 mils pendlervei hver vei – i luftlinje.

Likevel var valget enkelt, ifølge norskamerikaneren som 1. september kunne feire ett år som investeringsdirektør i Stavanger-selskapet.

– Det var drømmejobben. Du kommer ikke høyere i Norge hvis du vil jobbe med fondsforvaltning. Inntil da hadde det bare vært en umulig drøm, siden jeg bodde i Oslo med hjemmeværende barn. Men nå er de ute av redet. Derfor var jeg ikke i tvil, sier hun.

– Det kan sammenlignes med fotballspillerne som får spille for Liverpool eller Manchester United, mener hun.

Den ene bekymringen

SKAGEN er ikke bare størst av de uavhengige fondsselskapene i Norge. For investeringsdirektøren er det andre kvaliteter som gjorde selskapet til selve drømmearbeidsgiveren.

– Hele merkevaren oser av selvstendighet og troverdighet. Og en helt unik historie om fire gründere som solgte fond på bensinstasjoner på 90-tallet, sier hun.

Likevel var det én ting med selskapet hun fryktet: Stavanger.

– Jeg var småredd for Stavanger. Ville jeg klare å lokke de beste talentene til et sted hvor det regner sidelengs halve året? Jeg trodde at det ville bli vrient. Men nå har jeg plukket Øyvind Fjell fra Delphi og Fredrik Bjelland fra NBIM i Shanghai. Så det har tydeligvis ikke vært noen ulempe hittil, sier hun.

Mener Stavanger er en fordel

Når også andre gode investeringshoder lar seg friste til oljebyen, mener Morris at det faktisk er en styrke at SKAGEN holder til utenfor Oslo.

– I Stavanger sitter du på en måte litt utenfor hele finansverdenen. Jeg tror det er en fordel, at vi får sitte litt mer i ro og fordøye ting bedre, sier hun.

Hun mener at en viss avstand fra støyen i markedet er en fordel for aktive forvaltere.

– For å slå markedet, må du gjøre gode analyser – og tørre å stole på dem. Da jeg var leder av europeiske fond i Odin Forvaltning, var det beste Finland-fondet for eksempel forvaltet fra Oslo, sier hun.

Ekstrem detaljkunnskap

De fleste som har byttet jobb, vet at virkeligheten ikke alltid stemmer overens med forventningene. Ett år etter jobbskiftet, konstaterer hun at det ikke har vært noe problem i dette tilfellet.

Aller mest imponert er hun kanskje over kompetansen kollegene sitter med.

– Detaljkunnskapen de har om selskapene grenser nesten mot det latterlige. Jeg er sikker på at Knut Harald (Nilsson, hovedforvalter i SKAGEN Kon-Tiki) vet alt om enhetskostnader, produktutvikling og produksjonssteder i Hyundai. Det er ekstremt. Og det har imponert meg, sier hun.

Antyder nye fond

I tiden fremover vil Alexandra Morris jobbe videre både med organisering og talentutvikling internt i selskapet. Men kundene vil også se mer iøynefallende endringer.

– Vi har fem aksjefond i dag. Trolig vil vi lansere nye fond i løpet av de neste årene. Hva det blir, er hemmelig. Men planene er konkrete, sier hun.

Noe mer vil hun ikke røpe, utover at fondene vil bygge videre på SKAGEN og forvalternes kjernekompetanse.

– Select-serien som kombinerer aksjefond og rentefond, kan også utvikles videre. Og vi kan utvide Compass, som kundene i dag kan bruke til å styre seg mot riktig risiko, sier Alexandra Morris.

– Fordi SKAGEN selger direkte til kundene, har jeg lært veldig mye mer om hva de er opptatt av. Det er først og fremst absolutt avkastning. Det gir oss et veldig tydelig oppdrag, sier hun.

Les mer om fond og sparing i SKAGEN her.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.