Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Chaqwa.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og kaffen blir ofte omtalt som «den sosiale oljen» – også på arbeidsplassen.

– Den koffeinholdige drikken er et av de enkleste og rimeligste midlene en arbeidsgiver kan bruke for å få effektive og fornøyde ansatte, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).
Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Trendy med kaffehjørner på jobb

En tydelig trend i det moderne kontorlandskapet er gode kaffeløsninger. Det er ikke lenger nok med en kaffetrakter eller gammel kaffemaskin, ansatte ønsker gjerne en innbydende og sosial møteplass, mener Grydeland.

– Noen arbeidsplasser har til og med egne baristaer eller kafeer på arbeidsplassen, sier kaffeeksperten og legger til:

– Arbeidstagere ønsker at arbeidsgiver satser på dem, og at det legges til rette for trivsel og godt arbeidsmiljø. Noe av det enkleste grepet en leder da kan gjøre, er å velge gode kaffeløsninger. Dette er også noe av det rimeligste en arbeidsgiver kan gjøre for å beholde dyktige og trivelige ansatte.

CHAQWA er et kaffemerke av høy kvalitet, og leverer til kontor, kafé og restaurant i Norge. Det finnes en rekke ting du kan gjøre for å sørge for at både kaffen hjemme og kaffen fra kaffeautomaten på kontoret smaker best mulig. 

Dette er flaut ved møter

Grydeland påpeker at «alle» er opptatt av jobbkaffen, og et kjent samtaleemne på arbeidsplassen er ofte at kaffen er vond. Er den ikke god, så kan man gjerne bli flau, spesielt hvis man har invitert til møte.

– God kaffe gir fornøyde ansatte, og også fornøyde gjester på for eksempel hotell og konferanser. Nordmenn blir gjerne veldig frustrert over vond kaffe, eller hvis kaffen er for tynn. Så her bør ikke arbeidsgiver spare på penger, god kaffe er det sikreste kortet for tilfredshet.

Kaffeundersøkelsen 2017 viser at 7 av 10 nordmenn drikker kaffe hver dag. Totalt kaffekonsum i Norge ligger i snitt på 3,6 kopper pr. dag blant kaffedrikkere. Det drikkes omtrent like mange kopper hjemme som på jobb. Menn drikker totalt sett mer kaffe enn kvinner, og spesielt på jobb.

 <p>– Å ta en kaffepause i løpet av arbeidsdagen er bra for produktiviteten, mener Grydeland.</p>
– Å ta en kaffepause i løpet av arbeidsdagen er bra for produktiviteten, mener Grydeland.

Kaffepausen gir motivasjon

Grydeland synes det er vanskelig å si noe om hvorfor nordmenn er så opptatt av jobbkaffen, og det finnes ikke noen konkrete undersøkelser om temaet. Det finnes derimot en rekke studier som viser at kaffepausen på jobb er viktig for produktiviteten.

– Kaffepausen er som den gamle vannposten, hvor man ble stående og skravle litt. Kaffemaskinen fungerer litt som en bar, og man tenker gjerne ikke over at man tar en pause og slår an en prat. Det blir et møtepunkt og en sosial funksjon.

Samtaler rundt kaffemaskinen er gjerne alt fra jobbrelatert, til private ting.

– I tillegg til at kaffepausen kan gi fordeler jobbmessig, fordi man knytter bånd, er dette avbrekket også bra for arbeidsinnsatsen.


Flere utenlandske studier hevder at kaffepausen gir økt produktivitet, konsentrasjon, bedre hukommelse og trivsel. I tillegg er kaffe mildt oppkvikkende og inneholder sentralstimulerende stoffer som påvirker hjernen. En tidligere britisk studie har blant annet vist at koffein forbedrer hukommelsen og gir økt konsentrasjonen.

Slik skaffer du gode kaffeløsninger på jobben

NKI får stadig henvendelser fra store norske virksomheter som har spørsmål om kaffe, og kaffeløsninger på arbeidsplassen. 

Gjennomgang av flere anbudsdokumenter avdekker ofte innkjøpernes manglende kunnskap om kaffe, tilberedningsmetoder og de ulike systemene som finnes på markedet. Konsekvensen blir dårlige eller uklare kravspesifikasjoner og mye unødvendig tid går tapt på begge sider, ifølge NKI.

  • De fleste arbeidsplasser ønsker god kvalitet på både utstyr og kaffe, til en rimelig pris. Og gode løsninger gir igjen fornøyde ansatte. På bakgrunn av dette har NKI utarbeidet en veileder for å hjelpe arbeidsgivere til å utforme gode anbudsdokumenter. 
  • Her kan du lese mer, og få en enkel oversikt.