Å skulle gjøre de riktige økonomiske valgene når man er ung, kan virke både kjedelig og vanskelig. Det er uendelig lenge til pensjonsalder, og fast jobb, barn og andre forpliktelser står ikke på agendaen.   

Samtidig er det sånn at dersom du bare gjør noen ørsmå grep mens du er ung, så kommer du til å ha et mye bedre utgangspunkt for en solid personlig økonomi for resten av livet, enn om du bare lar ting skure og gå.

Blant Danske Banks kunder ser forbrukerøkonom Anne Motzfeldt eksempler på begge deler. 

– I den ene enden av skalaen ser vi de som ikke har en krone spart og sitter som 30-åringer med dyr gjeld brukt på gammel moro. Andre kommer derimot med full BSU og har kommet igang med aksjesparing til pensjon, beskriver Motzfeldt. 

– Når forskjellene blir så store, er det klart at det får betydning for hva man ønsker å få til i livet, minner hun om.

Startpakke for unge

Den gode nyheten er at det finnes en enkel oppskrift på hva man bør gjøre, og i hvilken rekkefølge man skal prioritere. For en typisk ung voksen, som enten jobber litt ved siden av studier eller jobber heltid, anbefaler Anne Motzfeldt følgende «økonomiske startpakke»:

– Har man disse fire tingene på plass, da har man omtrent gjort «alt riktig», og man har et knallgodt utgangspunkt for å få en god økonomi senere, sier forbrukerøkonomen.

  • Kom deg inn på boligmarkedet.

De fleste drømmer om å komme inn på boligmarkedet, og da trengs egenkapital. – Det finnes ingen spareform som gir så god avkastning og samtidig er så trygg som boligsparing for ungdom (BSU), sier Motzfeldt. 

Men også hvis du har kjøpt bolig, og fortsatt er i aldersgruppen som kan spare i BSU, er det et svært godt råd å fortsette å fylle opp denne kontoen hvert år.

  • Ha cash i bakhånd.

– Å ha et beløp tilgjengelig for uforutsette utgifter er en stor trygghet. Et av de viktigste rådene jeg gir til unge som ønsker å være smarte økonomisk, er å unngå å ta opp forbrukslån eller bruke kredittkort. Har man en buffer på konto, slipper man å ty til lån eller kredittkort for å løse de uforutsette situasjonene, sier Motzfeldt. 

Hvor stor buffer man bør ha, avhenger imidlertid av hva slags livssituasjon man er i. For en som er singel, barnløs og leietaker, er den nødvendige bufferen helt annerledes enn for tobarnspappaen med selveierleilighet. 

– Standardanbefalingen er 1-2 ganger månedslønn, men dette tilpasser man sin situasjon, sier eksperten. 

  • La pengene vokse over tid.

Har man BSU og buffer på plass, men fortsatt har mulighet til å sette av penger, bør man så tidlig som mulig starte med langsiktig sparing til pensjon, sier økonomen.

– Å spare litt er mye bedre enn å spare ingenting. Det er bare en myte at man må ha mye penger for å investere, sier Motzfeldt.

Man kan enkelt sette opp månedlig sparing i et rimelig aksjefond, og dersom man starter med 500 kroner i måneden tidlig, så gjør rentes rente-effekten at det blir store summer over mange år. Lurer du på hvordan rentes rente-effekten egentlig fungerer? Les denne artikkelen.

Så lenge man har et langsiktig perspektiv på pengene man setter inn i aksjefond, er det egentlig vanskelig å gjøre store feil her, sier Motzfeldt.

– Noe av det morsomste jeg opplever som rådgiver, er når jeg snakker med noen som opprettet månedlig sparing på 1000 kroner for ti år siden, og nesten ikke har tenkt på pengene siden. De får en gledelig overraskelse når det går opp for dem hvor mye pengene har vokst, sammenlignet med hva som ville skjedd hvis de hadde stått på konto, forteller forbrukerøkonomen.

  • Sørg for å ha et sikkerhetsnett.

Det siste punktet Motzfeldt vil anbefale i «grunnpakken», gjelder hvordan man sikrer fortsatt levestandard for seg selv og evt barn og familie dersom man skulle bli ufør eller omkommer.

– Gode personforsikringer som sikrer egen lønn eller gjenlevende hvis noe skulle skje, er viktig for de fleste, og særlig i etableringsfasen med barn, mye lån og høye utgifter. Også her kan det være lurt å begynne tidlig, for jo friskere man er når man fyller ut egenerklæringen til forsikringsselskapet, jo større sjanse er det for å få innvilget forsikringen, også uten reservasjon, påpeker Motzfeldt.

Les mer på danskebank.no/akademikernepluss