Artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med Thune

– I det den nye bilen ruller ut av bilforhandleren, mister den halvparten av verdi en sin. Om du derimot kjøpte et fint smykke for ti år siden, er prisen i hvert fall den samme i dag som da du kjøpte det, sier Erling Bjerke.

Han er daglig leder for Thune, og har jobbet med smykker i over 25 år. Han sier noe av grunnen til at smykker holder seg fint i verdi skyldes stadig økende råvarepriser.

– Siden 2006 har prisen på gull mer enn doblet seg. Om vi justerer for variasjonene i dollarkurs, ser vi en høy og jevn vekst. Den samme utviklingen ser vi også med diamanter og edelstener.

For forbrukere betyr dette at smykkene i gullsmedforretningen har blitt dyrere å kjøpe. Samtidig betyr det at de smykkene man allerede har kjøpt holder seg i verdi. Bjerke vil være forsiktig med å spå fremtiden, men tror det er sannsynlig at dagens utvikling vil fortsette.

– Utvinning av gull og diamanter er dyrt og tidkrevende. Derfor er det vanskelig å øke produksjonen. Samtidig ser vi at den globale etterspørselen etter edle metaller og stener fortsetter å øke. Det tilsier at prisene vil fortsette å stige i fremtiden, sier han.

Dette er viktigst

Bjerke forklarer at de produktene som taper verdien sin fortest, er de billigste produktene hvor håndverket er dårlig.

– Om du for eksempel kjøper en for spinkel ring, som er hulet ut for å bruke mindre gull, kan du ikke regne med at den vil holde verdien sin like godt. Skal smykket holde seg i verdi er det én ting som gjelder.

– Skikkelig håndverk, fastslår Bjerke. 

Han sier de som ønsker å investere i smykker som både varer og stiger i verdi bør la seg inspirere av besteforeldrene sine.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>DIAMANTER:</b> – Det sier seg selv at du bør ta vare på smykkene og rense de en gang i blant. Om du kjøper god kvalitet skal det lite vedlikehold til for at smykkene skal vare i lang tid, sier Erling Bjerke.</p>
DIAMANTER: – Det sier seg selv at du bør ta vare på smykkene og rense de en gang i blant. Om du kjøper god kvalitet skal det lite vedlikehold til for at smykkene skal vare i lang tid, sier Erling Bjerke.

– Det betyr ikke at du skal kjøpe et gammelt smykke, men at du skal kjøpe et produkt av god kvalitet som er fint for sin tid.

– Fellesnevneren for de fleste verdifulle smykker som har holdt seg i verdi, er at de stammer fra anerkjente leverandører som Cartier, Tiffany eller Thune, sier Bjerke. 

Det er også viktig å ta vare på garantikort, sertifikater og dokumentasjon på smykkets autentisitet om du vil bevare smykkets verdi.

– Det sier seg selv at du bør ta vare på smykkene og rense de en gang i blant. Om du kjøper god kvalitet skal det lite vedlikehold til for at smykkene skal vare i lang tid, sier Bjerke.

– Først og fremst en investering i kjærlighet 

Hemmeligheten for å skape mest mulig glede hos motparten sin er å overraske på en positiv måte. I juletiden kan en slik overraskelse være å enten kjøpe noe ekstra fint, eller å gi en gave nummer to senere i romjulen.

– Gaver gleder mest når de ikke er forventet, sier Bjerke.

Selv om smykker kan være gode investeringer, mener Bjerke likevel at du bør lytte til hjertet når du skal plukke ut noe spesielt til den du vil glede.

– Smykker er først og fremst en kjærlighetsinvestering.