Artikkelen er produsert av Cloud Media i samarbeid med Skandiabanken.

Du har sett tilbudene. «Kjøper du bil hos oss, gir vi deg et kjempegodt tilbud på billån», er gjerne meldingen potensielle bilkjøpere blir møtt med. Men slike kampanjetilbud er ikke alltid så gunstige som de ser ut til å være.

Til værs

– Ikke sjelden får du tilbud om billån til 1,99 prosent rente. Det høres ut som et godt tilbud, men du bør lese betingelsene. Ofte er det nominell rente som oppgis. Den effektive renta, som er det du faktisk betaler, inkluderer etablerings- og termingebyr og kan være på over fire prosent. Du vil også finne ut at denne renten gjelder i en begrenset periode, for eksempel i ett eller tre år. Etter den tid må du betale det som omtales som «normal rente», sier Johnny Anderson, leder for marked og kommunikasjon i Skandiabanken.

Hva er så «normal rente»? Det er blant opplysningene som kun skrives med liten skrift.

– I mange tilfeller har denne renten ligget på syv-åtte prosent, noe som er dobbelt så høyt som kampanjerenten lånetilbyderne lokker med. Det som skjer, er at du får en stor kostnadsøkning sent i låneperioden og på et tidspunkt der bilen er mye mindre verdt enn da du kjøpte den. Du har fortsatt en betydelig del av lånet å betale ned, samtidig som bilen har sunket kraftig i verdi. Det gjør at økonomien din blir dårligere og at du har mindre penger å rutte med når du skal kjøpe ny bil. I tillegg får du ofte mindre igjen for bilen enn det du forventer når du skal selge den, sier han.

 <p/> <p>GIR RÅD OM BILLÅN: Johnny Anderson er leder for marked og kommunikasjon i Skandiabanken.<br/></p>
GIR RÅD OM BILLÅN: Johnny Anderson er leder for marked og kommunikasjon i Skandiabanken.

Få mer informasjon om billån i Skandiabanken.

Utstyrstrikset

Skandiabanken opererer ikke med lokketilbud, men har i stedet en åpen og ærlig prispolitikk. Når du tar opp et lån, skal det være lett å vite hva dette faktisk kommer til å koste deg.

Et annet triks bilforhandlere bruker, er å «ta inn igjen» det de taper på kampanjetilbudene på andre måter, for eksempel gjennom ikke å tilby utstyrspakker.

– Biter du på et kampanjetilbud, lar bilselgeren ofte være å gi deg like mye ekstrautstyr til bilen som du kunne ha fått uten denne finansieringspakken. Du får gjerne ikke det beste tilbudet på ekstrautstyr, som andre som pruter på bilprisen får tilbud om, men en standardisert utstyrspakke. Det kan være greit å ha i bakhodet at et tilbud som ser ut til å være for godt til å være sant, er nettopp det: For godt til å være sant, sier Anderson.

Han råder bilkjøpere til å huske på at en bilselger ofte tjener ekstra penger på å selge deg et billån i tillegg til selve bilen. Bilselgeren er tross alt en selger – også av finansieringstjenester – og ikke en nøytral rådgiver.

Spiser av gevinsten

Et annet råd fra Skandiabanken er å være påpasselig hvis du baker billånet inn i boliglånet eller når du refinansierer lånene dine, slik mange gjør.

– Skal dette være økonomisk smart, bør du betale ned den delen av lånet som går til bilen på samme tid som du ville ha betalt ned et rent billån – for eksempel over fem år. Gjør du ikke det, betaler du på billånet i 20 år eller mer, og da blir den nye bilen fryktelig dyr, sier han.

Dette er særlig viktig å tenke på når du refinansierer boliglånet og flytter det til en annen bank. Da er det fort gjort å glemme å betale ekstra ned på den delen som finansierer bilen.

Risikabelt

Å låne ekstra på huset for å kjøpe en bil kan også ha negative konsekvenser.

– Det kan være risikabelt, spesielt hvis du har et stort lån i forhold til verdien på boligen. Når du skal selge huset, har du spist av gevinsten du får av salget og dermed av egenkapitalen din ved kjøp av ny bolig. Får du ikke så mye som ventet for huset du selger, slår dette ekstra dårlig ut. Det kan føre til at du må øke finansieringsgraden for det nye kjøpet, for eksempel fra 75 til 80 prosent, noe som kan gi høyere rente på boliglånet, sier Anderson.

Å bruke boliglånet til finansiering av bil er smart bare hvis du har god kontroll og har liten finansieringsgrad på lånet. Ellers er billån et godt alternativ, som sikrer at lånet nedbetales raskt i samsvar med verditapet på bilen. I begge tilfeller bør du sette deg godt inn i vilkår og priser, slik at du kommer godt ut av det til slutt.

Bruk gjerne finansportalen.no til å sammenligne priser og planlegge hvilken finansieringsform du ønsker å bruke - før du går inn i bilbutikken. Da er du bedre rustet til å gjøre et smart valg, er rådet fra Skandiabanken.  

Få mer informasjon om billån i Skandiabanken.