– Nordmenn har fått øynene opp for kryptovalutaer, forteller Ole Andre Torjussen, daglig leder i Bitcoins Norway – landets største markedsplass for kjøp og salg av bitcoins.

Daglig jobber han også som prosjekt- og byggeleder. Handelsplattformen som gründeren laget i 2013 har over 15.000 kunder, som hver for seg investerer for 20.000 kroner og ofte mer.

Mange av kundene av har rukket å få en solid gevinst. Kanskje ikke så rart, tatt i betraktning at prisen på en bitcoin fra 2013 til høsten 2017 har gått fra 1.000 kroner til rett under 50.000 kroner.

– Interessen er fortsatt økende, kan Torjussen fortelle.

Så enkelt er det å komme i gang

Det finnes flere måter å handle bitcoins på. Et alternativ er å handle direkte med folk du kjenner, eller du kan kjøpe og selge gjennom en handelsplattform – som for eksempel Bitcoins Norway.

I korte trekk foregår sistnevnte slik: 

  • Du registrerer en bruker

Etter registreringen mottar man velkomsthilsen og link for aktivisering på e-post, hvor det blant annet fremgår at du har blitt tildelt en konto hos Bitcoins Norway. Registreringen er naturligvis gratis. 

  • Du overfører penger til kontoen din hos Bitcoins Norway

Inne på brukeren din på Bitcoins Norway lager du en såkalt innskuddskvittering, som fungerer som en slags faktura for din innbetaling til handleskontoen din. Etter å ha overført penger fra nettbanken til handelskontoen din på Bitcoins Norway, så er du klar til å handle. 

  • Du er klar til å handle

Brukergrensesnittet til Bitcoins Norway er designet like enkelt som hos en hvilken som helst annen nettmegler. På samme måte som når man handler aksjer, kan man her velge mellom å kjøpe eller selge til markedspris eller sette en limit. Uttak av handelskontoen er også enkelt.

Ikke uten risiko: – Trenden er at valutaen blir mer verdt

– Å kjøpe bitcoins er ikke det samme som å kjøpe børsnoterte aksjer i for eksempel Statoil eller Telenor, sier Torjussen.

For markedet for bitcoins er preget av volatilitet.

I september varierte for eksempel prisen på en bitcoin, kun i løpet av noen få dager, fra en topp på nesten 40.000 kroner til et nivå på 25.000 kroner. I midten av oktober beveget kursen seg med over 10.000 kroner over natten.

– Markedet svinger mye på grunn av spekulasjon, men trenden er at valutaen blir mer verdt for hvert år som går.

Torjussen mener en del av årsaken til prisen på kryptovalutaen svinger så mye er at markedet, enn så lenge, er relativt lite.

– Totalt finnes det bitcoins for omtrent 500 milliarder kroner. Det er omtrent like mye som formuen til Bill Gates, som jo er ganske liten i makroøkonomisk sammenheng. Så hver gang det er en stor handel påvirkes markedet kraftig, forklarer han. 

Hvorfor akkurat bitcoins? – Flere brukere og mer velkjent

Torjussen sier han alltid har vært interessert i data og IT. Han mener mange i dag hverken forstår teknologien eller hvor stort bitcoins kommer til å bli i fremtiden.

– Årsaken til verdiøkningen er at investorene øker i troen sin på at dette er et betalingsmiddel for fremtiden. Spesielt gjelder dette land som ikke har godt utviklede banksystemer, men allerede i dag kan du kjøpe flybilletter, klær og mye annet med bitcoins i vestlige økonomier, forteller Torjussen.

– Hvorfor bør man kjøpe bitcoins og ikke andre kryptovalutaer?

– Bitcoins har mange flere brukere og er mer velkjent. Historien viser at det blir større og større gap mellom bitcoins og de andre digitale valutaene. Skal du investere i andre kryptovalutaer ville jeg i så fall gått inn med mindre beløp, mener Torjussen – som sier Bitcoins Norway fremover også vil tilby handel i de ti mest populære kryptovalutaene.

Trygg oppbevaring viktig

Ettersom bitcoins har økt i verdi, har også attraktiviteten blant datakriminelle etter å stjele dem økt.

– Vi er forsøkt hacket, vedgår Torjussen.

Men handelsplattformen har klart å holde inntrengerne ute.

Ofte opplever Torjussen at mange er usikre på hvordan de best skal ta vare på kryptovalutaen når de først eier den, og tilbyr derfor også sikker lagring som en tjeneste. For å forsikre seg om at verdiene er trygge, har Bitcoins Norway benyttet sikkerhetsmetoder som gjør lagringen «offline».

– Lagringstjenesten baserer seg på et sikkerhetssystem som er utviklet i USA. At det er «offline» betyr i praksis at kundens bitcoins er lagret i et hvelv i Sveits, opplyser han.