Artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med Urmaker Bjerke

Blant merkene som den tradisjonsrike urmakeren fører er Rolex, Patek Philippe, Omega og Breitling

– For mange er det å kjøpe en klokke noe man ikke gjør veldig ofte. For mange er det også en betydelig investering, ofte en investering som varer livet ut, sier Halvor Bjerke – daglig leder og tredje generasjons eier av Urmaker Bjerke.

I over 90 år har urmakerkjeden vært en ledende leverandør av eksklusive ur og klokker til kvalitetsbevisste nordmenn. I 2016 omsatte den tradisjonsrike urmakerkjeden for omtrent 200 millioner kroner.

– Det blir noen klokker i året, sier Bjerke, som selv er utdannet urmaker.

Dette er sjekklisten før du anskaffer ny klokke

På spørsmål om hva man bør tenke på før man bestemmer seg for å kjøpe en klokke, trekker Bjerke frem fem konkrete tips.

  • Velg et sted å kjøpe klokken som du føler er trygt

– Du skal kjøpe uret ditt et sted hvor du føler det er trygt å handle, sier Bjerke. Han forteller at det er mange useriøse aktører som lever av å lage kopier, og at det for de aller fleste vil være tryggest å handle gjennom en autorisert forhandler.

– Da vet du hva du får. Selv fagfolk kan bruke lang tid på å avdekke om en eksklusiv klokke er ekte vare eller ikke. Er ikke klokken ekte, vil den ikke vare like lenge eller være like solid.

Bjerke minner om at de internasjonale garantiene ikke nødvendigvis gjelder hvis du kjøper en klokke i annenhåndsmarkedet med garantikort.

 <p><b>ELEGANT:</b> Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar er en klassisk modell med tradisjonell kalenderfunksjon. Uret leveres på en alligatorrem.  – De fleste av klokkene som selges i verden faller i verdi, men handler du ur av ypperste kvalitet kan det vise seg å bli en god økonomisk investering, sier Bjerke.</p>
ELEGANT: Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar er en klassisk modell med tradisjonell kalenderfunksjon. Uret leveres på en alligatorrem.  – De fleste av klokkene som selges i verden faller i verdi, men handler du ur av ypperste kvalitet kan det vise seg å bli en god økonomisk investering, sier Bjerke.

– Garantikort gjelder ikke hvis ikke klokken er kjøpt hos en autorisert forhandler. Det er forhandlerens oppgave å aktivere garantikortet, sier han.

  • Definer bruksbehovet ditt

– Vi er forskjellige. Skal du bruke klokken i sportslige settinger bør den kanskje ha en rem av gummi, mens hvis den kun er til pent bruk kan du vurdere en annen rem. Kanskje har du en annen klokke fra før, og bør velge en klokke som har et annerledes design.

Urmakeren peker også på at det finnes mange klokker med ekstraordinære kvaliteter i dagens marked.

– Det er ikke dermed sagt at du trenger en stor stoppeklokke på urskiven eller et dykkerur, sier Bjerke.

Jo mer avanserte klokkene er, jo mer bør du regne med i kostnader til vedlikehold.

– Vil du ha klokken på armen hver dag, vil at den skal vare evig og gå som en kule, bør du kanskje vurdere å kjøpe en mindre avansert modell.

  • Ta hensyn til ditt emosjonelle behov

– Det er lov å handle med hjertet også, fremhever Bjerke.

Han forteller klokker og ur spiller en stor følelsesmessig rolle for mange.

– Det kan dreie seg om alt fra personlige oppfatninger om uret til hva de du omgås mener gir status, sier Bjerke.

Videre sier urmakereieren at hver personlighet har sin klokke. Det er ikke uten grunn at butikkene har store speil i butikken, og ikke små.

– Du skal få oppleve hvordan klokken passer hele deg. En klokke er ikke bare laget for hånden din, mener han.

  • Kan det forsvares økonomisk?

– Kjøper du en klokke for flere titusener, må du også stille deg selv spørsmål hvilke krav du skal kunne stille til klokken, sier Bjerke.

Som eksempel nevner han flere kan være villige til å betale mye for designet til en moteklokke som er i vinden akkurat nå, men som det ikke finnes hverken reservedeler eller urmakere til å gjøre etterrettelig service på om 10 år.

– Vi har flere kunder som, når de kjøper en klokke til seg selv, ber om at navnet sitt graveres litt høytpå baklokket. Årsaken er at det skal være plass til en sønn eller datters navn lenger nede. Da har man gjort seg opp en mening om hva man bør får igjen av investeringen, forteller Bjerke.

  • Gir klokken en varig verdi?

– De fleste av klokkene som selges i verden faller i verdi, men handler du ur av ypperste kvalitet kan det vise seg å bli en god økonomisk investering.

Han sier det ikke alltid er like godt å si hva som er best.

– Men det vil ofte være trygt å kjøpe litt tidløst design og klassiske ur.

Ikke minst er det viktig å ta vare på klokken din.

– Undersøk mulighetene og gjør en vurdering på om du kan forvente at klokken du kjøper vil kunne bli gitt god service tiår frem i tid, og at reservedeler vil være tilgjengelig. Med de eksklusive merkene er ikke dette noe problem, sier han.