Tekst og foto: Jon Arnesen for Skvis.no
Fra vinyl til digitalt og tilbake igjen
Andersen begynte i platebutikk i 1984 og solgte da bare vinyl. Butikken tok inn sine første CD-plater i 1985, men i svært begrenset utvalg da det var svært få CD-spillere ute blant folk.
Han jobbet samtidig som DJ, og vinylen var med inn i 1990-tallet, men utvalget flyttet seg raskt over på CD.
I 1995 startet Sten Andersen som plategrossist. Dette var året vinylen forsvant, mens kassetter fremdeles var med. Senere ble CD helt enerådende, men i 2015 begynte grossisten å selge vinyl igjen.

– Våren 2017 er det vinyl som gjelder, men CD´en er ikke død. Folk vil ha noe annet enn MP3-lyd igjen, konkluderer Sten Andersen.
Ut av MP3-fella
I april 1985 skulle verden overbevises om at digital lyd fra en kompakt liten plate var bedre enn de gamle sorte platene av vinyl. I 1995 var vinylplata død. I dag er den ikke bare tilbake, det er vinylplata som vokser mest!
Var ikke digital lyd best likevel?
Ikke alle digitale lydformater er snille mot musikken. Alle vet at MP3-filer er komprimerte, de er altså mindre enn det hele og fulle lydbildet, i beste fall rundt halvparten. Det fungerer greit på turen med bakgrunnsstøy fra bilen eller naturen. Men hvordan står det til i stuen?
Nedlasting og deling av MP3-musikk startet som eksperimenter i 1995. Det fikk først fart i 1998. Da var det gratis, men ulovlig. Sakte ble det mulig å kjøpe musikken på MP3 lovlig, laste ned med modem eller ISDN, lagre på harddisken og håpe at den holder lenge. I 2006 startet Spotify med streaming. Platesamlinga var på nettet, spilleren i stua. Alt du trengte var et abonnement.
Barna reddet musikkfrelst pappa
Om ikke foreldrene hører store forskjellen på CD og vinyl, er forskjellen mye større for de mange musikkinteresserte mellom 13 og 19 år i dag. Jentene ser ut til å gå foran, i hvert fall de som følger med på YouTubere på sin egen alder, «beautygirls» som filmer sminke- og motetips. Og trender.
Først var det koffert-spillere som var vinyl-trenden. Nå har de eldste av disse jentene skaffet seg sine første platespillere i HiFi-kvalitet. Prislappene er ikke større enn i 1985, tvert imot, noe også Skvis.no sitt utvalg av platespillere bevis på.
Om igjen for første gang
Da Dire Straits «Brothers In Arms» kom, og CD-spillere falt voldsomt i pris, var det mange som slo til. Er det noen som kan huske diskusjonene om at «Your Latest Trick» startet med saksofonsolo eller med trompet? Sannheten er at CD-en, som har plass til over 80 minutter musikk hadde lengre versjoner av mange av låtene, blant annet den trompetsoloen.
Faktisk kom ikke CD-miksene av låtene på «Brothers In Arms» ut på vinyl før i 2014, da på dobbel LP. Nå kommer jammen også plater fra 1995 og oppover på vinyl for første gang. Mange er nødt til å bli dobbelt-LP-er. Og nå skal de ikke bare ut på vinyl, lyden skal forbedres også. Et godt eksempel er folkehelten Øystein Sunde – du kan nå finne flere av hans plater ute på vinyl.
Hvor dyr skulle CD-en vært?
Er vinylplatene blitt dyre? God kunst er sjelden så billig som når det gjelder innspilt musikk. Full pris på CD-plater varierer i dag fra 169 til 199 kroner.
Da de første CD-ene kom i 1983, kostet de 199 kroner, men falt til 169 året etter. Prisen falt mer etter gjennombruddet med Dire Straits «Brothers In Arms» i april 1985, men nå er den oppe i 169 igjen.
I følge Statistisk sentralbyrå er prisstigningen fra 1984 til mars 2017 på 150 prosent. Et CD-album skulle dermed ha kostet 499,- i dag. I stedet skvises CD-prisene ned igjen. Skvis.no har lagt cd´en på et moderat prispunkt der kr 139 vil være nyhetspris som går igjen i kategorien.
Er det plass til enda en nettbutikk?
Antallet platebutikker på internett er ikke stort, tvert om, det har vært tett opptil monopoltilstander. Slikt kan gå ut over utvalget. De gamle platekjøperne, som aldri har sluttet å samle på musikk i håndfast format, de har havnet i en skvis. Løsninger er i første omgang konkurranse. Det er her Skvis.no kommer inn.
At våre artister og komponister og diktere, skal levere godlyd for enhver smak, det kan vi stole på. Veien til ørene må bare bli bedre. For noen er det best at et sted på veien er det en platespiller og en diamantspiss. For andre går det like bra med CD. Og enkelte gir deg begge muligheter.
Og det er altså typisk norsk å kjøpe plater.
Viktig med en solid og fleksibel nettbutikkløsning
- Vi jobber konstant for å forbedre kundeopplevelsen i nettbutikken slik at besøkende lettere skal finne det de er interessert i. Det var viktig for oss å finne en løsning med god fleksibilitet, men som også var enkel å bruke. Dette var en av hovedgrunnene til at valget falt på Uni Micro, sier Andersen.
- Det er flott at vi kan ha en åpen dialog med Uni Micro rundt planer om endringer og nye funksjoner for nettbutikken. Samarbeidet og flyten mellom systemene gjør at vi kan bruke mer tid på å utvikle nettbutikken og forbedre kundeopplevelsen.
Slikt blir det god butikk ut av!
Tekst og foto: Jon Arnesen for Skvis.no