Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Bitcoins Norway.

– Du tenker jo alltid at du skal ha de siste kronene, men du må selge når det går bra og det er penger som kan forandre livet ditt, sier Sindre T. Jenssen (27).

For to år siden startet han med en opprinnelig innsats på 30.000 kroner i bitcoins og en håndfull andre kryptovalutaer. Så langt har han realisert en gevinst på 11 millioner kroner.

– Det meste har gått til huskjøp og betaling av skatt, sier Jenssen, som har kryptoinvesteringer som hobby ved siden av studiene i musikkproduksjon ved Høgskolen i Innlandet på Rena.

– Jeg leste litt om det og tenkte at dette hadde vært kult å kjøpe, forteller han om første gang han hørte om bitcoin. Det var på den tiden en bitcoin kostet 2.000 kroner eller deromkring, men det ble ikke noe kjøp. Ikke før et par år senere, etter den såkalte “halvening” i 2016, da kursen nærmest doblet seg over natten.

– Da sa jeg til meg selv: du tenkte jo på å kjøpe - så nå må du sette deg inn i dette her.

Tre råd til nybegynnere

Til folk som lurer på hvor de skal begynne innen krypto, har Jenssen tre klare råd:

  • Aldri satse mer enn du er villig til å tape.
  • Aldri sette deg i gjeld for å gå inn.
  • Ha kunnskap i bunn for alle investeringer.

– Det siste er utrolig viktig, understreker 27-åringen.

– Man må gå inn i det og forsøke å forstå og sette seg inn i hva de som tilbyr en kryptovaluta står for, hvordan de ønsker å gjøre det og hvordan deres teknologi er unik, oppsummerer han.

For i et marked som er preget av mye usikkerhet, er kunnskap den beste veien til både gode valg, og til å styre unna det som heller minner om ren opportunistisk svindel, advarer han.

Det er også en slik tilnærming han selv har fulgt siden han bestemte seg for å satse.

– Forført av blockchain

Jenssen gjorde research på samme måte som han selv anbefaler nybegynnere. Det finnes ingen lærebok i dette feltet: Kildene ligger på nettet, og det kan virke uoversiktlig og vanskelig å starte. Jenssen har trålet tek-sider og spesialserte kryptoaviser, kryptoforum på Reddit, og brukt chattefunksjonene på ulike markedsplasser.

– Når du begynner å lese, så blir du litt forført av mulighetene og potensialet som ligger i dette her. Ikke bare i bitcoin, men i blockchain-teknologien som ligger bak, beskriver Jenssen.

Startet med 30.000

Slik var det for ham da han sensommeren 2016 satte 30.000 kroner i bitcoins, og brukte en tusenlapp ekstra som han spredte på en håndfull andre kryptovalutaer.

– Jeg glemte de nesten, men rett etter nyttår i 2017 så jeg at den tusenlappen hadde blitt til 10.000 kroner. Og det var da jeg bestemte meg for at jeg må satse skikkelig, forteller han. 

Som sagt, så gjort: Jenssen og samboeren tok ut det de hadde av oppsparte midler, og satte nesten 120.000 kroner i ethereum.

– Man kan jo aldri være 100 prosent sikker på noe, sier Jenssen. Vurderingen de gjorde, var at dersom pengene gikk tapt, var det et tap de kunne tåle.

Tap skulle det imidlertid ikke bli. De som kjenner kurshistorikken, vet at ethereum var i sterk vekst i fjor vår, noe som betød at beløpet Jenssen investerte, allerede et halvt år senere hadde økt til en halv million kroner.

Satset under radaren

Det var på denne tida det for alvor begynte å koke i kryptoverdenen. Og mens bitcoins og ethereum var ord som var i ferd med å bli allemannseie, også utenfor miljøet, mente Jenssen at det kunne være muligheter til større gevinster.

– Jeg så at det bygget seg opp til mania og hallelujastemning, og tenkte at jeg må eksponere meg for mer risiko.

Igjen tok han en sjanse som skulle vise seg å være innertier. 

I fjor sommer flyttet Jenssen 100.000 kroner fra etherum-gevinsten over i en valuta som hadde gått under radaren, men som mange “kjennere” hyppig refererte til: nemlig raiblocks. Denne gangen ble gevinsten enorm - et halvt år senere hadde raiblocks-kursen steget mange tusen prosent. Da solgte Jenssen seg ut.

– Jeg har hatt mye is i magen, men prøvd å ikke ha for mye is når det har gått bra, sier han i dag.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig gevinst. En hver investering i finansielle instrumenter innebærer en risiko for tap.