Derfor har vi utfordret SKAGENs myteknuser og ekspert, Synnøve Hellestø Ramslie på å ta for seg de vanligste misoppfatningene folk flest har når det gjelder fond. Hun mener tiden nå er inne for å fjerne noe av mystikken som hersker rundt, ja - nettopp - sparing i fond. 

– Altfor mange vegrer seg for å spare i fond. Det er det på tide å gjøre noe med. Derfor må vi nå noen myter til livs, poengterer hun. 

MYTE 1: JEG KAN IKKE SPARE MER I FOND ENN DET JEG HAR RÅD TIL Å TAPE

 <p>SKAGEN Fondenes myteknuser, Synnøve Hellestø Ramslie mener det finnes mye forvirring omkring sparing i fond. Nå vil hun de vanligste fondsmytene til livs. Foto: SKAGEN Fondene.</p>
SKAGEN Fondenes myteknuser, Synnøve Hellestø Ramslie mener det finnes mye forvirring omkring sparing i fond. Nå vil hun de vanligste fondsmytene til livs. Foto: SKAGEN Fondene.

– Det er en ganske vanlig misoppfatning at man ikke bør spare mer enn det man har råd til å tape, som sannsynligvis henger sammen med tanken om at sparing i fond ikke vil gi avkastning over tid fordi markedet svinger en del. Dette stemmer kun dersom du mister motet og tar ut pengene når kursen er nede. Sannheten er at historisk avkastning i aksjefond er den formen for sparing som gir mest avkastning i et langsiktig løp. 

– Derfor er nøkkelen å tenke langt fram i tid og være tro mot investeringen du har gjort. Det er veldig lett å la seg påvirke av hva som står i aviser, og det man nesten kan oppleve som dommedagsprofetier. Hvis man kun leser de store overskriftene om at man må komme seg ut fortest mulig, blir man stressa og nervøs. Dessverre er det ytterst få som skjønner at det er da aksjene er billige og at man bør shoppe. 

Sjekk her: Så mye kan pengene dine vokse over tid hvis du starter nå

– For å sammenligne; De aller fleste av oss liker å gjøre gode kjøp på salg, og dynamikken med aksjer er akkurat den samme. Kjøp når aksjene er på bunn, og bli med på oppturen. Siden sparing i fond er en langsiktig investering tåler man eventuelle svingninger i markedet. Som rådgiver er mitt beste råd: Ikke gå i “fondsfella” der du kjøper på topp og selger på bunn. Løsningen er å gå mot strømmen og gjøre det stikk motsatte. Hvem er det som ikke liker å få mer for pengene?

MYTE 2: JEG MÅ HA MYE PENGER FOR Å SPARE I FOND

– Du trenger ikke mye penger for å spare i fond. Nøkkelen er å spare jevnt og trutt, og minsteinnskuddet på 250 kroner, vil faktisk bli en del penger over tid.

Kom i gang med månedlig sparing her

MYTE 3: JEG KAN SPARE TIL PENSJON I BOLIGEN MIN

– Siden bolig er en langsiktig investering, er det lett å tenke at bolig er en form for pensjonssparing, og på en måte kan man si at det er det. Likevel er det et ganske stort “men” her. For selv om bolig uten tvil er en investering, er dette kapital som er bundet og ikke kan brukes til å kjøpe melk, brød og smør på brødskiva med. Selv om man eier sin egen bolig, med eller uten gjeld, trenger man penger til å dekke daglige utgifter.

Finn ut hvilken pensjonssparing som passer deg: Prøv pensjonskalkulatoren og finn ut du hvor mye du bør spare til pensjon, og hvilke fond du bør spare i.

– Mange glemmer at så lenge man skal bo, er midlene bundet og at man ikke kan kjøpe noe for dem. I tillegg er det mange som vil realisere drømmen om å reise og oppleve verden, men når sant skal sies er pensjonen ganske mye lavere enn lønnen man er vant med. Det kan gjøre det vanskelig å opprettholde samme standard som før, dersom man ikke har spart penger ved siden av pensjonen. Ved siden av nedbetaling av boliggjeld gjør man lurt i en langsiktig spareavtale som kan gi en rentes renteeffekt. Da har man mye mer å rutte med som pensjonist. Skulle man være så heldig å ha betalt ned gjelden, glemmer mange at man gjerne bruker og trenger mer penger som pensjonist, relativt sett.

Les mer om Individuell pensjonssparing her

MYTE 4: JEG MÅ KUNNE MYE OM FINANS FØR JEG BEGYNNER MED FONDSSPARING

Fond og finans kan fort oppleves som et eget og fremmed språk, og mange tenker at man trenger en økonomiutdannelse i bunn, skal man skjønne dette med investering og sparing i fond. Man kan vel si at en utbredt myte er at fond er vanskelig å forstå. Jeg har full forståelse for at man ikke ønsker å virke eller oppfattes dum, men sannheten er at overvekten av våre kunder ikke snakker “finans”, selv om noen gjør det. Derfor prøver vi å forenkle språket mest mulig, uten at det mister innholdet og den faglige tyngden.

MYTE 5: SKAL JEG BEGYNNE MED FOND, MÅ JEG FØLGE MARKEDET TETT

– En del av de vi møter tenker at de må følge markedet tett, dersom de velger å spare i fond. Det gjør at noen vegrer seg å starte med denne formen for sparing, siden de tenker at dette krever mye tid og innsikt. Kanskje har man et bilde av at fondssparing og børsen er som to sider av samme mynt, og at man få følge enkeltaksjenes utvikling. Relativt ofte får vi nærmest en beklagelse fra kundene om at “Nå har jeg ikke fulgt med på lenge”, men egentlig trenger man ikke følge med. Har man et aksjefond, har man også en forvalter som følger med på markedet for deg, slik at du slipper. Hvis man likevel ønsker å ha litt informasjon om markedets utvikling, har vi møter for kundene, der man enkelt får input på hva som skjer. Og selvsagt kan man møte sin rådgiver når man ønsker, skulle man ha noen spørsmål. 

Avtal møte med nærmeste SKAGEN-rådgiver her

* Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.