– Det hender noen ganger at det blir kø foran printeren i desember. Selv om de fleste bestiller på nettet, så har vi likevel jobben med å sende ut de fysiske gavebrevene, forteller Bodil Hauge Økland, finansiell rådgiver i SKAGEN Fondene.

Les også: SKAGEN-topp om aksjemarkedet i 2019: – Dette vil kjøle ned Trump

Ideen til produktet kom fra en av kundene til SKAGEN Fondene i løpet av oppstartsåret.

– Det begynte med at det var en kunde som ønsket å gi til en annen kunde. Så fant vi fort ut at et slikt gavebrev var noe mange av kundene ønsket å gi til barna sine.

Populært i julen: – Stort sett nær familie eller venner som gir

 Nå er det tusenvis av gavebrev fra SKAGEN som ligger under norske juletrær hvert år.  

– Det begynte i det små og så har det økt på. Mange av de som har gitt gavebrev tidligere ser at midlene vokser i verdi, så forteller de det til andre at det er en god gaveidé.

– Mange som kjøper gavebrevet mener at ungene får for mye til jul eller at de får ting som de ikke trenger eller som de går fort lei av. De tenker at det er fornuftig å gi noe som kan vokse i verdi, forteller Hauge Økland videre.

Ifølge rådgiveren er gavebrevet aller mest populært i julen, men hun opplever at mange voksne kjøper gavebrev også i forbindelse med dåp, konfirmasjon og bursdager.

– Hvem er det som gir og hvor gamle er barna som mottar gavebrevene?

– Det er stort sett nær familie eller venner av barnet som gir, som for eksempel foreldre, tanter, onkler, besteforeldre eller faddere. De som mottar gavebrevene er barn helt opptil 18-årsalderen.

Les også: Blant hundrevis blir kun et knippe fond anbefalt: – Slik plukker vi ut de beste

Kan enkelt bestilles på nett: – Fort gjort

For å motta gavebrevet må mottakeren være eksisterende kunde i SKAGEN Fondene. Dersom ikke barnet er registrert hjelper SKAGEN til med dette.

– Det er fort gjort, sier Hauge Økland, som mer enn en gang har ordnet med gavebrev i siste liten.

– Men det lønner seg å være litt tidlig ute, sier hun.

 For å bestille og hente gavebrevet er det også mulig å komme innom kontorene til SKAGEN i Stavanger, Oslo, Trondheim, Bergen eller Ålesund.

– De som ønsker får en konvolutt med et hefte, der gavebrevet ligger. Det er pene kort, som bruker motiver fra SKAGEN-malerne.

Les også: To tips til deg som ønsker å oppnå god avkastning på aksefond

Mange fortsetter sparingen selv: – Gir gode holdninger

Om sparingen opprettes i barnets navn er det ikke mulig for barnet å ta ut pengene før hun fyller 18 år. Foreldrene kan ta ut midlene frem til 18-årsdagen.

– Vi ser imidlertid at mange fortsetter sparingen lenge etter at de blir myndige, sier Hauge Økland.

Hun mener gavebrevet kan være med på å gi barnet gode holdninger til egen personlig økonomi.

– Spesielt hvis foreldrene eller de som gir gavebrevet snakker med barna om hensikten med gaven, avslutter Hauge Økland.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader