Artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med If

– Alt man trenger er internettilgang. Man er ikke lenger avhengig av kontakter eller geografisk nærhet til markedsaktørene, sier Kjell Rune Tveita, konserndirektør for IT i skadeforsikringsselskapet If.

Skal vi tro konserndirektøren er det ikke uvanlig at både hackertjenester og sensitiv informasjon fra bedrifter blir omsatt på det mørke nettet.

– Det finnes ikke konkrete data som kan bekrefte det, men det vi vet er at omsetning av sensitiv informasjon og hackertjenester utgjør en milliardindustri på det mørke nettet.

Han forteller at det ofte er de små og mellomstore bedriftene som er i faresonen for å bli utsatt for hackertjenester som er kjøpt på nettet.

– De tenker ofte at «angrepet rammer ikke meg». Det er i beste fall naivt, sier Tveita.

Les også: Frisørsalong hacket og presset for 40.000 kroner: – Vi trodde ikke noe sånt ville ramme oss

Det mørke internettet kort forklart

Det folk flest kjenner som internett kan deles i tre.

Det mest kjente er overflaten med vanlige sider som nettaviser, vanlige nettsider og sosiale medier.

Under overflaten finnes det dype nettet, som ikke er indeksert og dermed ikke kan nås ved bruk av vanlige søkemotorer.

 <p><b>ENKEL ADGANG:</b> – Alt man trenger er internettilgang, sier Kjell Rune Tveita, konserndirektør for IT i forsikringsselskapet If. </p>
ENKEL ADGANG: – Alt man trenger er internettilgang, sier Kjell Rune Tveita, konserndirektør for IT i forsikringsselskapet If. 

Under overflaten ligger det mørke nettet, som er en del av det dype nettet.

– Det er den delen av internett som kun kan nås ved hjelp av spesifikke nettverk. Det mest kjente nettverket er «The Onion Router», bedre kjent som TOR, forklarer sikkerhetsekspert Tommy Bårdevik i IBM Norge.

Programvaren, som ble utviklet av det amerikanske forsvaret og som ikke er ulovlig, dirigerer internettrafikk gjennom et verdensomspennende nettverk der hensikten er å kryptere informasjonen.

– Det betyr at brukere kan kommunisere med hverandre uten at identiteten avsløres. Brukerens plassering i verden forblir ukjent og overvåkning blir nesten umulig.

– Hvem som helst kan kjøpe hva som helst

Markedet for hackertjenester og stjålet informasjon på det mørke nettet er veletablert og lett å få tilgang til, ifølge Bårdevik.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>VANSKELIG Å BESKYTTE SEG:</b> Ifølge Tommy Bårdevik er det vanskelig å beskytte seg mot å bli utsatt for hackertjenestene som omsettes på det mørke nettet. – Hackerne i dag er mer kunnskapsrike og velorganiserte enn noen gang. Avanserte trusler, krever avanserte metoder for å avdekke hva som skjer, sier sikkerhetseksperten i IBM. </p>
VANSKELIG Å BESKYTTE SEG: Ifølge Tommy Bårdevik er det vanskelig å beskytte seg mot å bli utsatt for hackertjenestene som omsettes på det mørke nettet. – Hackerne i dag er mer kunnskapsrike og velorganiserte enn noen gang. Avanserte trusler, krever avanserte metoder for å avdekke hva som skjer, sier sikkerhetseksperten i IBM. 

– Hvem som helst kan bestille nesten alle slags mulige tjenester der. For å være en troverdig leverandør må du bygge tillit over tid. Betalingen gjennomføres ofte i bitcoins.

– Hva skjer dersom et kjøp ikke står til forventningene?

– Markedet på det mørke nettet har faktisk blitt så velutviklet at det finnes egne serviceavtaler. Om varen ikke har blitt levert er det ikke uvanlig at du får bistand til å løse problemet. Fungerer det ikke, kan du ringe «helpdesk», sier Bårdevik.

Les også: Dataangrep rammer små bedrifter: – Mange er naive

– Vanskelig å beskytte seg

Ifølge sikkerhetseksperten er det vanskelig å beskytte seg mot å bli utsatt for hackertjenestene som omsettes på det mørke nettet.

– Hackerne i dag er mer kunnskapsrike og velorganiserte enn noen gang. Avanserte trusler, krever avanserte metoder for å avdekke hva som skjer, sier Bårdevik.

Et attraktivt mål for hackerne er ikke nødvendigvis de største bedriftene.

– Store selskaper har som oftest på plass gode sikkerhetssystemer. De mindre bedriftene er ofte et enklere mål og har som regel mindre bevissthet rundt datasikkerhet.

Ifølge Ifs konserndirektør for IT kan det fort bli dyrt å ikke ha på plass gode sikkerhetssystemer.

– Hackes bedriften din kan virksomheten bli lammet i flere dager. I tillegg til at omsetningen uteblir, kan det være store kostnader knyttet til å gjenopprette systemene og rekonstruere tapte data, advarer han.

Nå kan du kjøpe forsikring mot datakriminalitet, som dekker kostnader og sikrer deg hjelp av IT-eksperter (se faktaboks).