Som en av få norske matbloggere som lever av å blogge, har Julie Ilona Balas markert seg som en “up-and-coming” gründer og matprofil. Innen fylte 27 år har hun rukket å etablere et cateringselskap med til sammen ni engasjerte, i tillegg til å gi ut to kokebøker.

– Selv om jeg har vært arbeidsdyktig i snart ti år, er det først nå jeg har innsett viktigheten av å tenke framover. Det har skjedd så mye på kort tid, og jeg har kanskje hatt nok med å være til stede her og nå, forteller Julie som blant annet er kjent for bloggen juliesmatblogg.

Men i fjor inntraff det hun kaller en slags alderskrise.

– Jeg gjorde en utregning på fremtidig pensjon og innså at jeg kom til å bli minstepensjonist. Det ble en ganske stor oppvekker. Selv om det er meningen at man skal kunne klare seg med minstepensjon, har jeg blitt mer bevisst på hvordan jeg kan sikre meg økonomisk i et langsiktig perspektiv, forklarer hun.

Hvor mye kan du sette av i måneden? Prøv sparekalkulatoren og se hvor mye pengene kan vokse over tid.

 <p>Slik kan Julies sparing se ut de neste 40 årene : Et månedlig sparebeløp på 1500 kroner, kan gi Julie et samlet sparebeløp før skatt og inflasjon på 2.697.434 kroner den dagen hun går av med pensjon.</p>
Slik kan Julies sparing se ut de neste 40 årene : Et månedlig sparebeløp på 1500 kroner, kan gi Julie et samlet sparebeløp før skatt og inflasjon på 2.697.434 kroner den dagen hun går av med pensjon.
Derfor har bloggeren begynt å trekke av deler av inntekten til pensjon, som hun setter inn på en fondskonto.

– Som min egen arbeidsgiver har jeg ingen som setter av penger til pensjon for meg. Det har jo gått bra fram til nå, men det har virkelig gått opp for meg hvor viktig det er å tenke flere år fram i tid, presiserer hun.

Ikke forbeholdt dresskledde menn

Likevel var det en del fordommer hun måtte komme gjennom før det første innskuddet i fondet Harvest ble gjort.

Lyst til å spare i fond? Hos Harvest tar det få minutter å opprette fondskonto.

– Som sikkert mange andre har jeg tenkt at sparing i fond er veldig komplisert og at det er mye å a sette seg inn i. I tillegg er det lett å se for seg at det kun er dresskledde menn med stresskoffert som sparer i fond, og siden jeg hverken er mann eller går i dress på jobb, har jeg ikke sett på meg selv som typen til å spare i fond, forteller hun

– Men det er jeg altså.

– Da jeg begynte å sette av penger til pensjon ga det mening å spare i fond, siden det er snakk om å investere penger i et langsiktig perspektiv, slik at beløpet kan vokse seg større over tid.

Fra Julie gikk inn på nettsiden til Harvest, tok det ikke mer enn to minutter fra en fondskonto ble opprettet til det første innskuddet var gjort. Siden har hun hatt et fast trekk i måneden og inn på fondskontoen.

– Det er nok en vanlig myte eller misoppfatning at dersom man skal spare i fond, må det være store beløp som settes inn. Det trenger det ikke være. Som selvstendig næringsdrivende med en lønn som varierer fra måned til måned, funker det veldig bra med fondssparing, siden beløpene ikke må være så store. Mange frilansere og gründere tenker kanskje at de ikke har nok penger til å investere i fond, men jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å sikre seg for fremtiden. Som min egen arbeidsgiver har jeg blitt mer bevisst risikoen for å gå på en økonomisk smell, og at jo tidligere man begynner å spare, jo større og bedre trygghetsnett har man i fremtiden, sier Julie.

Vil du vite mer om faktorfondet Harvest? Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet.

– Perfekt for førstegangsssparere

Som et globalt fond, dekker Harvest alle sektorer og de viktigste aksjemarkedene. Hver måned velges aksjene som har best forutsetning for å gi langsiktig avkastning, uavhengig av land og sektor.

– Det gjør at jeg slipper å ta stilling til om jeg skal velge et lokalt, utenlandsk eller andre, mer “spesielle” fond. Harvest har på en måte gjort jobben for meg. For meg som førstegangssparer er det helt perfekt, forklarer bloggeren.

Algoritmestyrt system

Selv om den 27-årige matgründeren har satt seg litt mer inn i hva fondssparing er, opplever hun det trygt at andre med mer erfaring følger med på investeringene hennes.

– Selv om jeg av og til sjekker utviklingen og ser hvordan fondene utvikler seg, er det beroligende å vite at det er et bra system følger innskuddene mine. Jeg ble ganske imponert da jeg skjønte at alt styres av algoritmer som beregner sannsynlighet for avkastning og hva som er gode investeringer på sikt. Og det teller jo ikke akkurat negativt at modellen gjør det billigere også, ler hun.

Drøfter økonomi med faren

Ifølge den unge gründeren har hun alltid drøftet økonomien med faren.

– Selv om jeg har regnskapsfører, er det alltid pappa jeg snakker med når det gjelder hvordan jeg forvalter pengene mine. Argumentene hans for fondssparing resonnerte veldig med meg: Dersom det skulle skje noe uventet eller inntektene skulle svinge veldig, har jeg mulighet til å ta pengene ut, som man ikke kan ved tradisjonell pensjonssparing. Det gjør at fondssparing rett og slett kjennes tryggere ut, og oppleves som et mye bedre alternativ til å ha pengene i banken, siden man da går glipp av avkastningen man oppnår ved sparing i fond, sier matbloggeren Julie Ilona Balas.

Lurer du på hva andre kunder sier om Harvest? Sjekk disse anmeldelsene.

* Regneeksemplene over er ment for illustrative formål og har ikke hensyntatt skatteeffekter eller inflasjon. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondets nøkkelinformasjon og prospekt på https://www.harvest.online/start#information