Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Clas Ohlson.


Salget av robotgressklippere har økt kraftig de siste årene og er fortsatt i vekst.

– I fjor solgte vi mye robotgressklippere, selv om vi fortsatt solgte flest vanlige gressklippere, men det kan jevne seg ut i år, sier Fredrik Lerdahl, butikksjef på Clas Ohlson Slependen.

Det er kanskje ikke så rart at robotklipperne er populære. Ikke bare slipper man å bruke tid på å klippe plenen selv, robotklipperne krever lite vedlikehold og tar lite plass. Nå får man robotklippere for alle typer hager og ulike budsjetter.

– Klipper man plenen ofte på lik høyde, gir det sunnere gress. Med robotklipperen kan du sette på en timer og alltid ha plen som en golfbane. Nå har teknologien har kommet dit at de er veldig effektive, sier Lerdahl.

Det vanligste spørsmålet han får er hvor mye roboten klarer å klippe, særlig om man har en hage med mye terreng. Folk lurer også på om gressklipperen stikker av og kjører over til naboen. Her får du svaret på det viktigste du må vite om robotgressklippere:

Takler roboten ulendt terreng?

Avhengig av pris takler de ulike robotene helning mellom 25 og 35 prosent, noe som tilsvarer mellom 14 og 19 grader. Til sammenligning er den bratteste vinkelen i unnarennet i Holmenkollen på 35,7 grader. De fleste robotene har grove spor på bakhjulene slik at de ikke spinner.

Hvordan er batterikapasiteten?

Robotene har litiumbatterier som tåler påkjenning og har god holdbarhet. De minste gressklipperne kan klippe opp til 400 kvadratmeter før de må lades, mens de kraftigste klipperne har kapasitet opp til 2000 kvadratmeter. 

Hva slags klippeegenskaper har roboten?

Alle robotene kan klippe gress på ulike høyder, selv om det varierer hvor mange innstillinger det er fra klipper til klipper. Robotene klipper gresset så fint at man ikke trenger å rake, og gressrestene fungerer som gjødsel. De fleste gressklipperne klipper i et tilfeldig mønster, men Lerdahl understreker at gresset vil se ryddig ut når roboten klipper ofte. Blant robotene i høyere prisklasse får man også systematisk klipping, slik at roboten klipper stripe for stripe i hagen din.

 <p>Robotgressklipperne har sensorer som gjør at de ikke kjører over ulike elementer i hagen din, som steiner eller blomsterpotter. </p>
Robotgressklipperne har sensorer som gjør at de ikke kjører over ulike elementer i hagen din, som steiner eller blomsterpotter. 

Kan robotgressklipperen skade noen og kan den stjeles?

Alle klipperne har sensorer som gjør at de stopper om noe kommer i veien. Er man redd for at robotgressklipperen skal kunne skade smådyr som pinnsvin kan man stille den inn slik at den ikke klipper om natten når de fleste dyr er aktive. Hvis roboten blir løftet opp eller velter, stopper knivene å gå. Alle klipperne har en PIN-kode som gjør at den ikke virker hvis noen skulle stjele roboten.

Bråker den når den er i bruk?

Selv om dette varierer fra klipper til klipper, har alle robotgressklipperne veldig lavt støynivå. -Det kan jo ikke sammenlignes med vanlige gressklippere, sier Lerdahl, og legger til at alle robotklipperne kan jobbe på helligdager uten å plage naboene. 

Hvor mye vedlikehold trenger den?

Robotgressklippere krever lite vedlikehold. De er ikke veldig glad i regnvær, så det er lurt å kjøpe et lite tak de kan stå under når de lades. Man bør også rengjøre maskinen innimellom, særlig om den har kjørt i vått gress, på samme måte som vanlige gressklippere. Lerdahl legger til at hvis det begynner å regne mens roboten klipper, har de regnsensor slik at de kjører tilbake til huset sitt. Det finnes også ekstra deler som kniver og batterier dersom noe skulle bli ødelagt.

Hva gjør man for å komme i gang?

Til alle robotgressklippere følger det med en avgrensningskabel. Denne skal man stikke eller grave ned i gresset langs ytterkantene av hagen din, slik at robotklipperen ikke stikker av og tar for seg i naboens bed. Man får også kjøpt ekstra avgrensningskabler hvis man har en stor hage. Har man en platting, drivhus eller lignende kan man legge ekstra kabel rundt elementene for å gjøre jobben lettere for klipperen. Trampolineben kan graves ned i jorden om man vil at klipperen skal klippe under trampolinen. De første gangene robotgressklipperen er på jobb i hagen din, kartlegger den tomten.

– Jo oftere den klipper, jo bedre blir den kjent med tomten og jo fortere går det, forteller Lerdahl. 

Her er tre anbefalinger:

 <p><b>McCulloch ROB R600</b></p> <p>Klipper 600 m2, 25 prosent helning. - Denne er et bra kjøp for en normal hage. Den tar liten plass, og det gjør også ladestasjonen, sier Lerdahl. Pris: 23/4-5/5: 5995,- (6995,- ord.) </p>
McCulloch ROB R600 Klipper 600 m2, 25 prosent helning. - Denne er et bra kjøp for en normal hage. Den tar liten plass, og det gjør også ladestasjonen, sier Lerdahl. Pris: 23/4-5/5: 5995,- (6995,- ord.) 

Les mer om McCulloch ROB R600

 <p><b>Gardena Sileno</b></p> <p>Klipper 1000 m2, 35 prosent helning. - Her får man soneklipping, så denne roboten lager et fint rutenett i hagen din. I tillegg er den veldig stillegående. Pris: 14 998,- </p>
Gardena Sileno Klipper 1000 m2, 35 prosent helning. - Her får man soneklipping, så denne roboten lager et fint rutenett i hagen din. I tillegg er den veldig stillegående. Pris: 14 998,- 

Les mer om Gardena Sileno

 <p><b>Worx Landroid L WG797E.1</b></p> <p>Klipper 2000 m2, 35 prosent helning. - Denne er for folk med veldig store tomter og mye helning. Roboten kan også styres med en mobilapp. Pris: 14 498,-</p>
Worx Landroid L WG797E.1 Klipper 2000 m2, 35 prosent helning. - Denne er for folk med veldig store tomter og mye helning. Roboten kan også styres med en mobilapp. Pris: 14 498,-

Les mer om Worx Landroid L WG797E.1