Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)Denne siden er annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio AS. Partnerstudio har ingen tilknytning til mediehusets redaksjoner, men innholdet er i likhet med ordinære annonser underlagt Schibsted-medienes kvalitetskrav og redaktøransvar. Mediehusenes journalister og redaksjoner har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Bærekraftsansvarlig i Atea, Elisabeth Nissen Eide, bruker selv brukt PC og mobil i jobben. Foto: Atea.
Elektronisk avfall er verdens raskest voksende avfallstype. I 2019 produserte vi over 50 millioner tonn av dette avfallet, og tallet øker. Svært mye av dette avfallet kan få nytt liv. Mange av de gamle PC-ene, nettbrettene og mobilene kan med enkle grep brukes av noen andre. Hvis ikke kan sjeldne og verdifulle mineraler i produktene hentes ut og brukes på nytt.
– I stedet for å kaste en laptop som er noen år gammel, kan den få nytt batteri og oppdateres og fortsatt brukes i mange år. Vi har funnet ut at fire av fem slike duppeditter, som PC, nettbrett og mobiler kan leve i opptil ni år. Her kan man altså spare både miljø og penger, sier bærekraftsansvarlig i Atea, Elisabeth Nissen Eide.
Les mer om bærekraftig IT hos Atea
Enheter som ikke kan gjenbrukes, blir resirkulert. Mobiler og PC-er inneholder verdifulle mineraler som kan brukes på nytt. Foto: Atea
Som en av Europas ledende IT-leverandører har Atea lenge hatt fokus på gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr. Over de siste ti årene har Atea bygget opp en egen verdikjede for nettopp gjenbruk og resirkuleringer av utrangert materiell. Dette kalles Goitloop.
Gjennom denne ordningen tar Atea tilbake alle enheter som er solgt, når disse skal byttes ut. Alle enheter blir vurdert og sortert, enten til gjenbruk eller resirkulering. Ved Ateas anlegg i Sverige blir brukbart utstyr oppgradert og distribuert, og avfallsenheter blir resirkulert på riktig måte.
Oppfordringen til både bedrifter og private er å sørge for gjenbruk og resirkulering av alt utstyr. Hvis alle enheter hadde blitt gjenbrukt, ville verdien på andrehåndsmarkedet være omtrent én milliard kroner.
CEO i Atea Norge, Michael Jacobs.
– Vi har et mål om bli fullstendig sirkulære innen 2030. Det betyr at vi skal ta tilbake et produkt for hvert solgte produkt. Vi tar allerede imot over 500.000 enheter i Norden, men skal bli enda flinkere. Det finnes ingen planet B, sier CEO i Atea Norge, Michael Jacobs.
For å gjøre gjenbruket enda enklere har Atea opprettet 100%-klubben. Tilbudet er gratis, alle kan melde seg på, og man må ikke være kunde hos Atea for å bli medlem. Gjennom medlemskapet vil bedriften få veiledning til et mer bærekraftig IT-økosystem.
Ta utfordringen. Meld inn din bedrift i 100%-klubben. Les mer her.
– Som navnet tilsier, oppfordrer 100%-klubben til total gjenbruk og resirkulering av IT-materiell. Både virksomhetens bunnlinje og vårt felles miljø har godt av å tenke bærekraft. Gjennom EUs «Green Deal» vil det bli stilt krav til å tenke sirkulært, og dette er et viktig skritt i riktig retning, sier bærekraftsansvarlig i Atea, Elisabeth Nissen Eide.