Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)RULLER FREMOVER: Jernia-direktør Espen karlsen utenfor en av sine butikker. Foto: JERNIA
Er det et ord Jernia-sjefen ikke kan fordra, så er det ordet engangs.
– Å selge eller bruke engangsglass, -bestikk eller lignende er helt vanvittig om man tenker på det. Produktet blir produsert på andre siden av jorden, deretter blir det fraktet i oljefyrte svære containerskip over alle verdens hav, så kommer det til Europa hvor det fraktes videre ut i butikker i dieseldrevne lastebiler. Når det til slutt ankommer butikker i Norge, så kjører kunden i bilen sin til butikken, og i bilen tilbake fra butikken. Så blir engangsbestikket tatt i bruk én gang. Og så blir det kastet. Det er helt vanvittig. Det vil vi ikke selge her på Jernia, forteller Jernia-direktør Espen Karlsen.
Jernvarehandelen har også sett på hvilke produkter kunden gjerne bruker sjelden, men trenger iblant, som for eksempel drill.
– Jeg ønsker ikke å konkurrere med konkurrentene våre om å ha den dårligste og billigste drillen, for det er ikke det kundene har behov for. De har behov for et hull i veggen og vi bruker drill veldig sjelden. Derfor leier vi ut driller, sier Karlsen.
JERNIA-SJEF: Espen Karlsen. Foto: JERNIA
Mindre plast, skruer i løsvekt, emballasjekamp, mer resirkulerte produkter, utleie i stedet for salg, reparasjoner og reservedeler i stedet for å kjøpe nytt.
Forbruk står for 60 prosent av verdens klima- og gassutslipp, og skal klimamålene nås, må både produksjon og forbruksvaner endres. Her kommer Jernia inn i bildet. De er blant dem som har tatt store grep for å gjøre varehandel mer klimavennlig.
– Varehandelen er en del av problemet, og da må vi være en del av løsningen, sier den administrerende direktøren.
I 2019 var salget av kjeler og panner som besto av mer enn 50 prosent resirkulerte materialer 32 prosent av salget til Jernia. I 2020 var prosentandelen økt til 44.
– Det er fordi vi etterspør den type produkter fra leverandørene. Det andre som skjer, er at kundene våre kjøper det, og det vil jeg takke kundene våre for. De bidrar til å redusere klimagassutslippet betydelig, forteller Karlsen stolt.
VIS MER
Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder i Miljøfyrtårn, liker det hun hører:
– Handelsbransjen snakker lite om det aller vanskeligste, nemlig at omsetningsvekst, billigere produksjon og økt forbruk står i veien for bærekraft. Det er umulig å lykkes med grønn omstilling dersom vi ikke radikalt endrer forbruket vårt, sier hun, og fortsetter:
– Vi må gjenbruke ressurser og sikre evige kretsløp. Vi må kjøpe resirkulerte og redesignede produkter. Og varehandelen må tilby dette.
Miljøfyrtårn tror det er mulig å beholde en vital handelsbransje og samtidig lykkes med grønn omstilling. Derfor har Miljøfyrtårn utviklet verktøy for varehandelen som bidrar til konkret endring.
– Jernia er en av bransjens bjellekuer. De erkjenner sitt ansvar for mer bærekraft og gjør noe med det. Det fortjener de ros for, sier Ytreberg.
Interessert i å bli et Miljøfyrtårn?
VIS MER
UTLEIE: Administrerende direktør i Jernia ser helst at man ikke kjøper noe for å bruke det kun en gang. Derfor kan man hos Jernia leie driller. Foto: JERNIA
Jernvarehandelen ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2020. Miljøfyrtårn bidrar med konkrete verktøy for å bli enda mer bærekraftig og konkurransedyktig.
– Vi er veldig glade for å bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Det har hjulpet oss til å se hvor man skal legge inn støtet og hvor det gir mest påvirkning, forteller Karlsen.
At innsatsen til Jernia blir lagt merke til er det ingen tvil om. Jernias kampanje «Trenger onkel enda en stekepanne» ble kåret til Årets bidrag innen bærekraftig merkevarebygging 2021 av Sustainale Brand Index Norge.
I reklamekampanjen oppfordret Jernia kundene til å støtte lokale restauranter fremfor å kjøpe enda en stekepanne til «onkel» til jul.
Nettopp denne tankegangen har blitt en filosofi hos Jernia. Å forandre verdikjedene, fra produksjon til salg. De setter et søkelys på hele livsløpet til produktet.
– Vi jobber med å endre mindsettet til å ikke lenger nødvendigvis produsere billigst, men til å produsere det på en etisk mer forsvarlig måte. Prisen skal ikke gå utover kunden. Dessuten lager vi kvalitetsprodukter slik at det varer lengre, og dermed blir prisen per år billig.
Karlsen fortsetter:
– Jeg er for eksempel veldig glad i å bruke termos når jeg er på tur. Men det er fort gjort å miste lokket, og da er plutselig ikke termosen funksjonell lenger. Derfor skal vi selge lokkene til termosen. Du trenger ikke en ny termos, for termosen er like god, den trengte bare et nytt lokk.
Les også: Slik kan din bedrift bli et sertifisert Miljøfyrtårn