Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)Denne siden er annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio AS. Partnerstudio har ingen tilknytning til mediehusets redaksjoner, men innholdet er i likhet med ordinære annonser underlagt Schibsted-medienes kvalitetskrav og redaktøransvar. Mediehusenes journalister og redaksjoner har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Ekteparet Abelene og Revery Pineda driver Bread N butter. FOTO: Privat
– Det er dyrt å hente for mye penger for tidlig. Gjør du det, gir du bort for mye av selskapet ditt. Min klare oppfordring til gründere er å bootstrappe så lenge som mulig, sier medgründer av Monner Gründer, Jarle Holm.
Han innrømmer at vurderingen om når og hvordan gründere skal hente inn kapital, er vanskelig. Det finnes ikke noe fasitsvar på kapitalspørsmålet, men Holm sier det er viktig å gjøre nøye vurderinger og ikke kaste seg på første og beste pengesekk.
– Når du tar imot andres penger, følger det med forpliktelser. Investorer vil komme med krav, og du som gründer mister en del av kontrollen. Derfor er det viktig å gjøre nøye undersøkelser på dem som vil investere i bedriften din og når du skal åpne døren for dem, sier Holm.
Stein Martin Gaarder, eier og daglig leder i MG Eiendomsutvikling AS. Foto: Privat
– Vi hadde lenge et ønske om ekspansjon og å kunne ha flere prosjekter gående parallelt. Da vi ble kjent med mulighetene som lå i crowdfunding, åpnet døra seg virkelig for dette ønsket. De siste årene har vi bygget 12 hytter, hvorav nesten halvparten er fullfinansierte gjennom Monner Crowds crowdfunding. Nå har vi tre hytter under bygging på Solhovda og Sørhallie, og fire ligger i planlegging for neste år, sier Stein Martin Gaarder.
Medgründer og administrerende direktør i Monner Gründer, Jarle Holm. FOTO: Monner Gründer
VIS MER
Ekteparet Revery og Abelene Pineda startet for alvor opp nisjebakeriet Bread N butter i 2019. De satser på asiatisk-inspirerte og egenutviklede bakeriprodukter. De har tatt et bevisst valg om ikke å hente inn ekstern investorkapital nå. Med de fordeler og ulemper det byr på.
– Bread N butter er vårt hjertebarn, og vi vil beholde full kontroll så lenge som mulig. Samtidig har vi stor tro på produktene vi tilbyr, og vi ønsker ikke at eventuelle investorer skal styre oss i en retning vi ikke er enige i, sier Abelene Pineda.
Monner Gründer utvikler og distribuerer produkter og tjenester som gir gründere kontroll over egen utvikling. Les mer om tjenestene her.
Gründer og daglig leder i Bread N butter, Abelene Pineda . FOTO: Privat
Revery Pineda har lang erfaring og mange kontakter i restaurantbransjen. Da dette plutselig resulterte i to store kunder, måtte den nystartede bakeribedriften allikevel skaffe mer penger til å investere i en ny maskin. Den motvillige løsningen ble et lån.
– Frem til da var det våre egne sparepenger vi hadde investert. Plutselig meldte behovet seg for en stor investering, og da måtte vi bli kreative. Å involvere eksterne investorer var ikke aktuelt. Der bedriften er nå tror vi at investorer vil være en flaskehals når det kommer til raske avgjørelser og utvikling av bedriften, sier Pineda.
Jarle Holm i Monner Gründer synes gründere i for stor grad feirer at de har fått investorer. Han tror mange glemmer forpliktelsene og kravene som følger med kapitalen.
– Det er som sagt ingen fasit eller én løsning som fungerer for alle, men investeringer feires for mye. Det aller beste er selvfølgelig å aldri måtte hente kapital, men virkeligheten er jo ikke slik. Generelt sett sitter du jo selv igjen med mer, hvis du kan vente så lenge som mulig med å hente inn investorer. Når du har bootstrappet over tid, har du også bevis på at modellen din fungerer og fått validert produktet. Dermed kan du også kreve høyere pris når investorer skal inn, sier Holm.
For oppstartsbedrifter er det med andre ord mange vurderinger som må tas. Trenger vi kapital nå? Hvor mye trenger vi? Skal vi hente inn litt og litt, eller én stor investering? Hvor finner vi investorer?
Monner Gründer skal bidra til å gjøre hverdagen enklere for gründere. Monner Gründer utvikler tjenester som gir ambisiøse oppstarts- og vekstselskaper kontroll over egen utvikling og det de trenger for å lykkes.
– Å ta imot andres penger for å gjøre noe er en alvorlig forpliktelse. Vi ønsker å gjøre både pengejakt, administrasjon og hele hverdagen for gründere enklere, sier Holm.