Annonsørinnhold

Det grønne skiftet

Annonsørinnhold

Sister in Business kombinerer bærekraft –  sosialt, økonomisk og miljø.

– Vi løser problemer og skaper gode liv

I 2017 ga gründerne Farzaneh Aghalo og Sandra Tollefsen fast jobb til en glemt gruppe i lokalsamfunnet. Nå har Sisters in Business blitt mer enn bare en jobb for 13 kvinner med innvandrerbakgrunn i Asker.

UTVIDER:  Før jul i 2022 skal Sandra Tollefsen (t.v) og Farzaneh Aghalo sørge for at bedriften Sisters in Business flytter fabrikken til et større lokale for å kunne ta større bestillinger og dermed utvide  produksjonen.

Produsert i samarbeid med Nordea

– Her har vi flere kvinner som har vært isolert i mange år. Utenforskap er, og vil være, en stor trussel for samfunnet og nye generasjoner. Derfor er det så viktig å spre kunnskap, som noen tar for gitt, sier daglig leder Sandra Tollefsen.

Det var etter en tilfeldig kaffe med en Nordea-ansatt at de så mulighetene for et samarbeid. Selv om SiB ikke er kunder, kunne de sammen realisere ideene de fikk sammen.

Advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun og spareekspert Matilda Röhl var to av en større gruppe fra Nordea som besøkte SiBs fabrikk i Asker.

LISE KEILTY GULBRANSENAlder: 56 år

Oppvokst: Delvis i Oslo, delvis i Storbritannia.

Yrke: Daglig leder i Hold Norge Rent. Organisasjonen er blant annet kjent for Norges største kollektive dugnad: Strandryddeuka.

Hennes beste tips til et mer bærekraftig liv: Spis mindre kjøtt, kildesorter, unngå engangsprodukter, kjøp brukt, reis miljøvennlig og sørg for å ferdes sporløst. Etterlat alltid naturen like fin som før.

Portable communications device, Mobile phone, Hand, Telephony, Gesture, Gadget

SER MULIGHETER:

RETTFERDIGHET:  Forbrukerøkonom og advokat i Nordea Derya Incedursun holder foredrag landet rundt. Hos Sisters in Business var temaet om noe som står hennes hjerte nært – økonomisk likestilling og rettferdighet.

Økonomisk likestilling

– Kunnskap er makt. Å ha kunnskap om privatøkonomi bidrar til å jevne ut økonomiske forskjeller og er et verktøy for å oppnå økonomisk likestilling. I Nordea mener vi at kunnskap om økonomi er en av hjørnestenene i et godt liv. Gjennom våre programmer for unge mennesker og for oppstartsbedrifter bidrar vi til verdiskapning, sier hun.

Incedursun er lidenskapelig opptatt av rettferdighet og menneskehetsrettigheter. Hun har selv kurdisk opphav, men kom til Norge før hun hadde fylt ett år. I oppveksten så hun hvor mye foreldrene strevde. Det lærte henne flere ting.

Les mer om Incedursuns vei til Nordea.

AMBASSADØRER:  Det var forbrukerøkonom og advokat Derya Incedursun, spareekspert Matilda Röhl, Nordea-influsencer Helén Skogstad og kunderådgiver for Nordea Ung, Anine Holtmoen Petersson, som møtte opp hos Sisters in Business.

– I min barndom var det naturlig å jobbe for å stå på egne bein, sier hun.

Det samme gjelder for familiene til kvinnene som jobber i Sisters in Business.

– I mange flerkulturelle familier er moren limet i familien, og da er det viktig at mor er i jobb. Det gir mening og stolthet for deres barn, sier Sandra Tollefsen.

SiB har betydd alt

En av kvinnene i Sisters in Buisness er sjubarnsmoren Fatima Melala. Jobben som syerske i SiB er hennes første jobb. Her har hun lært å sy samtidig som hun har lært språket bedre, om samfunnet, og seg selv.

BETYR ALT: For Fatima Melala betyr Sisters in Business alt. Hun forteller om en motivasjon hun ikke har kjent på før.

– Med alt vi gjør og lærer her føler jeg meg som en del av det norske samfunnet, sier hun og fortsetter:

– Jeg har lært å stole på meg selv og på mine evner. Når jeg drar hjem etter jobb, føler jeg meg glad, sier hun og blir tom for ord på spørsmålet om hva SiB har betydd for henne og hennes familie.

FØRSTE GANG: To av barna til Melala, Kawthar (t.v) og Ilyas var på et av Nordeas økonomikompetansekurs for unge og fikk se morens arbeidsplass for første gang.

Time for time

Sensoren er koblet til strømmåleren din. Alle strømmålere kan i dag overvåke gårsdagens strømforbruk, men ikke strømforbruk i nåtid. Med HAN-sensoren kan man se strømforbruket time for time. Oversikten vises i appen til Future Home.

– Om jeg er på farten og huset er tomt kan jeg følge med om varmepumpen varmer mer enn nødvending – jeg kan flate ut strømforbruket, sier Kristian.

Appen er utviklet for å «snakke» med hele smart huset via en Smarthub, enten det er lys, ringeklokke eller elbillader.

Lommetyver

Med på Nordeas kurs var også to av hennes barn. Sammen med flere andre barn og unge fikk de et eget skreddersydd kurs i økonomi av Nordeas Helen Skogstad og Anine Holtmoen Petersson. De jobber med å spre kunnskap om sparing og økonomi til den yngre generasjonen.

– Vi vil lære bort gode vaner og vise enkle tips på hvordan de kan unngå at  små «lommetyver», som for eksempel å kjøpe lunsj i kantina hver dag, blir et stort problem, sier Holtmoen Petersson.

Table, Laptop, Computer, Whiteboard

TO KURS: Mens mødrene lærte om personlig økonomi og jus i første etasje, fikk barna gode tips om hvordan bruke sine egne penger av rådgiver i Nordea Ung Anine Holtmoen Petersson.

Avgjørende innsikt

Tollefsen forteller hva disse kursene betyr.

– I et likestillingsperspektiv så er personlig økonomi og hverdagsjus av helt avgjørende betydning. At våre kvinner får innsikt og informasjon om dette fra ekspertene i Nordea, betyr veldig mye. I tillegg får de verdifulle verktøy som de kan lære seg å bruke.

Økonomikompetanse for unge:

VIS MER

– Skaper gode liv

SiB kombinerer bærekraft på tre bunnlinjer: sosialt, økonomisk og miljø. Det gjør de ved å skape arbeidsplasser, hindre utenforskap, og gjenbruke tusenvis av tekstilprodukter som sparer miljøet – det er unikt i SMB-segmentet.

– Vi er en bedrift som løser problemer og skaper gode liv, vi trenger å investere i det. Det har vært en lang vei å gå fra å være et tiltak til å bli en stor bedrift og merkevare, noe vi er i ferd med bli, sier Tollefsen.

GJENBRUK: Aghalo viser frem PC-veskene som blir sydd om fra arbeidsjakker som ellers ville blitt kastet om SiB ikke kunne tilby viktig kompetanse og ressurser til gjenbruk av tekstilene.  

I dag er lokalet hos Viken Space i Asker blitt for lite for de ansatte, et titalls symaskiner og metervis med stoff. For at de skal kunne få SiB til å vokse må de finne nye og innovative løsninger.

Tekstilindustrien og miljøet:

VIS MER

– Må være forberedt

For å ta det riktige skrittet videre får SiB hjelp av Maiken Luhr og Håvard Lindtvedt i Nordea Startup & Growth med å legge en finansieringsstrategi for de neste tre årene. En løsning er å sikre en tryggere og mer forutsigbar inntekt for å kunne vokse og skape flere arbeidsplasser, i samarbeid med næringslivet.

– Det er fullt av overraskelser på veien, og veien blir til mens man går. Det kan være frustrerende og det skal ikke være lett. Man må ta høyde for disse utfordringene og være forberedt. For å lykkes må man sette en milepælstrategi med tydelig fokus på det man skal gjøre. Da jobber man fokusert og får til en lønnsom vekst, sier kunderådgiver Maiken Luhr.

Banken har påtatt seg å være ledende for en grønnere fremtid, og har satt seg flere mål om utslipp av CO2.

Som en del av forpliktelsen til netto nullutslipp er pensjonsporteføljene til Nordea en del av Net-Zero Asset Owner Alliance. Dette er en allianse mellom kapitaleiere der alle har forpliktet seg til å oppnå netto nullutslipp innen 2050, i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

Nordea bygger sin bærekraftige retning på fire pilarer: Finansiell styrke, klimatiltak, sosialt ansvar og eierstyring og kultur. Les mer her!

LANDET RUNDT: Sjef for Nordea Start-up & Growth, Hårvard Lindtvedt, og kunderådgvier for Start-up & Growth Maiken Luhr besøkte også SiB. De reiser landet rundt og hjelper små og mellomstore bedrifter med nye strategier og mer.

Sammen med sjef for Startup & Growth Håvard Lindtvedt veileder de små og mellomstore bedrifter til å ta riktige valg for å vokse.

– Vi i Nordea vil gjøre en konkret forskjell. Da er det avgjørende at vi er ute hos bedriftene og gir gode råd, sier han, som beskriver SiB som et unikt selskap.

De to er imponert over bedriftens ringvirkninger og understreker at SiB treffer alle dimensjonene i ESG (Environmental, Social and Governance).

BILDE 8: A dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aand

5000 julegaver

Samtidig som Sisters in Business skal flytte til Ombrukssenteret Omigjen i Slemmestad, skal de også ferdigstille 5000 julegaver som sys om fra gamle arbeidsjakker og -bukser. Alt må være på plass i god tid før jul, og Tollefsen og Aghalo er sikre på at de vil klare begge deler.

– Vi er en bedrift som ser ressursene rundt oss, i menneskene og i materialene, avslutter Tollefsen.

Banken har påtatt seg å være ledende for en grønnere fremtid og har satt seg flere mål om utslipp av CO2.

Som en del av forpliktelsen til netto nullutslipp er pensjonsporteføljene til Nordea en del av Net-Zero Asset Owner Alliance. Dette er en allianse mellom kapitaleiere der alle har forpliktet seg til å oppnå netto nullutslipp innen 2050, i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

Nordea bygger sin bærekraftige retning på fire pilarer: finansiell styrke, klimatiltak, sosialt ansvar og eierstyring og kultur. Les mer her!

Til toppen

Produsert i samarbeid med Nordea

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)