Annonsørinnhold

Olaf Tufte ble oppdratt til å være presis. Og når han nå satser mot sitt syvende OL, er det veldig ofte med en Seiko på armen.

– Seikos unike historie var helmatch for meg

En liten gutt løper den siste biten hjem fra barneskolen. Han ser på klokka, for han må være hjemme til avtalt tid, på minuttet. 

– Ellers fikk det konsekvenser, forteller den nå 44 år gamle Olaf Tufte. Vi snakker selvsagt ikke avstraffelse, men at privilegier ble inndratt for en kort periode. 

Slik lærte altså unge Olaf å være presis. Og god og effektiv planlegging er også noe av det han trekker fram som forklaring på hvorfor han har lykkes når han holder foredrag. 

Setter rekorder, men roper ikke om det

Når han etter planen stiller i sitt syvende OL i Tokyo til neste år, vil han sette en solid rekord i antall deltakelser, men det er på ingen måte poenget for roeren, den tidligere brannmannen, klesgründeren og foredragsholderen fra Horten: 

– Jeg er ikke med for å sette rekord i antall deltakelser, jeg har vært med i nok OL. Jeg drar dit for å kjempe om medaljer, sa Tufte til VG allerede da kvalifiseringen var sikret. 

Når lekene i 2020 som kjent ble utsatt, måtte han gå en ekstra runde med familien for å avgjøre om han fortsatt skulle satse, men nå er det altså klart at han satser mot 2021.

For ham handler om stadig utvikling, stadig forbedring. Og her fant han en perfekt match i klokkemerket Seiko allerede i 2015: 

– Da jeg fikk høre om Seikos unike historie, var det helmatch for meg, forteller Tufte.

Seikos grunnlegger, Kintaro Hattori.

Alltid ett steg foran

Historien begynte da 22 år gamle Kintaro Hattori startet med produksjon av klokker i Tokyo i 1881. Allerede 11 år senere åpnet han sin første klokkebutikk. Siden den gang har Hattori og Seiko vært med på å forme klokkeverdenen. 

– Seiko gjør stadige utviklinger og forbedringer, men roper ikke nødvendigvis så høyt om det, sier Tufte. 

Et eksempel er Seikos særegne Spring Drive-teknologi, som benyttes mest i LX Line-kolleksjonen eller i deres egen highend-merkevare, Grand Seiko. Kombinasjonen at et mekanisk urverk og kvartsregulator gir en presisjon på pluss/minus ett sekund per dag.

Ideen kom i 1977, da den unge Seiko-ingeniøren Yoshikazu Akahane lurte på om han kunne gjøre drømmen om «den evige klokken» til virkelighet. Det skulle ta han og kollegaene 28 år og over 600 prototyper før de lykkes.

Tuftes favoritter

En av Olaf Tuftes absolutte favorittklokker er en spesialmodell av Seiko Prospex Landmaster Miura Everest, som er en spesiell hyllest til Everest-helten Yuichiro Miura. En modell som blant annet er forgjengeren til Land-kolleksjonen og de kjente Alpinist-klokkene. Da denne modellen ble lansert i 2012, var det verdens første klokke med GPS og solcelleteknologi. Den viser nøyaktig tid, uansett hvor du er i verden, og trenger aldri batteribytte.   

– Og så er jeg veldig glad i min Landmaster Miura Everest, som er en spesiell hyllest til Everest-helten Yuichiro Miura. 

Miura har nemlig en personlig historie som appellerer til en mann som Olaf Tufte: I 2003 ble Miura i en alder av 70 den eldste som noen gang hadde besteget Everest. I 2008 gjentok han bragden, som 75-åring. Og i 2013 slo han sin egen rekord i en alder av 80 år. Han var også den første som sto på ski ned fra Everest, allerede i 1970. 

Nye Alpinist-klokker

Seiko lanserte sin første sportsklokke i 1961, nettopp med alpine eventyrere som Miura i sikte.


I år har Alpinisten blitt relansert i en ny kolleksjon, hvor en av modellene er med den karakteristisk, klassisk grønne urskiven. Modellene kommer med automatiske urverket 6R35, safirglass og er vanntette til 200 meter.

– Den er veldig klassisk. Enkel, og med en flott grønnfarge. Det liker jeg, sier Olaf Tufte om modellen spb121j1, en av de nye tribute-modellene til de japanske alpinpionerene.

Akkurat som de tidlige alpinistene, er det soliditeten og påliteligheten som er viktig for Tufte med slike klokker:

– Dette er kvalitetsmekanikk som bare fungerer. De er dønn solide og pålitelige, sier han.   

Se utvalg og finn din nærmeste forhandler her.

Nye dykkerur i Prospex-serien

Også under vann har Seiko hatt en pionerrolle. Allerede i 1965 lanserte de Japans første dykkerur, en klokke som var utviklet til den 8. japanske arktiske forskningsekspedisjonen i 1966. Målet med ekspedisjonen var blant annet å samle nye data om jordas gravitasjonsfelt.

Med seg på ekspedisjonen hadde de et helt nytt LaCoste-gravimeter, som sammen med Scintrex-gravimeteret er måleutstyr som fremdeles benyttes – og altså det første dykkeruret fra Seiko. 

Når Seiko nå lanseres nye dykkerur i Prospex-serien, er også det med den samme filosofien i bunnen: Utvikling, trinn for trinn, for alltid å være ett steg foran – uten at noen trenger å rope så høyt om det. 


Springdrive_seiko.JPG

Seiko

Etablert i 1881 da grunnleggeren Kintarō Hattori åpnet en klokke- og smykkebutikk i Tokyo. Visjonen for klokkemerket har siden etableringen vært at produktene til selskapet skal være «et steg foran».

Den japanske produsenten er kjent for sine armbåndsur og er en av svært få som produserer alle sine klokker og urverk i sin helhet på egne fabrikker, som gjør at de ikke er avhengig av andre underleverandører i sin produksjon.

Det første dykkeruret så dagens lys i 1965. Klokken var vanntett ned til 150 meters dyp, hadde en roterende bezel med en spesialpakning og svært god lesbarhet.

Siden har Seiko fortsatt å heve kvaliteten på verdens dykkerur til et høyere nivå, og hjulpet Den internasjonale organisasjonen for standarder (ISO) med reguleringer innen dykkerurteknikk.

Seiko Prospex-serien er en samling av dykkerur som høster stor anerkjennelse over hele verden, og foretrekkes av både samlere, profesjonelle dykkere, fritidsdykkere og ikke minst alle som foretrekker robuste klokker med høy kvalitet og bra design.


Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for SEIKO

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)