Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)Arne (35) bor i Oslo og jobber i Rio de Janeiro. Her er hans fem beste tips som leder.
Statkrafts markedssjef for Brasil, Arne Jørund Haugland (35), begynte karrieren sin allerede som 24-åring. Hans første lederjobb herdet ham for livet, mener han selv.
- Å meditere skjerper meg og gjør at jeg kan møte de høye prestasjonskravene i jobben min, sier Arne Jørund Haugland (35), Statkrafts markedssjef for Brasil.
Vi treffer ham på Grünerløkka i Oslo, hvor han bor når han ikke er på plass i Rio de Janeiro.
I en alder av 24 fikk han jobb i Statkraft i Tyskland – først som analytiker, deretter som trader. Han kjøpte og solgte strøm over hele Europa, litt som på en børs. Som 28-åring ble han leder for første gang og fikk ansvaret for all handel av strøm fra vind- og vannkraftverk i Storbritannia. Den gangen basert i Tyskland, med hyppige turer til London.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
– De første seks månedene som leder for et nyopprettet team, hvor alle var fra forskjellige land, var en enorm læringskurve. Jeg tror jeg ble herdet for livet, ler Haugland.
Da han etter seks år ville prøve noe nytt, spurte Statkraft: Hva har du lyst til?
Haugland foreslo å etablere en enhet for digitalisering og algoritmetrading, slik at roboter og kunstig intelligens kunne bidra til å handle strøm i Europa. Det hadde ingen prøvd før. Haugland fikk grønt lys.
Etter to år ville han videre. Finne nye muligheter og lære mer. Aller helst ville han til Brasil.
Og slik ble det. Siden januar 2020 har han hatt bolig midt på Ipanema Beach i Rio de Janeiro, med utsikt mot havet. Hver morgen før jobb tar han på seg badeshorts og flip-flops, går ut av leiligheten og rett på stranden, løper en knapp halvtime barbeint langs vannkanten med en flip-flop i hver hånd før han avslutter med et bad.
Akkurat nå er han imidlertidig stasjonert hjemme i Oslo, på grunn av Covid-19. Han jobber med teamet sitt over digitale kanaler, før han forhåpentligvis kan reise tilbake til Brasil om ikke altfor lenge.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
Helt siden Arne Jørund Haugland var ung har han søkt seg ut. Han reiste fra hjembygda Mandal på Sørlandet til Tyskland for første gang som 17-åring. Den gangen som utvekslingsstudent - på foreldrenes oppfordring, og senere som NHH-student. Det er blitt mange reiser rundt om i verden også. I 2009 ble han kapret av Statkraft.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
- 11 år i samme firma er lenge, men i Statkraft er det stadig nye muligheter. Jeg har hatt syv forskjellige stillinger. Statkraft har en entreprenørskapskultur og gir folk sjanser til å prøve nye ting, sier Haugland.
Selv drives han av endring og videreutvikling. På personlighetstester scorer han høyt på innovasjon og nytenkning.
- Jeg ser for meg at folk med min personlighetstype ikke nødvendigvis tiltrekkes av store konsern. Jeg blir lett rastløs og vil videre. Derfor er det helt fantastisk at Statkraft er så innovative og lydhøre for nye ideer. Ikke bare overfor meg - mange kolleger i Statkraft opplever det samme, sier Haugland.
Han liker at Statkraft er et statseid selskap.
- Vi har et kommersielt fokus, men pengene vi tjener går enten inn i statsbudsjettet og tilbake til Norge, eller til nye fornybare investeringer. Det føles meningsfullt og gir meg en ekstra motivasjon i jobben jeg gjør.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
35-åringens team er todelt: Ett av teamene jobber med å etablere kunderelasjoner, gjerne med større industriaktører med stort behov for strømforsyning, slik at kundene er på plass når Statkraft etablerer fornybare energiprosjekter i Brasil. Det andre teamet jobber med trading av strøm, med mål om å kjøpe og selge energi og tjene penger på det.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
Haugland er vant med kulturforskjeller. Å se folk kommunisere, vite hva begge parter mener og å se at de misforstår hverandre. Han vet at måten å snakke sammen på er annerledes i Tyskland, Storbritannia eller Brasil. Det innretter han seg etter.
– Å finne ut av hvordan jeg best når frem til andre er utrolig spennende. Man ser ikke folk for hvordan de er, men hvordan DU er, var det en klok mann som sa, sier Haugland.
Målet hans som leder er å gjøre teamet sitt så sterkt at han selv ikke trengs. Dermed kan han fokusere på videreutvikling og strategier.
– Da må jeg skape en kultur der det er rom for å feile, hvor det er en balanse mellom kontroll og risiko. Jeg vil gjerne utfordre de ansatte til å være proaktive, tørre å ta ansvar og ta eierskap. Det er lett i Norge hvor vi er vant til tillit under ansvar, men i mange andre land er de vant til å gjøre det lederen forteller dem, og frykten for å feile er stor fordi det ofte får konsekvenser. Derfor er jeg opptatt av å være ydmyk, og å selv si ifra når jeg ikke forstår eller gjør feil. Det er også viktig for meg å sette meg inn i de forskjellige fagfeltene, slik at jeg kan stille de riktige spørsmålene og løfte de ansatte når det er behov, sier han engasjert.
– Jeg ønsker en kultur hvor endring er en del av DNA-et. Det er viktig fordi alt rundt oss endrer seg hele tiden, sier Haugland.
Under Covid-19 har teamet hans måttet snu seg rundt.
– Og det har fungert bra. Vi har til og med hatt bedre resultater og blitt mer effektive.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
1. Skap en gjensidig tillit mellom deg og teamet ditt
2. Bygg en endringskultur
3. Fokuser alltid fremover
4. Gi teamet ditt muligheten til å jobbe med nye ting
5. Sørg for at teamet har rom for å prøve å feile
Jobben som markedsansvarlig i et nytt marked er krevende. Det innebærer å bli utfordret daglig innenfor forskjellige fagfelt, ledelse og kultur.
– Jeg ville aldri klart meg i denne jobben uten meditasjon og trening. Meditasjon har hjulpet meg med å forstå meg selv bedre, og gir meg muligheten til å starte hver dag med blanke ark, klar for oppgavene som venter meg. Det gjør meg roligere, mer fokusert, og jeg håndterer stress bedre. I min jobb er det alfa og omega, sier Haugland, som har bygget seg opp en god dose stressmestringserfaring.
– Jeg identifiserer meg ikke lenger med resultater, for det kan jeg ikke styre. Min egen innsats er det eneste jeg kan gjøre noe med, sier Haugland som også er opptatt av å koble av på andre måter, som å lese romaner, filosofi, psykologi og lære seg portugisisk. Eller surfe, klatre eller spille volleyball på stranden i Rio.
Produsert av Schibsted Partnerstudio
Statkraft-hydrolog, fembarnsmor, varaordfører og småbruker Sigrid Bojesen Fatnes gleder seg over enhver vanndråpe.
Hydrologen
Det første ingeniør Vidar Fossøy (47) gjør når han våkner hver morgen er å sjekke om værmeldingen fra dagen før stemte.
Ingeniøren
Les mer om hvordan det er å jobbe for Europas største leverendør av fornybar energi, på Statkraft Stories.
Statkraft Stories