I 1995 står ingeniør David Waller på scenen under en konferanse i Chicago. Blant publikum på konferansen sitter en norsk forsker fra Herøya. Han blir så imponert at han oppfordrer sjefingeniøren til å søke jobb i Norge.
Kort tid etter flyr Waller over til Porsgrunn for å undersøke jobbmulighetene på Herøya. Det blir starten på et samarbeid som senere vil kutte opp mot hele 30 millioner tonn CO₂-ekvivalenter hvert år av verdens miljøgassutslipp.
Arbeidet mot en grønnere verden i Telemark
Klimagasser er et problem for global oppvarming. Gassene er på den ene siden en viktig del av jordens kretsløpet, men dersom utslippene blir for store kan det få store konsekvenser. Som én av seks klimagasser finner vi lystgass.
I Norge kommer mesteparten av lystgassutslippene fra bruk og produksjon av gjødsel. På Herøya holder blant annet Yara til, en av storprodusentene av gjødsel. Deres misjon er å sørge for mat til verdens befolkning og verne om jordkloden på en ansvarlig måte.
Allerede tidlig 2000-tallet startet derfor Yara arbeidet med å utvikle en lystgasskatalysator, med mål om å redusere lystgassutslippene.
David Waller skulle vise seg å bli hovedpersonen i arbeidet.
LES MER OM BÆREKRAFTIG ARBEID I TELEMARKSREGIONEN HERFra England til Porsgrunn
– Jeg hadde opplevd nok storbylarm, forteller Waller.
I første omgang ble Waller værende i Norge i bare to år, men kom snart tilbake. Fra 2004 har han bodd i Porsgrunn og jobbet i Yara.
– På Hovet i Porsgrunn bor vi rett ved skogen, alt er stille og fredelig. Eneste problemet vi har, er «roe deer, eating our tulips» sier han med et godt smil.
Han mener Norge er et flott land å bo i, at det er langt enklere å leve her enn i England og de fleste andre land. Følelsen av tilhørighet, overskudd og ro ble også svært viktig i hans arbeid mot en lystgasskatalysator.
Utvikling av lystgasskatalysatoren
For det lille forskningsteamet på seks personer på Herøya var det et krevende arbeid de satte i gang. Den største utfordringen var å finne en sammensetning som gjorde det mulig for katalysatoren å holde seg både aktiv og stabil i 900 graders varme over lang tid.
– Vi hadde en løsning vi trodde på, men dessverre oppdaget vi etter noen dager at effekten droppet. Etter 20 dager fastslo vi at effekten var tilnærmet lik null. Da måtte vi snu hodene og tenke nytt, forteller Waller.
Analysearbeidet startet, og Waller hentet innsikt fra tidligere engelske tester gjort innenfor andre industrier. Etter flere års arbeid var Yaras lystgasskatalysator i 2006 klar for masseproduksjon.
I dag er lystgasskatalysatoren fra Porsgrunn tatt i bruk på hele 107 fabrikker i 28 land og selges av teknologiselskapet Johnson Matthey, som er kjent for å jobbe med bærekraftige kjemiske løsninger.
– Det finnes fabrikker i dag der katalysatoren fortsatt fungerer godt etter 12 år. Det beviser vel at vi har lyktes, sier Waller og smiler fornøyd.
Drømmeteam
– Hvor mange gode ideer ender i et godt produkt? Én prosent? undrer Waller.
– Vi fikk det til! Vi var et lite, men virkelig godt team. Ikke bare var de gode forskere og ingeniører, men flotte mennesker.
David Waller er en lavmælt mann, men blir euforisk når han beskriver sitt eget hell og livet han lever i dag. Før fem om morgenen er han på beina og stiller på jobb i sekstiden. Dit tar det 5–10 minutter med bil, men han foretrekker å gå. Timen den turen krever regner han som ren terapi.
Waller gleder seg til hver eneste arbeidsdag. Han kan ikke få fullrost miljøet i Yara og alle de gode kollegaene. Dette er gjensidig fra hans kollegaer.
– Waller er en levende legende, det har jeg virkelig skjønt nå! sier seniorrådgiver i Yara, Edina Ringdal Wickholm (40).
Hvorfor Herøya?
I Telemarksregionen, Porsgrunn og Herøya jobbes det strategisk mot å utvikle et av de grønneste industriområdene i verden.
En stolt historie som strekker seg over 100 år tilbake gir også lang erfaring og kompetanse. Yara, som én av over 100 bedrifter i industriklyngen, jobber med å realisere flere prosjekter for en grønnere verden.
Med forskere i verdensklasse, tydelig visjon og mål, er det derfor mulig å skape historie – slik som lystgasskatalysatoren.
– Det er jo vilt at vi har funnet opp noe på Herøya som i så stor grad bidrar til å redde verden og likevel er så lite kjent, sier Edina Ringdal (40).
Powered by Telemark er navnet på industri- og teknologiklyngen i Telemark som jobber for å fremme det grønne skiftet i landbasert industri.