Herøya i Telemark
Herøya i Telemark

Denne lille norske øya kan bli først i verden med viktig klimasatsing

På Herøya i Telemark jobber automasjonsingeniør Áron János Tóth (43) og kollegene i Yara med et helt spesielt prosjekt. Resultatet kan bli noen av de største enkeltkuttene av klimagasser i Norge noensinne.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

– Det er fint å jobbe med noe som bidrar til en bedre verden, sier Áron, ingeniørsjef (engineering manager) i Yara i pilotprosjektet «Skrei».

INGENIØRSJEF I PROSJEKTET SKREI: Áron János Tóth.
INGENIØRSJEF I PROSJEKTET SKREI: Áron János Tóth.

Pilotprosjektet på Herøya er ifølge Yara det første av sitt slag i verden. Sammen med det tyske kjemiselskapet Linde jobber de for å gjøre hele gjødselproduksjonen på Herøya utslippsfri innen 2030. Det skjer ved å konvertere fra naturgass til fornybar energi i produksjonen av grønt hydrogen og ammoniakk. Enova støtter prosjektet med 283 millioner kroner. Statsminister Støre var på besøk på Herøya og sto for den offisielle åpningen i mars.

– Alt vi lærer i «Skrei» vil gi en rekke positive ringvirkninger, sier Áron.

Med opprinnelse fra Ungarn og prosjekterfaring fra flere land har Áron svært mye kunnskap å bringe til pilotprosjektet. Selv finner han motivasjon gjennom familien og fasilitetene i Porsgrunn.

Fra Ungarn til Telemark

For fire år siden flyttet Áron, kona Katalin Tóth-Onodi (46) og deres tre barn til Flåtten i Porsgrunn. Áron og Katalin traff hverandre for første gang i 2005 på den store ungarske gjødselfabrikanten Nitrogénmüvek, men Árons erfaring og kompetanse ble etterspurt av Yara, og siden 2013 har han jobbet for den norske gjødselprodusenten.

– Etter å ha flyttet en del rundt var det på tide å etablere oss for godt. Da er det ikke noe bedre sted enn Norge. Her er det trygt. Døtrene mine kan for eksempel benytte offentlig transport alene. Det gjør man ikke i Ungarn og mange andre land, sier Áron Tóth.

TRIVES: Áron, Katalin og deres tre døtre flyttet til Porsgrunn for fire år siden.
TRIVES: Áron, Katalin og deres tre døtre flyttet til Porsgrunn for fire år siden.

I dag jobber både Áron og Katalin i Herøya Industripark: Katalin hos Ranold i Forskningsparken og Áron som teknisk leder i Yara International. Sammen med 190 elever fra 25 land går døtrene Julia (13), Zsofia (11) og Eszter (9) på den anerkjente International School Telemark.

– Her har ungene mye større frihet. Vi trives så godt her. Det er både fint og kort vei til det meste. Om vinteren står vi ofte slalåm, om sommeren drar vi og bader. Porsgrunn er den lille byen med det store tilbudet, synes vi. Ikke minst når det gjelder kulturliv og restauranter, sier Katalin.

Skal bli et av de grønneste industriområdene i verden

Yara på Herøya er bare én av over 100 bedrifter i området som jobber med å realisere flere prosjekter for en grønnere verden. Mye av samarbeidet skjer i teknologiklyngen Powered by Telemark. Lykkes de, kuttes CO₂-utslippene med til sammen 2,4 millioner tonn.

VIKTIG ARBEID: Sammen med kollegaer i Yara jobber Áron med viktig klimasatsing.
VIKTIG ARBEID: Sammen med kollegaer i Yara jobber Áron med viktig klimasatsing.

Áron i Yara trekker frem det viktige samarbeidet mellom kollegaer og andre selskaper i teknologiklyngen.

– Vi snakker samme «språk», faglig og businessmessig, sier han, og er begeistret over godt samarbeid med tyske Linde.

Med kunnskap i verdensklasse, tydelig visjon og mål, er det mulig for Herøya å bli et av de grønneste industriområdene i verden.

tracker