Skal verden reddes, må flere gjøre som Franz

Klimautslippene må ned. Matproduksjonen må opp. Får han drømmejobben som prosessoperatør hos Yara i Porsgrunn, kan Franz August Lauritz bidra til begge deler.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Hver dag går tusenvis av mennesker på jobb og gjør en viktig innsats for samfunnet.

Fighten for miljø og samfunn må utkjempes på flere plan, og det haster. Derfor har grenlandsindustrien en uttalt ambisjon om å bli verdens første klimapositive industriregion allerede i 2040.

Grenlandsindustrien har ambisjoner om å være klimanøytrale innen 2040.
Grenlandsindustrien har ambisjoner om å være klimanøytrale innen 2040.

Skal det lykkes, avhenger det av en rekke faktorer. At mange nok ungdommer velger yrkesfag når valget skal tas i tiendeklasse, er en av dem. Norge trenger flere fagarbeidere.

Franz August Lauritz valgte yrkesfag og er ferdig fagutlært prosessoperatør høsten 2023.
Franz August Lauritz valgte yrkesfag og er ferdig fagutlært prosessoperatør høsten 2023.

– Jeg oppfordrer alle som er generelt nysgjerrige til å søke yrkesfag, sier Franz August Lauritz (23), som er ferdig prosessoperatør neste høst. Som prosessoperatør overvåker Franz den teknologiske prosessen og påser at driften på anleggene går som normalt.

– Yrkesmulighetene er mange og behovet for folk vil være stort. Jeg er sikker på at ingen som velger denne veien vil angre eller gå arbeidsledig – og de vil tjene bra.

Lærlingplass hos Yara på Herøya

Læretiden frem til fagbrev hadde han hos Bilfinger, som blant annet har ansvaret for vedlikeholdet av Yaras fabrikker i Herøya industripark.

– Allerede i læretida jobbet jeg mest i fabrikken «Fullgjødsel 4» og ble stadig mer engasjert og interessert. Ikke bare i selve jobben, men i hva Yara produserer og bidrar til. Så jeg fant ut at jeg måtte søke meg videre, sier Franz.

Det førte til lærlingplass hos Yara innenfor kjemiprosessfaget.

Kalles «industriens gull»

Bedriftene i Grenland er så stolte av sine prosessoperatører at de ofte betegner dem som «industriens gull».

Bare hos Ineos og Yara, to av de store industriaktørene rundt Frierfjorden, arbeider mer enn 350 prosessoperatører.

Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark.
Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark.

Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark, sier dette er et av gullkortene når utenlandske investorer tar kontakt.

– Dette er det viktigste konkurransefortrinnet vi har. Når bedrifter utenfra skal etablere seg her, så er denne kompetansen noe av det første de spør om. Våre operatører er vant til å ta viktige beslutninger på egen hånd når det oppstår uforutsette hendelser. Dette gir sikker og effektiv drift, sier Gotaas.

Meningsfull hverdag

Franz forteller om en arbeidsplass der han stortrives og lærer noe nytt hver dag. Viktigst for ham er likevel hva jobben i praksis innebærer, hva Yara faktisk produserer:

– Det er akkurat dette jeg har lyst til å holde på med. Mange bransjer er kanskje usikre, men så lenge vi mennesker er her på jorda, vil det garantert bare bli større og større behov for fabrikker som denne, sier han og fortsetter:

– Vi slutter jo ikke å spise, og gjødselen Yara produserer bidrar til å løse et sultproblem ved å gi mange millioner mennesker mat på bordet hver eneste dag. Det gir en god følelse.

Trives med å jobbe skift

Når grenlandsregionens industrihistorie er tema, snakkes det ofte om at «her ligger skiftarbeid i befolkningens DNA». Franz er et ungt, levende eksempel på at dette er mer enn en frase.

– Skiftarbeid er kanskje ikke for alle, men jeg liker det veldig godt, sier Franz. Han fremhever det gode miljøet og hvor godt han ble tatt imot fra dag én. Han beskriver det som en gjeng åpne og hyggelige kollegaer, villige til å lære ham faget fra A til Å.

– Det er sikkert fordeler og ulemper med skiftarbeid, men jeg ser klart flest fordeler. Mye fri har vi også, langhelger og formiddager midt i uka. Det er luksus.

Med fagbrevet i hånda, høsten 2023, kan Franz formelt søke fast jobb som prosessoperatør.

Han håper det blir en åpning i avdelingen hvor han er lærling i dag.

tracker