Produsert av Brand Studio for E24

Lund Svindal har dominert de alpine fartsdisiplinene i en årrekke, og har samlet opp en solid mengde edelt metall siden det store gjennombruddet under VM i Åre i 2007. Passende nok avrundet han karrieren som alpinist med VM på samme sted, og suste inn til sølv i utfor søndag i sitt aller siste renn.

36-åringen fra Romerike var alltid «hands on» med utstyret han brukte i løypa, og Lund Svindal har en lignende tilnærming til forvaltningen av pengene han har tjent i løpet av sin fantastiske karriere.

- Jeg har plassert penger litt forskjellige steder, og ganske mye av det med relativt høy risiko. Det tror jeg vil lønne seg over tid, men jeg tar ikke høyere risiko enn at jeg kan sitte med investeringer en stund framfor at jeg må selge på et visst tidspunkt. Det føles ikke riktig, spesielt med tanke på at dette ikke er dagjobben min, sier Lund Svindal.

E24 er stolt sponsor av alpinlandslaget: Er du som Aksel opptatt av økonomi og investeringer? Last ned minE24-appen her!

 <p>Holder du deg like oppdatert på økonomi- og næringslivsnyheter som Aksel Lund Svindal? </p>
Holder du deg like oppdatert på økonomi- og næringslivsnyheter som Aksel Lund Svindal? 


Investerer i startups

Gullgrossisten forteller også at selv om han tar risikoer når det gjelder selve investeringene sine, er han langt mer forsiktig når det gjelder hvem han gjør forretninger med.

- Litt avhengig av hvilken fase selskapet er i og hvilket domene det tilhører, så tar jeg lav risiko når det gjelder mennesker. Det vil si at jeg enten kjenner noen som er involvert i den daglige driften, eventuelt noen av de store investorene eller noen i styret. Jeg er mer komfortabel med å gjøre det enn å ta en voldsom markedsrisiko, sier han.

 <p>Aksel Lund Svindal avsluttet sin fantastiske karriere med sølv i utfor. </p>
Aksel Lund Svindal avsluttet sin fantastiske karriere med sølv i utfor. 

Lund Svindal forteller videre at han investerer ganske bredt, men at det menneskelige aspektet betyr mye.

- Jeg har investert i en del startups, ganske mye med tanke på at jeg ikke har tid til å følge opp hele tiden ettersom jeg driver med skikjøring, sier han.

Lund Svindal legger til at han ofte ko-investerer sammen med andre flinke folk han stoler på fordi han synes risikoen er mer oversiktlig

- Det er mer lærerikt når jeg treffer mennesker i selskaper som er mindre enn å sitte å se på kurser som går opp og ned basert på nyheter som kanskje kommer fra en del av verden jeg aldri har vært i. Jeg er mer interessert i folk enn det jeg er i teknisk analyse, så jeg trekkes nok litt mot selskaper der jeg føler jeg investerer i flinke mennesker.

Tar større risk i skibakken

Selv om Lund Svindal tar en god del risiko med pengene sine, kan det ikke sammenlignes med risikoen 36-åringen tok som alpinist ned bratte fjellsider.

- Det er ikke noe jeg kan så mye om som skikjøring. Da kan jeg balansere risikoen og forhåpentligvis tøye strikken langt uten at den ryker. Det ville vært lite taktisk å ta like høy risiko med pengene mine som jeg gjør med ski på beina, sier han med et smil.

I sin lange karriere har Lund Svindal gang på gang vist unike vinneregenskaper. Han er alltid blant favorittene i de store mesterskapene, men lar ikke det gå på bekostning av verdenscuprennene. Hvordan klarer han å motivere seg år etter år, ikke minst med tanke på at han har pådratt seg flere alvorlige skader?

- Jeg synes egentlig ikke det er så vanskelig å motivere seg hvis jeg gjør det bra. Så enkelt er det, faktisk. Å ikke prøve, gjøre noe halvveis eller dårlig er å kaste bort tid. Skal jeg gjøre noe, skal jeg gjøre det best mulig. Det er sånn jeg tenker nå, og jeg håper å kunne tenke sånn nå som jeg er ferdig med idrett også, avslutter han.

E24 er stolt sponsor av alpinlandslaget: Få de siste nyhetene om økonomi og næringsliv. Last ned minE24-appen her!

 <p>Aksel Lund Svindal har flere investeringer med høy risiko, men sier han er langt mer risikabel med ski på beina. </p>
Aksel Lund Svindal har flere investeringer med høy risiko, men sier han er langt mer risikabel med ski på beina.