Artikkelen er produsert av Microsoft

2016 har vært året der vi har flyttet grensene for hva vi kan gjøre i fremtiden; vi har virkelig fått se potensialet i teknologi vi bare trodde fantes på film, og datamaskiner har blitt så smarte at de kan lære og forstå, uten å bli programmert av mennesker.

Når det er snakk om kunstig intelligens er det lett å tenke på roboter og science fiction, men å lage julestemning er noe man sjelden bruker maskiner til. For å teste hva som faktisk er mulig, ville Microsoft Norge og Capgemini la kunstig intelligens skrive årets julehit.

(Saken fortsetter under filmen.)

– Kunstig intelligens kan brukes til alt mulig, for eksempel til å lage musikk. Vi har brukt Microsoft Cognitive Toolkit, som er et gratis verktøy, for å samle informasjon om mer enn 50 tekster og melodier og la maskinen lære hva en julesang er. Basert på dette har den kommet med forslag til hvordan tekst og melodi til en ny julesang kan høres ut, forklarer Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge.

På to knappe uker har en gruppe konsulenter i Capgemini lært maskinene i hva en julesang er. 

– Når man mater inn store mengder data, kan maskinene gjenkjenne mønstre og forutsi fremtiden gjennom algoritmer. På den måten kan de utvide den menneskelige kapasiteten på svært fascinerende måter. Men akkurat i dette eksperimentet erfarte vi at et begrenset datagrunnlag og lite tid gjorde at maskinene ikke helt klarte å lære seg koden når det gjelder låtskriving og komposisjon. Derfor måtte vi innkalle menneskelige forsterkninger, forklarer Gunilla Resare, kommunikasjonsdirektør i Capgemini. 

Med hjelp fra artist Thomas Holm har sangen, som har fått navnet «Joyful time in the City», fått struktur med vers og refreng. Melodien maskinen laget med enkle pianoakkorder, har blitt arrangert med instrumenter i samarbeid med Tommy «Manboy» Akerholdt, kjent fra Turboneger. 

Men selv med menneskelig hjelp med strukturering av sangen, er teksten fortsatt laget av maskinen, og bærer preg av det med setninger som «With a frosty go glistening, in the single beginning, here comes Santa Claus». 

– Dette var et uvanlig og morsomt oppdrag. Alle setningene er generert av kunstig intelligens, men jeg tilførte litt struktur ved å dele setningene inn i vers og refreng. Det sies at robotene vil ta over stadig flere arbeidsoppgaver, men etter dette eksperimentet er jeg rimelig trygg på at jeg kan synge julen inn noen år til, sier artisten Thomas Holm. 

– Dette eksperimentet gjør det tydelig at mennesker og maskiner har helt ulike kvaliteter. Mennesker har empati, kreativitet og evnen til å tenke kritisk. Noen av oss kan skape musikk som overlever generasjoner og treffer hjertet til millioner av mennesker. Kunstig intelligens og maskinlæring gjør det mulig å gjennomføre omfattende analyser av store mengder data og oppdage mønstre som ingen mennesker kan klare. Maskinene kan utvide den menneskelige kapasiteten på fascinerende måter. Dette har vært veldig gøy, og har fått oss til å reflektere over forholdet mellom kunst og teknologi, menneske og maskin, avslutter Hansen.

Vil du lese mer om kunstig intelligens og big data? Her kan du gå i dybden: 

Gartner Report: How to take a first step to Advanced Analytics

The Microsoft Cognitive Toolkit

Cortana Intelligence suite

Du kan også høre webinaret «Transform your data into inntelligent action» for å lære mer om hvordan du kan dra nytte av data dere allerede sitter på.