Artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med Microsoft

– Vi har en ambisjon om å alltid være først ute, sier Per-Arne Aas, som er ansvarlig for IT-utvikling i Fredrikstad kommune. 

Han mener kommunene står overfor en uunngåelig teknologisk utvikling. 

– Innbyggere vil ha mulighet til å sende barnehagesøknader eller be om parkeringskort sent på kvelden, når de er hjemme fra jobb. Før kunne de oppleve at sidene var nede, noe som skapte både frustrasjon og ineffektivitet. 

Løsningen ble en helt ny databaseløsning fra Microsoft; SQL Enterprise. 

– Nå kan vi vokse, og vi kan legge inn nye funksjoner og tjenester på en helt annen måte enn før. Det resulterer i bedre tjenester for kommunens innbyggere, sier Aas. 

Han får støtte fra Ketil Johansen, IT-sjef i Fredrikstad kommune, som sier at det viktigste for kommunen har vært muligheten til å sømløst opprette nye databaser. 

– Den nye løsningen kan best sammenlignes med et hotell. Når vi trenger et nytt rom er det bare å flytte inn, fremfor å måtte bygge et nytt fra bunnen av som vi måtte før.

– Mulighetene er endeløse

– Systemet Fredrikstad kommune har valgt er på øverste hylle når det kommer til databaser, sier Alexander Kreutz i IT-leverandøren Crayon. 

Som forretningsutvikler har han hjulpet Fredrikstad med å sikre en løsning tilpasset deres behov. 

– Det fine med denne løsningen er at den er tilpasset fremtiden. Etter hvert som ny og bedre teknologi dukker opp, vil denne være enkel å kombinere med databasen. 

I motsetning til klassiske databaser som kun lagrer data, har systemet til Fredrikstad kommune bygget inn mange funksjoner og programmer. Disse er tilgjengelig på alle kommunens enheter. 

– Databasen er hele kommunens hukommelse. I denne nye løsningen har vi også bygget inn funksjoner, slik at den nesten kan karakteriseres som kommunens hjerne. Her er mulighetene nærmest endeløse. 

– Et eksempel på hvordan dette fungerer er dersom en i kommunen er på befaring på et sykehjem og ønsker å visualisere helsedata. Før krevde dette en kraftig datamaskin, men siden Fredrikstad har denne løsningen kan den ansatte bare logge seg på via telefon eller bærbar datamaskin og gjøre visualiseringen lynkjapt. 

– Mange muligheter for flere bransjer

Kreutz sier det ikke bare er kommunene som kan nyte godt av denne nye teknologien. 

– Andre bransjer har mulighet til å ta i bruk enda flere av mulighetene. De kan for eksempel kunne legge alle dataene sin i skyen, noe som sørger for at de alltid er sikkerhetskopiert og tilgjengelig. 

Skylagring åpner ifølge Kreutz for mange nye muligheter. 

– Med skylagring er det nesten ubegrenset hvor gode analyser som kan gjøres av dataene, noe som igjen fører til nyttig innsikt og bedre tjenester, sier Kreutz. Han mener den største gevinsten vil være bedre planlegging på kortere tid. 

– Hoteller vil for eksempel kunne gjøre detaljerte analyser av besøkstall for å finne ut hva slags type gjester som kommer til hvilke tidspunkt. Dette var analyser de også kunne gjøre før, forskjellen er at det nå gjøres utrolig mye mer effektivt, med langt flere datakilder en tidligere.

Finn ut hva Crayon kan gjøre for din bedrift eller virksomhet med Microsoft SQL server 2016.