Artikkelen er produsert av VG Partnerstudio i samarbeid med Microsoft.

Hjerneforskerne Audrey van der Meer og Ruud van der Weel ved NTNU har funnet ut at bruk av penn bedrer hjernens læringsevne, sammenlignet med tastaturbruk.

 <p>Hjerneforskerne Audrey van der Meer. Foto: NTNU</p>
Hjerneforskerne Audrey van der Meer. Foto: NTNU

– Jeg håper våre resultater vil bidra til å bringe pennen og notering tilbake i skolen, sier professor i nevropsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer.

Studien viser tydelig at forskjellige deler av hjernen aktiveres, på forskjellige måter når man tegner eller skriver med penn, enn når man bruker tastatur. 

– Og det var ved bruk av penn at hjerneaktivitet som vanligvis forbindes med læring var synlig. Det samme skjedde ikke ved skriving på tastatur, sier han.

I forskningsprosjektet benyttet deltagerne Microsoft sin 2-i-1 PC Surface Pro 4 til å utføre en rekke oppgaver. Samtidig ble hjerneaktivitet og andre vitale funksjoner overvåket med avansert EEG-utstyr bestående av 256 forskjellige sensorer. Analyser av dataene viste at bruk av stylus-penn til å skrive på Surface-skjermen bedret hjernens læringsevne, sammenlignet med bruk av tastatur. Resultatene fra studien understreker pennens kraft i læringssammenheng, i en tid hvor stadig flere kun benytter seg av tastatur.

Student: – Jeg husker bedre det jeg har notert med penn

En som har opplevd svært god effekt ved å bruke penn – og Microsoft Surface – aktivt er student Maria Aa. Sætre (23). Hun er på sitt andre år i økonomi og ledelse på BI i Oslo.

 <p>BI-student Maria Aa. Sætre sier hun liker veldig godt å bruke en digital penn for å ta notater. Foto: PRIVAT</p>
BI-student Maria Aa. Sætre sier hun liker veldig godt å bruke en digital penn for å ta notater. Foto: PRIVAT

– Ja, det å ha et verktøy som er lett, og ikke minst gøy, gjør meg mer motivert. Jeg har også lagt merke til at jeg husker bedre det jeg har notert med penn enn det jeg har skrevet på tastatur, sier Sætre.

Videre forteller 23-åringen at hun fortsatt husker forelesningsnotater hun skrev sist høst.

– Jeg har sett mye tilbake på dem i forbindelse med andre fag. Når jeg skriver får jeg brukt litt kreativitet – med ulike farger og jeg trenger ikke å tenke på plass, sier Sætre.

– Hvordan syns du det er å jobbe på en Microsoft Surface?

– Det liker jeg veldig godt. Den er brukervennlig og praktisk. Jeg trenger for eksempel bare å ha med meg én «skrivebok» og har alle notatene på samme sted, enten de er håndskrevet eller skrevet på tastatur, forklarer hun og legger til:

– I tillegg kan jeg nå notatene fra hvor som helst, hvilket er helt fantastisk! Jeg trenger også bare å ha med meg én penn som jeg kan bytte farge på som jeg vil. Det sparer meg for plass og tid, og miljøet for papir!

– Hva tenker du funnene i forskningsprosjektet?

– Jeg tror det som skjer i kroppen henger sammen på alle måter og at vi husker bevegelser. Det krever mer konsentrasjon fra meg å skrive en bokstav, enn å trykke på en.

– Utrolig spennende!

Bjørnar Hovemoen (52), direktør for Utdanning og Forskning i Microsoft, mener funnene til NTNU-forskerne er utrolig spennende.

 <p><b>INTERESSANTE FUNN:</b> Bjørnar Hovemoen (52) i Microsoft mener vi bør bli flinkere til å skrive notater for hånd. Foto: MICROSOFT</p>
INTERESSANTE FUNN: Bjørnar Hovemoen (52) i Microsoft mener vi bør bli flinkere til å skrive notater for hånd. Foto: MICROSOFT

– Microsoft har eksperimentert med penn siden tidlig 2000-tallet, så det er utrolig spennende at vi nå ser forskning på penn kombinert med nettbrett. Resultatene fra NTNU er interessante og viser hvorfor vi lærer bedre ved å benytte skriving med penn i en læringssituasjon. Mange har hatt stor tro på penn og nå er dette forklart med konkrete prosesser i hjernen, sier Hovemoen.

Dersom skoler og flere yrkesgrupper tar i bruk digital notatskriving, kan de få det beste fra to verdener, forteller han videre.

– Nå som NTNU kan fortelle skolene hva de burde etterspørre ved innkjøp av læremidler, tror vi at det vil komme økt interesse for PC’er med god pennstøtte. Vi tror at pennen bidrar til økt læring i klasserommet. Kombinert med PC får man det beste fra begge verdener. Bedre læringsutbytte og notatene blir lett tilgjengelig og ikke blir aldri borte.

Les mer om hvilke muligheter Surface gir deg.