Norge er i Europa-toppen i bruk av levende lys per innbygger, og bare i desember brukes flere titalls millioner stearinlys og telys. Men lys som brenner bidrar også til økt brannfare.

Bor du i hus eller leilighet? Få pris på alarm her

- Det er mange grunner til at det er lurt å ta forholdsregler og være ekstra på vakt når det gjelder brannrisiko i desember, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure. 

 <p>Kenneth Hovde Omdal, sikkerhetsekspert i alarmselskapet Verisure.</p>
Kenneth Hovde Omdal, sikkerhetsekspert i alarmselskapet Verisure.

- En typisk brannårsak i julen er når levende lys blir stående alene uten tilsyn. En god tommelfingerregel er å slukke alle lys som brenner dersom du skal forlate et rom lenger enn et kort toalettbesøk, sier Hovde Omdal og advarer spesielt mot brannfarlig pynt.

– Brennbare materialer og lys som brenner kan være en farlig kombinasjon. Dekorasjoner med tørre naturmaterialer som mose, kvister og kongler bør ikke være i nærheten av åpen flamme, forklarer han.

Visste du at boligalarmen varsler alarmselskapet om røykutvikling og brann? Få pris på alarm her.

- I tillegg belastes også det elektriske anlegget med juletrebelysning, adventsstjerner og ekstra oppvarming i en kjølig måned. Ofte er man samlet mange på ett sted, gjerne med matlaging og noe godt i glasset. Da er det fort gjort at ulykker skjer, sier sikkerhetseksperten i Verisure, og fortsetter: 

Røykvarslere redder liv

Til tross for at man tar forholdsregler og følger disse rådene, kan man likevel være uheldig å oppleve brann hjemme. 

- Ved et branntilløp er det viktigst at man oppdager brannen raskt og kommer seg ut i tide. Våre røykvarslere er overvåket av Verisures døgnåpne alarmstasjon, som varsler brannvesenet og andre nødetater ved behov. Røykvarslerne er også trådløse, seriekoblede og optiske, forklarer Kenneth Hovde Omdal.

Ifølge undersøkelser våkner barn lettere av stemmer enn av sirener. Derfor har Verisures alarm både sirene og stemmevarsling.

- En slik kombinasjon øker sikkerheten dersom det oppstår brann hjemme, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Nyttårsaften-råd

Han anbefaler også å være forsiktige med fyrverkeri på nyttårsaften. Han minner om at det er 18-årsgrense for både kjøp og bruk av fyrverkeri i Norge, samt at fyrverkeri med styringspinne er forbudt.

- Når du skal skyte opp lovlig fyrverkeri, er det viktig å bruke tennstav og benytte beskyttelsesbriller, og å holde god avstand til oppskytingsstedet. Dessuten må du aldri tenne lunta to ganger, påpeker sikkerhetseksperten.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: Les mer om hvordan du kan trygge hjemmet ditt.