Miljøfyrtårnet BAMA skal redusere bruk av plastemballasje med 20 prosent i løpet av de neste to årene. Dette får de til ved å bytte ut plast med papp, flere varer solgt i løsvekt samt optimalisering av mengde plast brukt per produkt. Det er gode nyheter for miljøet, forbrukere og for lønnsomheten hos BAMA. 

– At aktører som NorgesGruppen og Bama finner nye emballasjeløsninger, og jobber for å redusere bruk av plast, viser hvordan arbeid med bærekraft og miljø er en kontinuerlig prosess. Å være Miljøfyrtårnsertifisert er ikke er en «hvilepute», men heller et grunnlag for videre utvikling, sier Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder Miljøfyrtårn.

Miljøgrep kan være lønnsomt

Som sertifisert Miljøfyrtårn er et av BAMAs viktigste miljømål å redusere mengden matsvinn, både internt, i dagligvarebutikkene og hos forbrukerne. Frukt- og grøntgrossisten jobber derfor kontinuerlig med å bedre emballasjen på sine produkter, og opplyser at deres fokus på miljøtiltak også gir dem økonomisk gevinst.

– Ved å ha fokus på oppfølging av ressurser som strøm, avfall, transport – og redusere dette samt jobbe for at mengden matsvinn blir minst mulig – ser vi at ressursoptimalisering gir et lavere kostnadsbilde, sier Lofthus og legger til:

– Redusert mengde emballasje gir en direkte lønnsomhet; ved å gå ned få gram på for eksempel plastbeger til gulrot vil hele verdikjeden spare kostnader i 100.000 kroners klassen.

Et annet tiltak de sparer på er å øke antall kilo på en pall (bedre stablemønster/mindre luft) noe som reduserer antall trailere på veien og kostnadene det medfører.

BAMA er en av nesten 5500 bedrifter i over 70 ulike bransjer i Norge som er Miljøfyrtårn-sertifisert. Gjennom stiftelsen får de hjelp til å jobbe systematisk med miljøtiltak i hverdagen.


Druer i plast ga mindre ødelagt frukt

Som et av tiltakene for å redusere matsvinn begynte BAMA for noen år tilbake å også selge druer i plastpakninger på 500 gram i stedet for kun i løsvekt. Ifølge miljøsjefen i BAMA reduserte dette matsvinnet betydelig.

– Men er det miljøvennlig å pakke ting i plast?

 <p>For å redusere matsvinn begynte BAMA for noen år tilbake å selge druer i plastpakninger på 500 gram i stedet for kun i løsvekt.</p>
For å redusere matsvinn begynte BAMA for noen år tilbake å selge druer i plastpakninger på 500 gram i stedet for kun i løsvekt.

– Når vi benytter plast som emballasje, tar den godt vare på kvaliteten på maten i tillegg til at den veier lite. Blir plasten materialgjenvunnet av forbrukeren, blir den deretter utnyttet som plast igjen. Så lenge dette gjøres, er plast i likhet med papp/kartong et godt materiale for å ta vare på mat, sier Lofthus.

I flere tilfeller kan det være mer miljøvennlig å pakke inn produktet enn å selge det i løsvekt.

– Du må pakke inn de fleste typer frukt og grønt når du skal ha det med hjem fra butikken, for at det ikke skal ligge løst og bli ødelagt. Det betyr at det meste må emballeres uansett, sier hun.

– Så hvis folk reagerer på at poteter er pakket inn i poser, er det viktig å huske på at man uansett må pakke dem inn om man velger poteter i løsvekt. Da må du kanskje bruke en stor pose på to poteter, og materialmengden blir ikke optimal.

Slik tar du best mulig vare på maten

Årlig kaster nordmenn over 217.000 tonn mat. Ifølge forbrukerorganisasjonen Matvett kaster hver person over 42 kilo i året, som tilsvarer hver 8. handlepose. Som Miljøfyrtårn er BAMA opptatt av å hjelpe forbrukere med å ta vare på maten og dermed redusere matsvinnet.

På denne måten sparer du både lommeboken og miljøet.

– Matsvinn er blitt et sterkt fokus det siste året. BAMA, sammen med de fleste andre aktørene i matvarebransjen/hotell/restaurant/offentlig sektor, har forpliktet seg til å redusere mengden matsvinn med 50 prosent innen 2030. Dette er et ambisiøst mål som vi ikke når uten fokus i organisasjonen. Vi skal jobbe hardt for å nå dette målet; og gjerne før 2030, sier Lofthus.

BAMA har også flere smarte triks for å ta best vare på maten:

  • Fjern stilken på gulrøttene før du legger dem i kjøleskapet – hvis ikke blir de fort myke.
  • Skjær opp og frys ned bananer som begynner å bli brune – de er perfekte i en smoothie!
  • Epler skiller ut et stoff som gjør at andre frukter og grønnsaker som oppbevares i nærheten modnes raskere. Unngå derfor å legge bananer og tomater i nærheten av eplene.


Lurer du på om en bedrift er Miljøfyrtårn-sertifisert, har mange sertifikatet fremme i butikk eller Miljøfyrtårnlogoen på nettsidene sine. Du finner også en oversikt på Miljofyrtarn.no.