– Det kan være lurt å tenke seg om en ekstra gang før du river et par trådløse hodetelefoner ned fra butikkhylla bare fordi de har en fancy firmalogo stemplet på siden, sier Alice Clausen fra kundeservice i HiFi Klubben.

Hun har guidet utallige kunder gjennom de viktigste valgene man tar når man leter etter de perfekte trådløse hodetelefonene.

Her kan du lese litt om hva du bør være oppmerksom på.

 <p>Alice Clausen i HiFI-klubben.</p>
Alice Clausen i HiFI-klubben.

Valg nummer 1: Over-ear, on-ear eller in-ear

Det største valget er om du vil ha en modell i full størrelse, on ear eller over ear, eller om det skal være en ørepropp-modell, in-ear eller True Wireless

 <p>Beoplay H9i.</p>
Beoplay H9i.

Du kan få strålende lyd på begge måter, så det går vel mest på om du vil ha store og flotte hodetelefoner, eller om du foretrekker et par bittesmå ørepropper som du kan ha i lomma og ta med overalt. Eller?

– Nei, så enkelt er det dessverre ikke, sier Alice Clausen.

– Det er nemlig mange praktiske ting å ta hensyn til som er helt avgjørende for om du skal velge det ene eller det andre, forklarer hun. 

Dette er spørsmål du må ta stilling til:

 • Er batteritiden lang nok til ditt behov?
 • Kan du spille musikk med kabel hvis batteriet går tomt?
 • Vil du ha aktiv støyreduksjon (ANC)?
 • Kan hodetelefonene tåle støyten de får ved sportsbruk eller på reiser?

Batteriet – liv eller død for trådløse hodetelefoner

 <p>MA 650 Wireless fra RHA.</p>
MA 650 Wireless fra RHA.

Bluetooth og trådløs musikk krever et batteri som helst skal være så lite som mulig samtidig som det er så kraftig som mulig. Start med å ta stilling til om du trenger 20-30 timers batteritid, eller om 2-3 timer er nok.

 • Reiser du mye eller pendler mange timer hver dag, så er mange timer et must.
 • Skal du derimot bare bruke hodetelefonene til den daglige løpeturen eller kondisjonstrening, så er 2-3 timer nok for de fleste.
 • Det viktigste spørsmålet er kanskje om du husker å lade hodetelefonene ofte nok. Uansett om det er snakk om hver dag eller et par ganger i uken, så må det faktisk gjøres. 

Det er ikke overraskende at over-ear-/on-ear-modellene har et stort forsprang her – det er ganske enkelt mye bedre plass til batteri og god elektronikk i de store ørekoppene.

20 timers spilletid med all elektronikken aktiv er ganske vanlig på trådløse fullstørrelses modeller. I den andre enden av skalaen kan du være helt nede på 3 timer med noen av de såkalte True Wireless-øreproppene der det nesten ikke er noe plass til et innebygget batteri.

 <p>JABRA Elite 65t.</p>
JABRA Elite 65t.
 • Blant de mange modellene i full størrelse finner du de populære Argon SOUL og Denon AH-GC20 med henholdsvis 18 og 20 timers trådløs spilletid. Denon-modellen har også aktiv støyreduksjon (ANC). 
 • Den helt trådløse Jabra Elite 65t klarer til sammenligning 5 timer, og det er faktisk ganske bra for en True Wireless ørepropp, og du kan lade strøm på farten med det medfølgende ladeetuiet.

Mellom disse to ytterpunktene finner du de trådløse in-ear-modellene med innbyrdes kabel/nakkebøyle der batteriet er innebygget i bøylen, og der batteritiden typisk ligger på 10-12 timer. Dette kan være et godt kompromiss til for eksempel reisebruk, men du må til gjengjeld leve med bøylen og kabelen mellom de to øreproppene.

 <p>MOMENTUM In Ear Wireless.</p>
MOMENTUM In Ear Wireless.
 • En typisk modell med innbyrdes kabel er MA650 Wireless fra RHA, som gir deg opptil 12 timers trådløs spilletid. 
 • Med nakkebøyle og 10 timers batteritid finner du for eksempel MOMENTUM In-Ear Wireless fra Sennheiser, som også laget er i ekstra flotte materialer.

Ikke mer strøm – kan jeg spille med kabel?

Hvis du glemmer å lade de trådløse hodetelefonene, vil batteriet før eller siden gå tomt for strøm. Da er det slutt på å spille trådløst, men det trenger ikke dermed å være slutt på musikken. På de aller fleste trådløse over-ear- og on-ear-modellene finner du nemlig en vanlig minijack-tilkobling, slik at du kan bruke kabel og spille videre så lenge du har strøm på telefonen.

 <p>B&amp;W P5 Wireless.</p>
B&W P5 Wireless.
 • Argon POP, Beoplay H4 og B&W P5 Wireless er fullstørrelsesmodeller i forskjellige prisklasser som har det til felles at de også spiller fint med en god gammeldags minijack-kabel. Ellers gjør stort sett alle modeller dette.
   <p>ARGON POP.</p>
  ARGON POP.

Med de trådløse in-ear-modellene må du gi slipp på kabelmuligheten. Men dette gjelder også noen fullstørrelsesmodeller. Sjekk derfor produktbeskrivelsen for denne detaljen hvis det er viktig for deg.

Aktiv støyreduksjon/ANC – kvel støyen fra omgivelsene dine

En rekke trådløse hodetelefoner, spesielt over-ear-modeller, har aktiv elektronisk støyreduksjon (ANC) som demper støyen fra omgivelsene dine, slik at du kan konsentrere deg om musikken. Ved hjelp av en innebygget mikrofon fanger hodetelefonen opp støy fra omgivelsene og demper sus ved å sende en ”motstøy” ut av hodetelefonene.

– Dette er virkelig behagelig, spesielt når du reiser med tog, buss eller fly. Du trenger ikke spille musikk for at ANC skal virke, av og til er det behagelig å bare få dempet støyen fra flyet hvis du for eksempel vil ta deg en lur. Aktiv støyreduksjon er en liten genistrek som blir mer og mer populær, sier Clausen.

 <p>DENON AH-GC20.</p>
DENON AH-GC20.

Hos HiFi Klubben kan du velge mellom mange gode og prisbelønte ANC-hodetelefoner, som for eksempel Denon AH-GC20 , B&W PX , Sony WH-1000XM2  og Beoplay H9i.

– Her får du virkelig det beste på markedet, både når det gjelder teknologi, design og finish, sier Clausen.

Noen modeller har utvidet ANC med smarte hjelpefunksjoner, som for eksempel ”pass-through”, der du kan trykke på en knapp for å høre hva kabinpersonalet, vennene eller barna prøver å si til deg. ANC har ingen nevneverdige ulemper ut over å spise litt strøm, samt at avspilling av musikk blir enda litt bedre hvis du slår den av. Dersom du skal bruke hodetelefonene der det er stille, anbefaler vi derfor å skru av ANC. Dette kan man gjøre på modellene hos HiFi Klubben. 

 <p>SONY WH1000XM2.</p>
SONY WH1000XM2.

Det finnes enkelte in-ear-hodetelefoner med ANC, men funksjonen gir økt batteriforbruk, noe som allerede er en utfordring med de små proppene.

– Best til sport og trening

De trådløse in-ear-hodetelefonene, og spesielt de helt kabelfrie True Wireless-modellene, har sine styrker i situasjoner der du må bevege deg mye, eller når du ikke har plass til ett overflødig gram med bagasje, forklarer Alice Clausen.

– Til sport og trening er de helt overlegne, og her kan du velge mellom mange modeller som tåler både støv, sand og vann, slik at du kan bruke dem overalt. Hvis du sykler med hjelm, så sier det seg også selv at du må ha en in-ear-modell, sier hun.

 • Jabra er verdenskjente for sine solide og velspillende sportshodetelefoner med innebygget stemmecoaching og andre smarte funksjoner til sport. Sport Pulse og Sport Pace er av typen der de to øreproppene er sammenkoblet med kabel. 
 • Hvis det skal være helt trådløst (True Wireless), så kan du gå for Elite Active 65t eller Elite Sport 4.5H som har nesten alt du kan drømme om i en trådløs treningsmakker.

In-ear-øreproppene med innbyrdes kabel eller nakkebøyle utmerker seg spesielt med lengre batteritid enn sine True Wireless-søsken. Mange av dem har magnetiske baksider, slik at du i løpet av ett sekund kan ta dem ut av ørene, klikke dem sammen og bære dem som et halskjede.

Prøv dine neste trådløse hodetelefoner hos HiFi Klubben

– Trådløst er bra, men god lyd er også et must, understreker Clausen. Det lønner seg derfor å prøvelytte de forskjellige mulighetene før du investerer i nye trådløse hodetelefoner.

Passformen er også en avgjørende faktor for en god opplevelse, spesielt hvis du skal bruke hodetelefonene i mange timer. Har valget falt på en in-ear-modell, så er passformen i øret avgjørende for en god opplevelse - ikke minst hvis du skal bruke dem til sport.

– HiFi Klubben har et stort utvalg av trådløse hodetelefoner i høy kvalitet til alle behov, og du kan alltid komme innom og oppleve lyden, passformen og finishen med dine egne sanser, sier Clausen.

– Det skulle bare mangle, mener hun. – Du og hodetelefonene dine skal jo leve tett sammen i lang tid fremover!