Gründerne i Harvest har siden 2012 jobbet med å endre folks sparevaner. Målet er å gjøre fondssparing enklere, billigere og mer tilgjengelig for nordmenn flest.

– Vi gjør ting annerledes og mer kostnadseffektivt - kall det gjerne litt smartere. Derfor er det viktig for oss at folk forstår hvordan vi skiller oss fra andre aktører, sier Atle Christiansen.

Gründeren er daglig leder i Harvest, som ble lansert i 2016. Et faktorfond med en ganske enkel filosofi i bunn:

– Når vi sier at vi vil forbedre finansbransjen er det fordi vi mener at alle som sparer i fond fortjener enklere og billigere produkter av høy kvalitet. Det skal være enkelt å komme i gang, produktet skal inngi tillit, og du skal forstå hvorfor vi velger aksjene vi gjør. Dette har vært vår motivasjon helt siden starten, sier Christiansen.

Han viser til at nordmenn fremdeles har en mye større andel av sparepengene i banken enn i fond, og at de fleste som sparer i fond sparer i tradisjonelle aktive fond.

Ønsker du å investere i faktorfondet Harvest? Kom i gang med sparingen nå.

 <p dir="ltr">Dette er gjengen i Harvest. fra venstre: Diana Peters, Petter Davidsen, </p> <p dir="ltr">Atle Christiansen, Vegard Egeland, Håken Jevne,  Yann de Mautort, </p> <p dir="ltr">Bernt Christian Brun, Terrence Lam, Eyvind Thommesen Sæbø og </p> <p dir="ltr">Markus Lindah. </p>
Dette er gjengen i Harvest. fra venstre: Diana Peters, Petter Davidsen,  Atle Christiansen, Vegard Egeland, Håken Jevne,  Yann de Mautort,  Bernt Christian Brun, Terrence Lam, Eyvind Thommesen Sæbø og  Markus Lindah. 

Solgte milliardbedriften

For Christiansen startet reisen i 2010 da han solgte bedriften Point Carbon til Thomson Reuters for 1,1 milliarder. Selskapet hadde han startet sammen med to studiekamerater ti år tidligere, og plutselig satt gründeren igjen med en formue han ønsket å forvalte på en best mulig måte.

– Med ansiktet på førstesiden av Dagens Næringsliv tok det ikke lang tid før telefonen begynte å ringe fra finansfolk som ønsket å forvalte pengene mine. For meg var det mye penger, og jeg syntes de fleste produktene jeg ble tilbudt framsto som dyre og kompliserte. Gründeren i meg tenkte da at når jeg ikke finner produktet jeg vil ha, så får jeg lage det selv, sier han.

Med en doktorgrad i matematisk modellering og ti års erfaring som gründer, så Christiansen en mulighet for å bygge opp et enklere, bedre og billigere spareprodukt.

Bruk sparekalkulatoren: Så mye kan du spare over tid. 

Studentprosjekt var forløperen

På samme tid jobbet en gjeng sivilingeniørstudenter ved NTNU med et studentprosjekt. De ønsket å utvikle et verktøy som kunne gi svar på hvilken risiko de tok når de kjøpte aksjer, og komme med forslag til hvordan de kunne sette sammen en portefølje av aksjer på en systematisk måte.

– Jeg opplevde at flere markedsførte seg hardt mot studenter for å få oss til å bruke studielånet på å investere i aksjer. Utfordringen var at vi ikke hadde noe verktøy for å vurdere om vi gjorde gode eller dårlige valg. Det var da jeg begynte å se nærmere på dette, sier Håken Jevne, som i dag er medgründer og teknologidirektør i Harvest.

Vil du vite mer om faktorfondet Harvest? Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet.

Den gang var han masterstudent innen kunstig intelligens, og begynte å bruke modeller fra sitt fagområde til å løse tradisjonelle finansproblemer.

 <p>Senioranalytiker Vegard Egeland (t.v.) og teknologidirektør Håkon Jevne var begge med på studentprosjektet ved NTNU som var forløperen til faktorfondet Harvest.</p>
Senioranalytiker Vegard Egeland (t.v.) og teknologidirektør Håkon Jevne var begge med på studentprosjektet ved NTNU som var forløperen til faktorfondet Harvest.

– Målet helt i starten var å tilby dette verktøyet til alle som trengte hjelp med kjøp og salg av aksjer, sier Jevne.

Som utdannet sivilingeniør fra NTNU var gründer Atle Christiansen og hans suksesshistorie med Point Carbon godt kjent i studentmiljøet. Høsten 2011 ble han kontaktet av Jevne som ønsket råd om hvordan de kunne kommersialisere prosjektet han nå skrev masteroppgave om.

Etter flere samtaler og møter ble Christiansen så engasjert at han valgte å investere i prosjektet. I dag står en stor del av pengene hans i Harvest-fondet.

Ville tilby verktøyet til bankene

Med studentprosjektet som kjerneidé ble Harvest etablert i 2012. Planen var å bygge et teknologiselskap som kunne tilby verktøyet til banker og andre etablerte aktører som allerede hadde distribusjonskanaler og eksisterende kunder.

Slik ble det imidlertid ikke.

– Vi reiste ut og tenkte slik mange unge teknologiselskaper gjør: Vi har utviklet en unik teknologi innenfor finans mens bankene har kunder. Vi brukte ett år på å snakke med de fleste finansinstitusjonene i Norden, men merket at det var liten interesse for samarbeid, sier Christiansen.

Det overrasket gründerne, men den gang var ikke fintech eller finansiell teknologi “top of mind” hos bankene eller andre etablerte aktører.

Måtte tenke nytt

Motivert av bankenes nei fikk selskapet en ny retning.

– Vi bestemte oss derfor for å ta det siste steget og selv levere våre produkter direkte til sluttkunden. Det var en beslutning jeg er veldig fornøyd med i dag, sier Christiansen.

 <p>Daglig leder i Harvest, Atle Christiansen (t.v.). Her med investeringssjef Bernt Christian Brun, som ble ansatt i selskapet kort tid etter etableringen i 2012.</p>
Daglig leder i Harvest, Atle Christiansen (t.v.). Her med investeringssjef Bernt Christian Brun, som ble ansatt i selskapet kort tid etter etableringen i 2012.

Gjengen bak Harvest har utviklet en helautomatisert løsning hvor algoritmer og datamaskiner finner frem til aksjene de skal investere i på vegne av kundene. De har bevisst valgt et globalt fond med relativt lav markedsrisiko som skal stå seg godt både når børsene stiger og når markedene faller, slik vi har opplevd i høst.

– Det vi har gjort som er nytt er å erstatte mennesker med maskiner og kutte fordyrende mellomledd. Ved å la datamaskiner styre forvaltningen kan vi sette sammen en portefølje av aksjer fra hele verden på en systematisk måte og til lave kostnader, sier Christiansen og utdyper: 

 Vi har også kuttet fordyrende mellomledd og utviklet en egen nettside hvor kunder kan kjøpe og selge fondsandeler med ett tastetrykk, samt følge med på utviklingen av sine investeringer.

Kom i gang med fondssparing på få minutter.

Utvider til Sverige og lanserer nye fondsprodukter

Harvest ble lansert for norske privatkunder i juni 2016. Planen har hele tiden vært å satse internasjonalt. Med mer enn 2000 kunder og 240 millioner kroner under forvaltning er selskapet nå klare til å lansere i Sverige tidlig i 2019. 

I løpet av året er målet også å lansere nye fondsprodukter for å kunne tilby en mer komplett spareløsning.

– Vi tilbyr et moderne fondsprodukt og vi merker at kunder etterspør denne typen fond som tidligere har vært forbeholdt profesjonelle investorer. Jeg registrerer også en økende prisbevissthet blant fondssparere og at de setter pris våre lave kostnader. Årlige forvaltningskostnader for tradisjonelle aktive fond ligger rundt 1,5 prosent, mens kunder i Harvest betaler 0,59 prosent for minste innskudd på 25.000 kroner, forklarer daglig leder i faktorfondet Harvest, Atle Christiansen. 

Lurer du på hva andre kunder sier om Harvest? Sjekk disse anmeldelsene.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på https://www.harvest.online/start#information