Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Harvest.

– Jeg har ti tusen ting jeg heller vi bruke tiden min på enn å sitte og følge med på nyhetsbrev og oppdateringer om sparepengene, sier Johanne Taugbøl (37).

– Jeg vil bare vite at pengene er der og at de er trygge. Og jeg vil at det skal være enkelt.

Arkitekten og småbarnsmoren har kommet senere enn planlagt hjem fra jobb, og står og lager mat på kjøkkenet.

– Dette er ikke typisk min oppgave. Det er mannen min som pleier å bestemme og lage middag, forteller hun og ler litt.

– I dag fikk Lasse bestemme, derfor ble det taco på en onsdag.

Lasse er sønnen på fire.

Han aner lite om at han snart har eid et aksjefond i tre år.

– Helt siden han var veldig liten har han spart i fond. Når man er så liten bryr man seg ikke om gaver, så til bursdag og jul har vi gjerne ønsket oss penger til ham istedenfor. Da kan folk føre over til meg, før jeg setter det inn som ekstra sparing. Jeg tipper han setter større pris på det når han blir 20, sier Johanne.

 <p>– Det er jo litt dumt at ikke flere har et bevisst forhold til hvor pengene er plassert, ettersom sparing i vanlig bank gir lite avkastning, sier Johanne.</p>
– Det er jo litt dumt at ikke flere har et bevisst forhold til hvor pengene er plassert, ettersom sparing i vanlig bank gir lite avkastning, sier Johanne.

Slik gikk Johanne frem

Behovet for å bruke tiden bedre og være mer sammen med familien, gjør at hun stiller andre krav enn tidligere til flere av tjenestene hun benytter. Det gjelder også sparing i aksjefond.

– Jeg er litt sånn at jo mindre jeg trenger å forholde meg til en bank eller person i den andre enden, jo bedre er det. Jeg er minimalt interessert, og vil helst bruke tjenester som krever minst mulig av meg, forteller hun.

Dette er oppskriften Johanne fulgte:

  • Via mobiltelefonen gikk Johanne inn på Harvests nettside
  • Der tastet hun inn mobilnummer og fikk tilsendt en innloggingskode på SMS

– Så var jeg inne, og det var veldig lett å sette opp et månedlig trekk. Det var også enkelt å opprette egen subkonto til min sønn, med et eget fast trekk, forteller hun.

Tre råd om sparing i aksjefond fra AksjeNorge

– Når noen spør meg om de bør begynne å spare i aksjefond, sier jeg: helt klart. Og spørsmålet er ikke om, men når du skal begynne, sier leder i stiftelsen AksjeNorge, Lene Refvik. 

– Det aller viktigste rådet er å komme i gang - for selv små beløp blir store over tid, legger hun til.

Har du ikke spart i aksjefond tidligere, er dette noen grunnleggende råd:

  • Spar et månedlig beløp, gjerne som faste trekk fra din konto. Da følger dine innskudd markedssvingningene, som igjen reduserer din totale risiko.
  • Usikker på hvor du skal begynne? Velg et bredt fond, med bred eksponering i starten for å minimere din risiko mot enkelte regioner eller bransjer.
  • Vær bevisst på kostnadene knyttet til din fondsforvalter. Er gebyrene for høye, spiser de av din totale avkastning.
 <p>– Det er jo litt dumt at ikke flere har et bevisst forhold til hvor pengene er plassert, ettersom sparing i vanlig bank gir lite avkastning, sier Johanne.</p>
– Det er jo litt dumt at ikke flere har et bevisst forhold til hvor pengene er plassert, ettersom sparing i vanlig bank gir lite avkastning, sier Johanne.

– Gjør alt via mobil

Johanne forteller at når det gjelder sparing, er hun stort sett interessert i to ting:

– Finnes pengene mine der fortsatt, og hva slags avkastning har jeg på dem?

– Hos Harvest opplever jeg at de retter seg mot meg, som den late og uinteresserte kunden jeg er. Det høres kanskje rart ut, men jeg har aldri vært inne på nettsiden på datamaskinen. Jeg har gjort alt via mobil, inkludert da jeg ble kunde og opprettet konto.

– Føler du at det er trygt å gjøre alt via mobil?

– For meg er det bare en fordel. Jeg ser at pengene er der, og jeg går inn og sjekker avkastningen innimellom, uten at jeg må gjøre noe. «Min side» har et enkelt og oversiktlig oppsett, som gjør at jeg ikke trenger å bruke mer enn et halvt minutt. Fondet føles trygt, også fordi jeg vet at de ikke tar for mye risiko.

 <p>Mange foreldre oppgir at de sparer i fond til barnas første bolig eller til studier.</p>
Mange foreldre oppgir at de sparer i fond til barnas første bolig eller til studier.

Færre kvinner enn menn sparer i fond

Mer enn 1 million nordmenn sparer i fond. Der fire av ti menn sparer i fond, er det kun 27 prosent av norske kvinner som bruker denne spareformen.

– Jeg visste ikke at så få kvinner sparer i fond. Det er jo litt dumt at ikke flere har et bevisst forhold til hvor pengene er plassert, ettersom sparing i vanlig bank gir lite avkastning, sier Johanne.

Slik sett skiller Johanne seg litt ut, for hun har spart i aksjefond siden hun var i starten av 20-årene.

– Hva er grunnen til at du begynte?

– Jeg er blitt opplært til å spare hjemmefra, men da jeg var liten sparte jeg i banken. Det var mamma som oppfordret meg til å begynne å spare i aksjefond da jeg var rundt 20.

Trekker små, månedlige beløp

Mange foreldre oppgir for eksempel at de sparer i fond til barnas første bolig eller til studier. Johanne forteller at det føles bra å ha begynt tidlig med sparing til Lasse.

– Ettersom sparing til barn løper over mange år trenger man kun å sette av små månedlige beløp for å komme opp i et ålreit sparebeløp til den dagen barna skal ut i verden på egen hånd, sier hun.

Starter man tidlig, kan man også følge samme strategi for egen sparing til pensjon.

Statistisk sett tjener norske kvinner opp mindre pensjon gjennom arbeidslivet enn det menn gjør. En langsiktig spareavtale der man trekker et fast månedlig beløp, kan utgjøre en stor forskjell i hva man får å rutte med i pensjonisttilværelsen.

*Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på https://www.harvest.online/start#information