Det var i 2012 at Ole Andre Torjussen ønsket å kjøpe bitcoins etter å ha lest om kryptovalutaen i en amerikansk IT-avis. 

– Den gangen var det uhyrer vanskelig å kjøpe bitcoins. Prosessen tok opp imot en uke. Da tenkte jeg at «det vil jeg gjøre noe med», forteller gründeren av Bitcoins Norway – landets største markedsplass for kjøp og salg av bitcoins.

Torjussen kjøpte sine første bitcoins til en pris på 150 kroner per stykk. Nå, fem år senere, omsettes en bitcoin for så mye som 50.000 kroner. 
 – Jeg tror den vil stige ytterligere, og blir ikke overrasket om prisen på en bitcoin er i underkant av en halv million kroner om to år. Vi har bare sett starten.

Tror kryptovaluta vil bli likestilt med ordinære valutaer 

Allerede i 2015 uttalte IT-magnaten og mangemilliardæren Bill Gates at «bitcoins er bedre enn valuta på den måten at du ikke trenger å være fysisk på samme sted, og selvfølgelig, for store transaksjoner, kan valuta bli ganske upraktisk».

Torjussen, som til daglig jobber som prosjekt- og byggeleder, sier han alltid har vært interessert i data og IT. Han mener mange i dag hverken forstår teknologien eller hvor stort bitcoins kommer til å bli i fremtiden.

– Årsaken til verdiøkningen er at investorene øker i troen sin på at dette er et betalingsmiddel for fremtiden. Allerede i dag kan du kjøpe flybilletter, klær og mye annet med bitcoins, forteller Torjussen.

– Det er ikke mange spekulanter da?

– Det er mange som ønsker å bli rike fort på digital valuta, men på lang sikt vil nok spekulasjonen avta og digital valuta vil bli brukt som mer som et betalingsmiddel enn en investering, mener Torjussen.

Han mener at finanssektoren vil gå mer og mer over til kryptovaluta, og at den amerikanske storbanken Goldman Sachs’ vurderering rundt å etablere en digital valutabørs et eksempel på utviklingen. Og at fremtidens betalingssystem på tvers av landegrensene vil være nærmest uregulert.

– Sentralbanken i Japan godkjente våren 2017 bruk av digitale valutaer som gyldig betalingsmiddel på lik linje med tradisjonelle valutaer. Mange land vil fortsatt ha sin egen valuta, samtidig som det vil være mange parallelle kryptovalutaer, der bitcoins er den fremste, argumenterer han.

Kan ta over for vanlige penger i u-land

Torjussen trekker frem at den digitale valutaen spesielt vil øke sin attraktivitet i utviklingsland, der tilgang til internett ofte er mer vanlig enn å ha en bankkonto.

– Du og jeg kan gå i butikken å handle med Visa-kortene våre, vippse hverandre penger og besøke nettbanken for å betale regninger. Ikke alle afrikanere eller asiater har denne tilgangen til normale banksystemer, forklarer Torjussen.

Som eksempel bruker han India, som for et snaut år siden forbød de største sedlene.

– Folk sto i timelange køer og hadde ikke penger til dagligvarer. Mange er mennesker uten en bankkonto, men som har en eller annen form for tilgang til internett, forklarer han.

Man trenger nemlig ikke en bankkonto skal du betale med bitcoins.

– Du trenger internett. Bitcoins-transaksjoner er kjappe, rimelige og direkte. At betalingene med bitcoins er vanskelig å spore, gjør dessuten kryptovalutaen attraktiv i land med mange restriksjoner på kapitalbevegelser.

I det kriserammede Venezuela har etterspørselen etter bitcoins vært høy fordi den ikke kan reguleres av sentralbanker eller andre institusjoner.

– Dermed blir bitcoins en trygg valuta for mange, argumenterer Torjussen.

Har passert over 15.000 kunder

Da gründeren etablerte Bitcoins Norway i 2012, var det for å skape en trygg og effektiv møteplass for kjøpere og selgere av bitcoins og andre kryptovalutaer.

– Selskapet sin forretningsmodell er å belaste kundene med en konkurransedyktig prosentandel avinnskudd og handel, sier han.

Ved inngangen til høsten 2017 har selskapet nesten 15.000 kunder, som hver for seg investerer for 20.000 kroner og ofte mer. Han forklarer at nordmenn har omsatt bitcoins for godt over 500 millioner kroner i dagens kurs på Bitcoins Norway sin handelsplattform.

Torjussen forteller også at mange er usikre på hvordan de best skal ta vare på kryptovalutaen når de først eier den. Derfor tilbyr han sikker lagring «offline» som en tjeneste.

– Lagringstjenesten baserer seg på et sikkerhetssystem som er utviklet i USA. At det er «offline» betyr i praksis at kundens bitcoins er lagret i et hvelv i Sveits, avslutter han.