– Når jeg åpner nettbrettet på flyplassen i Chicago, er det som å stikke hodet inn på kontoret i Oslo – fullt oppdatert på alt som foregår. Med en gang jeg er på bakken, kan jeg gå i gang med produktivt arbeid, sier Ray Reagan.

Sammen med Espen de Lange, Rune Sundland og Arnulf Kolstad driver han konsulentselskapet Airborne, som hjelper bedrifter og offentlige virksomheter med endringsledelse og kulturutvikling.

DAGLIG LEDER: Rune Sundland. Foto: Airborne
DAGLIG LEDER: Rune Sundland. Foto: Airborne

At fire voksne menn slår seg sammen og blir gründere, er ikke så uvanlig. De fire partnernes bakgrunn gjør likevel SMB-selskapet til noe ganske spesielt.

Både Sundland, Reagan og de Lange jobbet nemlig som piloter da de etablerte Airborne i 2014. Og de to sistnevnte jobber fortsatt som flyvere. Den fjerde partneren, Arnulf Kolstad, er professor ved NTNU i Trondheim

– Situasjonen vår gjør at vi må kunne drive business uten å sitte sammen. Vi må kunne jobbe uavhengig av tidssone, sted og tid på døgnet, fastslår Rune Sundland, som sluttet som pilot i 2015 for å jobbe fulltid som daglig leder i Airborne.

Jobber uavhengig av tidssone

– Ray flyr interkontinentale ruter med Airbus 330 og 340-maskiner. Jeg vil ikke akkurat si at kontoret hans er i lufta, men han er oppdatert. Og våre digitale løsninger sørger for at han er i loopen så snart han ikke jobber. Dermed slipper han den grusomme førstedagen som vel alle har følt på etter en ferie, der innboksen svulmer av uleste eposter, når han kommer hjem igjen, sier Sundland.

– Løsningene gir oss muligheter langt utover tradisjonell epost, sms og telefon, og vi sparer mye tid som ellers ville ha gått med til oppdatering, synkronisering og opprydning mellom ulike programmer. Dermed kan vi utnytte selv små åpninger som ventetid i terminalen, transport til hotellet og så videre. Og en time på hotellrommet kan bli veldig produktiv, sier han.

– Når du jobber i ulike tidssoner, er det ikke alltid kroppen vil sove selv om klokken tilsier det. Da er litt jobb et veldig bra alternativ til TV eller nettaviser, sier Ray Reagan.

Med andre ord kan Airborne sies å være et svært globalt selskap, som har satt opp «kontor» i både Kina, USA og Vadsø via en enkel internettlinje.

Skybasert anno 2017

Ikke overraskende er Airbornes drift basert på moderne skyteknologi. Men oppsettet er egentlig enkelt. I bunn ligger programvare som de fleste norske bedrifter allerede har: Microsoft Office 365 med Sharepoint og OneNote, Skype for Business, samt Tasks in a Box og et business-abonnement fra Telenor som sørger for mobilt sentralbord.

– Jeg tror at altfor få utnytter mulighetene i Office 365. Veldig mange bruker det bare til tradisjonell epost, og jobber lokalt med Office-pakken. Men potensialet er kjempestort, sier Nina Skarprud, Key account manager i Telehuset Holbergsplass, som sammen med Marius Fjeld har satt opp løsningen for Airborne.

Også Fjeld mener at norske bedrifter har et uutnyttet potensial for å utnytte sin eksisterende programvare.

– Med Office 365-pakken har de et kjempesett med verktøy. Men det hjelper lite hvis de ikke kommer i gang med å bruke mulighetene, sier han.

Ikke helt kontorløst

Selv om teknologien egentlig gjør at Airborne kan jobbe sammen uansett hvor de er, har de ikke valgt bort det tradisjonelle kontorlokalet helt.

– Vi låner et lokale på Adamstuen og prøver å møtes 3–4 ganger i måneden, fordi det er hyggelig, sier Rune Sundland.

Stort sett foregår likevel arbeidet deres på hjemmekontorer via digitalt samarbeid.

– Vi jobber med organisasjonsutvikling og den kulturelle delen av endringsprosjekter, og tror at endringsevne og -kompetanse vil bli en konkurransefaktor. Derfor er det litt ekstra gøy å føle at vi også føler at måten vi selv jobber på, er cutting edge, konstaterer Sundland.

Lær mer om hvordan du kan jobbe smartere og mer effektivt med Office 365 her.