Denne artikkelen er produsert av Seneca i samarbeid med If

– Før var hackerne mest opptatt av å lage ugagn. Nå handler alt om profitt, sier Viktorija Almazova i If.

Hun er sikkerhetsarkitekt, og jobber til daglig med å forsvare systemene til forsikringsselskapet mot datakriminelle. Hun sier profittjaget blant nettkriminelle burde bekymre mindre bedrifter

– Før måtte man være ganske god med IT for å hacke, nå kan hvem som helst kjøpe ferdige «pakker» på internett. Disse skreddersys for å ramme butikker, frisørsalonger eller andre små selskaper som ikke har egne personer dedikert til sikkerhet.

Les også: Derfor skal du ikke betale hackerne

Dataangrep kan føre til at bedrifter må stenge over en lengre periode, eller at store datamengder blir ødelagt for alltid. I verste fall kan hackerne stikke av med sensitiv kundeinformasjon og late som om de er deg for å lure kundene dine.

– Et angrep kan komme i mange former. Noen hackere bruker sikkerhetshull i programvaren din, men den raskest voksende kategorien er e-poster som vil lure deg til å klikke på linker som inneholder virus. Nå ser de ut som en e-post fra sjefen din, eller en hentemelding fra Posten, og er langt vanskeligere å oppdage, sier Almazova.

Slik oppdager du datainnbrudd

Ifølge Næringslivets sikkerhetsråds Mørketallsundersøkelse ble 46 prosent av alle sikkerhetsbrudd oppdaget ved en tilfeldighet. Almazova sier det er vanskelig å oppdage om hackerne har tatt over datamaskinen.

– I gamle dager kunne man se at musepekeren bevegde seg uten hjelp. Dette er det kun amatører som driver med i dag. En god inntrenger er nærmest umulig å oppdage.

Stor internettrafikk ut av datamaskinen, eller nye kontrollpanel på nettleseren kan være noen av tegnene ifølge Almazova.

– Det vanligste tegnet er at datamaskinen blir litt tregere. De fleste tror dette bare skyldes at maskinen er gammel. I realiteten kan det være at hackerne er i ferd med å tømme maskinen din for sensitiv informasjon.

Om datamaskinen plutselig starter på nytt, eller det dukker opp filer du ikke visste du hadde, kan dette også være tegn på at du har blitt hacket.

Gjør dette før det er for sent

Ifølge Næringslivets Sikkerhetsråd har det de siste årene vært en sterk vekst i såkalte løsepengevirus. Her krypteres bedriftens datafiler, og hackerne krever løsepenger for å gi tilbake filene.

– Ofte er disse virusene todelte. Den ene delen låser filene, mens den andre laster dem opp på nettet, sier Almazova.

Hun mener de færreste som utsettes for slike virus kan regne med å få tilbake filene sine.

– Ofte benyttes så avanserte krypteringer at all data blir tilnærmet ødelagt. Om du tror du har blitt hacket, er det ifølge Almazova kun én ting å gjøre.

– Koble datamaskinen fra nettverket med en eneste gang. Om du er heldig har ikke hackerne rukket å nå frem til bedriftens servere.

Det neste steget er å varsle bedriftens IT-avdeling. Om bedriften ikke har en egen IT-avdeling bør man kontakte et profesjonelt selskap som kan vurdere trusselen og iverksette nødvendige tiltak. Selskaper med datakriminalitetsforsikring i If, kan ringe IBMs døgnåpne sikkerhetstjeneste.

– Det viktigste er å få et overblikk over situasjonen og vurdere om man må stenge flere maskiner eller servere før det er for sent. Her trenger man eksperthjelp for å vurdere prisen ved å stenge bedriftens aktiviteter opp mot sannsynlighet for ytterligere skade.