Thomas Öström er entreprenøren med en idé som kan forandre verden. Og han er godt i gang med bedriften Climeon, som utvinner energi fra spillvarme.

Med Collector Bank i ryggen har bedriften kunnet takke ja til en stor ordre fra Richard Branson.
– Vi har sagt helt fra starten at vi alltid skal være det gode selskapet som gjør gode forretninger for en bedre verden.

Svenske Thomas Öström er teknologi- og klimanerden bak det som sies å være den største oppfinnelsen innen grønn energi på hundre år.

 <p>Thomas Öström er entreprenøren som kan ha svaret på hvor vi skal hente energien vår fra i fremtiden. Oppfinnelsen hans gjør det mulig å forvandle varme til energi på en helt ny måte.</p>
Thomas Öström er entreprenøren som kan ha svaret på hvor vi skal hente energien vår fra i fremtiden. Oppfinnelsen hans gjør det mulig å forvandle varme til energi på en helt ny måte.

For Öström kom vendepunktet under en reise til Beijing for 12 år siden. Da han opplevde forurensningen, alle menneskene som gikk rundt med munnbind og følelsen av å være innhyllet i avgasser hvor enn man gikk, bestemte han seg for å kjempe for miljøet og bli ekspert på grønn energi.

Utfordringen med grønne energikilder som sol- og vindkraft er imidlertid at de alltid er avhengige av ytre omstendigheter som vær og vind. Derfor begynte Öström å gruble på om det kunne finnes en grønn energikilde som alltid leverer, uansett årstid eller vær. Han innså hvilket enormt potensiale som ligger i å utvinne energi fra vann, også ved lave temperaturer. 

– Jeg ble helt besatt av tanken. Samtidig forsto jeg at hvis jeg skulle knekke koden, trengte jeg hjelp, siden løsningen ofte ligger i å kombinere ulike typer teknologi

”Jeg var helt skjelven”

Sammen med venn, nabo og kjemiker Joachim Karthäuser, begynte Öström å utforske hvordan man effektivt kan forvandle varmen i lave temperaturer til grønn energi.

Det å utnytte energien i varmt vann er ingen ny tanke, men ingen hadde klart å finne en metode som var effektiv nok for temperaturer under 120 grader.

Det spesielle med Climeons modul er at den kan generere energi fra relativt lave temperaturer. Det gjør at energimodulene kan produsere karbondioksidfri strøm av både grunne varmekilder i jorden og av spillvarme fra industrien.

Mars 2011 tok Thomas Öström patent på oppfinnelsen og Climeon ble grunnlagt.

– Jeg var helt skjelven. Fordi vi hadde analysert temaet så mye, forsto jeg at det ikke finnes noe i verden som har større potensial. Det føltes helt uvirkelig da vi innså det.

Det å utvinne energi fra varmt vann er egentlig ikke noe nytt, men Climeons modul kan produsere strøm fra relativt lave temperaturer. 

Se bildekarusellen under for flere bilder!

De rette partnerne

For å komme i mål med Climeon var Öström avhengig av å finne samarbeidspartnere.

– Det har vært en utfordring å finne de rette partnerne, ikke bare kolleger, men også kunder, leverandører og finansieringspartnere.

Det er her Collector Bank kommer inn i bildet.

For at Climeon skal kunne levere modulene som driver kraftverkene, kreves det store investeringer. Det er ikke alltid lett å få finansiering når man er en relativt nystartet bedrift med et uprøvd produkt.

Da Climeon fikk en ordre fra serieentreprenøren Richard Bransons selskap Virgin Voyages, trengte de finansieringshjelp for å kunne takke ja.

Collector Bank ble grunnlagt i 1999 av entreprenøren Lena Apler og kollegaen hennes Johan Möller. I dag er Collector Bank mer enn bare en nisjebank – den er en entreprenørdrevet teknologivirksomhet som jobber med å realisere andres ideer. I Climeon så banken både et stort potensial og et brennende engasjement.

 <p>Ved å kombinere flere forskjellige teknologier har Thomas Öström klart å knekke koden som gjør det mulig å utnytte både spillvarmen fra industrien og varmen i jordskorpen.</p>
Ved å kombinere flere forskjellige teknologier har Thomas Öström klart å knekke koden som gjør det mulig å utnytte både spillvarmen fra industrien og varmen i jordskorpen.

Har du en god forretningsidé som kan forandre verden? Med en god idé, en tydelig visjon og riktig hjelp på veien kan du få det til. Les mer om hvordan her!

- Vår plikt

 For Thomas Öström har finansieringen fra Collector Bank betydd at han er ett skritt nærmere visjonen sin.

– Derfor hadde jeg en veldig god magefølelse da jeg fant et finansieringsselskap som trodde på ideen vår.

Da Climeon ble grunnlagt, spådde ekspertene at havnivået skulle stige noen centimeter frem til år 2100. I 2014 ble dette tallet hevet til 0,5–2 meter, og i dag snakkes det om fem meter. Det er ingen tvil om at det haster.

– Det er virkelig ille. Barna våre kommer ikke til å få leve i en spesielt hyggelig verden om det fortsetter i dette tempoet. Nå har vi verktøyene vi trenger for å kunne gjøre en stor forskjell, og da er det vår plikt å få dem ut i verden.

 <p>Verdens naturfond (WWF) sier at Thomas Öströms oppfinnelse er det største innenfor grønn energiteknologi på hundre år, og stadig flere virksomheter over hele verden begynner nå å få opp øynene for den svenske bedriften Climeon.</p>
Verdens naturfond (WWF) sier at Thomas Öströms oppfinnelse er det største innenfor grønn energiteknologi på hundre år, og stadig flere virksomheter over hele verden begynner nå å få opp øynene for den svenske bedriften Climeon.