Aldri har bensin vært dyrere

Listeprisen på én liter 95 oktan bensin er mandag to øre unna 15 kroner. Det er høyere enn noen gang.

NY REKORD: Aldri tidligere har det vært dyrere å fylle bensin. Her er administrerende direktør i Statoil Norge, Dag Roger Rinde.
NY REKORD: Aldri tidligere har det vært dyrere å fylle bensin. Her er administrerende direktør i Statoil Norge, Dag Roger Rinde.

Listeprisen på én liter 95 oktan bensin ble mandag satt opp til 14,98 av Statoil Fuel & Retail, det er ti øre opp fra forrige mandag, som da var tidenes høyeste bensinpris. Den fulgte en økning på fem øre fra uken før.

- Dette er ny prisrekord på bensin, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail.

Prisene har den siste tiden steget jevnt. Det er flere grunner til det i følge Hansen.

- Råoljeprisen er høy. I tillegg er det et høyt uttak fra bensinlagrene i USA, det er ikke på grunn av høyere forbruk, men at det er lavere produksjon på østkysten. Dermed eksporteres det bensin fra Europa til USA. I tillegg har franske Petroplus stengt flere av sine raffinerier.

Hvor høy bensinprisen eventuelt kan bli tør ikke Hansen spå, man de følger den internasjonale utviklingen fra dag til dag.

- Faktum nå er at jeg for første gang ser en pumpepris på over femten kroner, her på Majorstua i Oslo.

- Vi ser nå for første gang en pumpepris på over femten kroner i Oslo. Det betyr at pumpeprisen på bensin i for eksempel Tromsø vil ligge på 16 kroner på grunn av tromsøavgiften og transporttillegg.

Økte avgifter

På toppen av prisene i verdensmarkedet økte bensinavgiftene med 10 øre fra nyttår.

I forrige uke sa informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Reital til E24, at det går med 6,975 kroner i avgifter når du fyller en liter 95 oktan bensin.

- Vi får ikke så mye. I dag har vi lagt frem regnskapet for 4. kvartal og jubler over at vår margin har økt med to øre til 65 øre, sa informasjonssjefen.

Han viser til marginen som Statoil Fuel & Retail har fra bensinstasjonskjedene i Skandinavia.

Større margin

Selv om 65 øre i fortjenestemargin ikke høres mye ut i forhold til bensinpriser opp mot 15 kroner, er det meget høyt i forhold til andre europeiske land.

Statoil Fuel & Retail oppgir selv at de har en brutto fortjenestemargin på 37 øre per liter i sentral- og østeuropa hvor det er sterk priskrig mellom bensinstasjonene.

Konkurransetilsynet varslet i fjor høst at de vil foreta en gjennomgang av bensinmarkedet for å undersøke om konkurransen i Norge fungerer hensiktsmessig.

På forsiden nå