Anbefaler Porsche-kjøp etter heftig prisvekst

Å investere i veteranbiler kan være et godt alternativ til lave renter, mener den tyske banken Suedwestbank. Men da må den være i millionklassen. 


<p dir="ltr"><b>INVESTERINGSOBJEKT</b>: Det har kastet av seg å være eier av en Porsche 911 de siste årene.</p>

INVESTERINGSOBJEKT: Det har kastet av seg å være eier av en Porsche 911 de siste årene.

Banker i Tysklands kjerneområde for bilproduksjon anbefaler investeringer i veteranbiler fra regionen som et alternativ til lave renter, skriver Bloomberg.

Suedwestbank startet veteranbilindeksen OTX for en tid tilbake. Indeksen består av minst 30 år gamle biler fra Sør-Tyskland, som Audi, BMW, Daimler og Porsche.

Siden 2005 er indeksen firedoblet. Til sammenligning har Tysklands hovedindeks, DAX, steget 204 prosent i samme periode.

Bilen må koste

Eiere av klassiske biler av modellen Porsche 911 har vært spesielt heldige de siste 13 årene, da prisene har steget 683 prosent.

Veteranbilekspert Jens Berner ved Suedwestbank forteller til Bloomberg at etterspørselen etter alternative investeringsobjekter, slik som kunst, vin eller bilklassikere, har opplevd en sterk vekst etter finanskrisen.

– For kunder med mer enn én million euro i likvide eiendeler, kan en veteranbil være et attraktivt tilskudd til porteføljen med tanke på avkastning og stabil verdi, sier han.

Men da bør bilen også være et skikkelig klenodium, spesifiserer han.

Om prisen ligger noe særlig under 100.000 euro, tilsvarende 940.000 kroner, sørger skatter og avgifter, forsikring, lagring og vedlikehold for at investeringen ikke blir verdt det.

Det ligger i dag i underkant av 300 Porsche 911 på Finn.no. 113 av disse koster over en million kroner. 

– Det sa pang

Å anse bil som en god investering, er stikk i strid med vanlig tankegang.

Tapet fra år til år varierer naturligvis fra modell til modell, men ifølge Smarte Penger kan man som tommelfingerregel forvente 20 prosent fall første året og så gradvis litt mindre fra år til år. 

For helt spesielle biler gjelder imidlertid helt spesielle regler, og til Dagbladet forklarte Brooms bilsekspert Benny Christensen i 2016 at noe unikt skjedde med prisene på brukte Porscher et par år før det igjen.

– Det sa regelrett pang. Prisene formelig eksploderte. Rett og slett. Her snakker vi en mangedobling av verdien på noen av modellene, på noen få måneder. Det var helt vilt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå