Britene satser 200 mill. på testing av førerløse biler

Prøveprosjekter i tre byer skal gjøre britiske veier og sjåfører klare for førerløs teknologi.

<p><b>PRØVEKJØRING:</b> Biler som kan kjøre og parkere selv ved hjels av kameraer og sensorer skal testkjøres i tre britiske prosjekter i 2015.<br/></p>

PRØVEKJØRING: Biler som kan kjøre og parkere selv ved hjels av kameraer og sensorer skal testkjøres i tre britiske prosjekter i 2015.

– Planen er å starte testene av automatiserte kjøretøy med medlemmer av befolkningen i mai, sier Nick Reed i det private forskningsselskapet Transport Research Lab til The Guardian.

Tre teststeder

2015 er året da britene skal gjøre seg klare for fremtidens transportmidler.

Myndighetene har bevilget 19 millioner pund, eller nesten 220 millioner kroner til prosjektet, som skal sette britene «i førersetet for førerløs teknologi», skriver avisen.

Testene skal foregå på offentlige veier i Bristol, Greenwich, Coventry og Milton Keynes, og vare fra 18 til 36 måneder.

<p><b>UTEN HENDER:</b> Storbritannias næringsminister Vince Cable  demonstrerer en førerløs bil i forbindelse med oppstarten av prosjektplanene i sommer.</p>

UTEN HENDER: Storbritannias næringsminister Vince Cable  demonstrerer en førerløs bil i forbindelse med oppstarten av prosjektplanene i sommer.

Ifølge The Telegraph skal både Ford og Jaguar Land Rover, i tillegg til ingeniørkonsulentfirmaet Arup være med i testene.

Blandet mottagelse

Gjennom prøveprosjektene skal man både se på hvordan veiene kan bli tryggere, og evaluere folks reaksjoner på den nye teknologien. Det skal også gjøres tester med biler som kan kjøre passasjerne dit de skal, for deretter å parkere på egen hånd.

Men en spørreundersøkelse gjort i testområdene, viser at kun én av fem bilførere over 40 år kunne tenke seg å prøve en førerløs bil, skriver Mirror.

– Planen med demonstrasjonsfasene er å begynne med enkeltkjøretøy på lukkede veier, og jobbe videre mot det punktet der alle veibrukere, i tillegg til lovgiverne, politiet og forsikringsselskapene er sikre på hvordan førerløse biler og både delvis- og helautomatiske biler kan fungere sikkert på britiske veier, sier prosjektleder Tim Armitage i Arup til The Guardian.

Google allerede på veien

Google lanserte sin førerløse bil i fjor, og har annonsert at de bruker julen til prøvekjøring.

Googles prototype er verken utstyrt med ratt, gasspedal eller bremsepedal, men skal ifølge produsentene nå være klar for veien.

I Storbritannia skal både hel- og halvautomatiske biler testes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå