India planlegger gigantisk elbilløft

Alle solgte biler i India skal være elektriske innen 2030. På den måten skal landet få ned forurensingen som tar livet av millioner av mennesker hvert eneste år.


<p><b>PREGET AV SMOG</b>: Hovedstaden New Delhi er Indias mest forurensede by, ifølge Greenpeace. </p>

PREGET AV SMOG: Hovedstaden New Delhi er Indias mest forurensede by, ifølge Greenpeace. 

– Vi skal gjøre elbilene lønnsomme. Planen er at innen 2030 skal ikke en eneste bensin- eller dieselbil bli solgt i landet.

Det sa Indias energiminister Piyush Goyal på en energikonferanse i hovedstaden New Delhi i forrige uke, ifølge avisen International Business Times.

India er et land preget av enorm luftforurensing. Den nye elbilsatsingen skal sørge for bedre luftkvalitet, samtidig som kostnadene ved å importere drivstoff og å eie biler skal senkes betraktelig.

– Vi ville elsket det dersom elbilindustrien kan stå på egne ben, sa Goyal.

Vil investere

Han understreket at det ville bli nødvendig med statlig støtte i en to- til treårsperiode, men la til at han venter at elbilproduksjonen skal drives av etterspørsel, og ikke subsidier.

For å nå målet vil myndighetene fremover investere store summer i ladestasjoner.

– Vi vil starte i de store forbrukersentrene, der forurensingen er på det høyeste nivået noensinne, sa Goyal med henvisning til hovedstaden New Delhi, som ofte trekkes frem som en av de mest forurensede byene i verden.

Ifølge en rapport som Greenpeace publiserte tidligere i år, er partikkeltettheten i luften i Delhi 13 ganger så stor som den årlige maksgrensen til Verdens helseorganisasjon (WHO), skriver avisen Independent.

Elbilløft i Kina

Også i Kina, som er verdens største bilmarked, er overgangen til elbil heftig diskutert. Myndighetene i landet jobber nå med et nytt lovforslag som kan bety at 8 prosent av bilsalget i Kina skal være elektrisk allerede neste år, ifølge Financial Times

Det er likevel stor usikkerhet rundt hvordan loven eventuelt blir seende ut.

– Det er tidlig ennå, og vi vet ikke hvordan den nye loven kommer til å bli implementert, sier Ian Robertson, styremedlem i BMW, ifølge FT.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå