Kjøpte Tesla S med bitcoins

En bilhandler i California solgte fredag en elbil for bitcoin, samtidig med at andre land innfører restriksjoner i bruken av den omstridte digitale valutaen.

<p><b>FIKK DRØMMEBILEN:</b> Mannen som kjøpte Tesla S med bitcoin i California hadde vært innom flere bilhandlere før han fant en som ville ta i mot valutaen som betalingsmiddel. </p>

FIKK DRØMMEBILEN: Mannen som kjøpte Tesla S med bitcoin i California hadde vært innom flere bilhandlere før han fant en som ville ta i mot valutaen som betalingsmiddel. 

Det er Bloomberg som omtaler den uvanlige transaksjonen. 

Vanligvis forbindes valutaen med kjøp av narkotika og andre ulovlige varer på internettets svarte markeder.

Federal Reserve-sjefen Alan Greenspan har kalt Bitcoin en «boble» og andre land har forbudt valutaen, men samtidig begynnerbruken av bitcoins, som har steget raskt i verdi de siste månedene, å bevege seg utenfor internettets mørke avkroker.

- Vi driver butikk, ikke spekulasjoner. For oss var det bare viktig at pengene kunne veksles inn i amerikanske dollar, sier Cedric Davy, som er markedsdirektør ved bilhandelen Lamborghini Newport Beach i Costa Mesa i California til Bloomberg.

Bitcoins dukket opp som betalingsmiddel som et resultat av skepsis til vanlig valuta etter den internasjonale finanskrisen som rystet børsene i 2009.

Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes. Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur.

Les også: Bitcoins setter nok en rekord

Flere henvendelser

Men etter at verdien på valutaen har steget kraftig i verdi, har bilhandleren i California mottatt hele ti henvendelser fra kunder som vil handle med bitcoin.

Model S-kjøperen hadde fått nei andre steder, men kunne altså kjøre fra California-bilhandleren med sin nye Tesla S. Flere andre bilhandlere har kontaktet selskapet som solgte ham bilen, for å undersøke hvordan transaksjonen fungerte. 

Regulerer

Bruken av den digitale valutaen og internasjonalt varierer det hvordan myndighetene håndterer betalingsmiddelet. 

I Kina har bitcoins blitt et populært investeringsobjekt og nå regulerer kinesiske myndigheter bruken. Landet har det høyest registrerte antallet nedlastinger av programvaren som gjør det mulig å bruke programmet.

Strammes inn

Men nå strammes bruken inn. Kina la tidligere denne uken ned forbud for banker og finansieringsforetaks anledning til å foreta transaksjoner med bitcoins. Baidu Inc., Kinas største søkemotor, sluttet også å ta i mot bitcoins som betalingsmiddel fredag.

I Thailand har myndighetene totalforbudt bitcoins. Norske myndigheter har imidlertid lagt an en annen strategi og krever skatt av all gevinst fra salg. I tillegg må næringsdrivende betale moms på all omsetning.

Det er imidlertid omstridt om dette er lovlig. Canadiske myndigheter har innført liknende regler. I USA har det blitt holdt høringer om hvordan myndighetene skal håndtere valutaen, der det ble vektlagt at selv om bitcoins har blitt en favorisert valuta for kriminelle, har den også legitime formål.

<p><b>OMSTRIDT VALUTA:</b> En mann viser frem en symbolsk bitcoin som er produsert i USA. </p>

OMSTRIDT VALUTA: En mann viser frem en symbolsk bitcoin som er produsert i USA. Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå