Mandag blir bensinen dyrere igjen

Og snart kan amerikanernes bilferier gi nye runder med prisøkninger.

<p>KORTVARIG LETTELSE: Student Cecilie Dvergsdal (18) var bekymret over de høye bensinprisene allerede i april.</p>

KORTVARIG LETTELSE: Student Cecilie Dvergsdal (18) var bekymret over de høye bensinprisene allerede i april.

I midten av juni utløste beslutningen fra Det internasjonale energibyrået (IEA) om å pumpe inn 60 millioner fat olje i markedet et fall i oljeprisen som igjen fikk bensinprisene til å falle fra rekordhøye nivåer.

Fra toppnoteringen i mai falt Statoil Norges listepris på 95 oktan blyfri bensin med 50 øre til 14,23 kroner i slutten av juni.

Og eksperter trodde på ytterligere nedgang i bensinprisen utover sommeren.

Les også: Krisetiltak gir lavere bensinpris

Kortvarig nedgang

Men gleden kan se ut til å være kortvarig.

Nå øker nemlig Statoil Norge, som er landets største bensinstasjonskjede, de offisielle listeprisene på bensin igjen.

Fra mandag av er listeprisen for 95 oktan blyfri bensin satt opp til 14,44 kroner, opplyser informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Norge til E24.  Det er 21 øre høyere enn prisen i slutten av juni.

- Vi har denne uken hatt en betydelig økning i våre råvarepriser som er bensin, diesel, biodiesel og etanol. Også råoljeprisen og dollarkursen har steget, sier Heldaas.

- I tillegg kom det på torsdag tall fra det amerikanske energidepartementet som viste at lagrene for diesel, bensin og råolje falt. Det slår rett ut i markedene, legger han til.

Les også: Prishopp på olje

Amerikanerne skal ut på tur

Heldaas peker også på at amerikanerne er i ferd med å gå inn i det som på fagsjargong kalles «driving season». Med andre ord kommer amerikanerne til å kjøre mer bil når feriesesongen for alvor begynner.

Historisk har amerikanernes «driving season» bidratt til å presse bensinprisene opp.

 

GOLDEN GATE: Når amerikanerne legger ut på bilferie for å besøke Golden Gate-broen i San Francisco, eller severdigheter, slår det ut i de internasjonale bensinmarkedene.
GOLDEN GATE: Når amerikanerne legger ut på bilferie for å besøke Golden Gate-broen i San Francisco, eller severdigheter, slår det ut i de internasjonale bensinmarkedene.

 

Statoils informasjonssjef ønsker ikke gi noen konkrete spådommer om hvordan prisene kommer til å utvikle seg i tiden som kommer, men han gir ikke noen håp om noe snarlig prisfall.

- Jeg skal ikke spå, men man kan tenke seg at prisene kommer til å holde seg, sier Hedaas.

IEAs overraskende beslutning om å pøse ut olje fra sine strategiske lagre i juni fikk bare en kortvarig effekt på oljeprisen og således også bensinprisen.

Etter et umiddelbart fall på rundt syv dollar per fat fra nivåer rundt 120 dollar for nordsjøolje, har priset jevnt og trutt tikket oppover igjen.

Fredag endte prisen på nordsjøolje på 118,33 dollar på råvarebørsen i New York.

Prisene varierer

Prisene som den enkelte bilforhandler setter på bensinen ved sine pumper kan variere fra sted til sted.

Listeprisen er den veiledende prisen uten transportpåslag. Det innebærer bensinstasjoner som ligger langt fra Statoils lagre må betale mer for bensinen enn de som ligger sentralt.

Samtidig bidrar konkurransesituasjonen til at den enkelte bensinforhandler velger å sette sine priser under de offisielle listeprisene. Prisene kan også variere betydelig i løpet av uken.

E24 Børs: Følg olje- og dollarkurs her

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå