Studie: Miljøfartsgrense har ingen effekt på miljøet

En ny studie sier at miljøfartsgrensen innført i Oslo koster samfunnet mange millioner kroner, men at effekten er lik null.


<p><b>NULL EFFEKT:</b> En ny studie utført av studenter ved Norges Handelshøyskole viser at effekten av miljøfartsgrensen i Oslo er lik null.</p>

NULL EFFEKT: En ny studie utført av studenter ved Norges Handelshøyskole viser at effekten av miljøfartsgrensen i Oslo er lik null.

Oppdatert: I den opprinnelige versjonen av saken het det at miljøfartsgrensen koster kommunen 4 milliarder kroner i året. Det stemmer ikke. Aftenposten har rettet i sin sak. Det var Minerva som først påpekte feilen.

Studenter ved Norges Handelshøyskole har gransket effekten av miljøfartsgrensen i Oslo fra 2004 til 2015, og kommet fram til at den ikke har en effekt på miljøet. Det skriver Aftenposten.

Masteroppgaven kommer samtidig som Statens vegvesen varsler at miljøfartsgrensen vil tre i kraft igjen fra 1. november.

Studentene trekker fram at når fartsgrensen reduseres fra 80 til 60 km/t, reduseres kjørehastigheten kun med 5,8 km/t, noe som ikke har effekt på lokal forurensing. De konkluderer også med at Oslo samfunnsøkonomisk taper 30 millioner kroner for hver vinter miljøfartsgrensen benyttes.

– Vi har beregnet at 60.000 biler i gjennomsnitt bruker 40 sekunder mer. Med en timepris som tar utgangspunkt i hva en norsk arbeider sitter igjen med etter skatt, og der vi regner halvannen person per bil, havner vi på 30 millioner kroner i året, forklarer førsteamanuensis og veileder Torfinn Harding ved NHH.

Ida Nossen, fagansvarlig for luftkvalitet i Statens vegvesen Region Øst, sier de ikke ville benyttet seg av miljøfartsgrensen om den ikke hadde hatt effekt på miljøet. De har ikke lest NHH-studien, men legger beregninger fra blant annet NILU til grunn.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå