Statoil-stasjonene kan ha økt marginene

Analytikermodell tilsier prisfall, mens bensinselskapet fortsetter å gjøre drivstoff dyrere.

STOR FORSKJELL: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus har beregnet at en liter blyfri 95 skal koste 13,68 kroner, mens Statoil-stasjonene har en listepris på 14,23 kroner.
STOR FORSKJELL: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus har beregnet at en liter blyfri 95 skal koste 13,68 kroner, mens Statoil-stasjonene har en listepris på 14,23 kroner.

Statoil Fuel & Retail har oppjustert bensinprisene igjen - denne gangen med 10 øre og en liter blyfri 95 har nå en listepris på 14,23 kroner.

Det skjer samtidig som oljeprisen er på vei nedover etter å ha nådd nesten 120 dollar fatet forrige uke.

Et fat nordsjøolje koster rundt 114,50 dollar tirsdag ettermiddag, og er ned rundt 0,5 prosent i løpet av tirsdagen.

Bevegelsen i bensinprisen er noe forsinket sammenlignet med oljeprisen - likevel er Statoils listepris en god del høyere enn modellen til oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets tilsier at den skal være.

- Modellen gir en bensinpris på 13,68 kroner, forteller han til E24.

Følg oljeprisen med E24 Børs

Global bensin koster 4,45

Modellprisens delkomponenter er en veibruksavgift på 4,62 kroner, CO2-avgift på 0,88 kroner, 1 krone i bruttomargin og 25 prosent moms, i tillegg til innkjøpsprisen for bensin.

Kvart over 12 tirsdag lå den globale bensinprisen på 4,45 kroner.

- I tillegg kommer kostnader knyttet til transport og prosessering av bensinen, som tilsvarer noen ekstra øre, bemerker Kjus.

Analytikeren åpner for at prisforskjeller på bensinraffineriene kan forklare forskjellen mellom hans kalkulerte pris og Statoils listepris.

Samtidig er det også mulig at selskapets bruttomargin nå er høyere enn 1 krone - i fjerde kvartal var Statoil Fuel & Retails bruttomargin på 0,63 kroner i gjennomsnitt for Skandinavia.

Prisrekord hos söta bror

Også svenskene får merke stigende bensinpris.

Tirsdag økte de ledende bensinselskapene prisen med 20 svenske øre, og dermed ligger listeprisen i nabolandet på 14,28 svenske kroner, skriver Teknikens Värld.

Det er likevel billigere enn i Norge, da svenskeprisen tilsvarer 12,57 norske kroner.

Teknikens Värld konstaterer at svenskene ikke kommer til å få det lettere med det første - om tre måneder begynner sommerferien, og da stiger etterspørselen etter drivstoff til bilturer.

Dyrere i distriktene - billigere i Oslo

Listeprisen i Norge for en liter blyfri 98 er 14,54 kroner, mens diesel koster 13,33 kroner.

I tillegg kommer transporttillegg for bensinstasjoner som ligger langt unna drivstofflagrene, og noen steder betaler man mye ved pumpen.

I sentrale områder med mye konkurranse, for eksempel Oslo, kan prisen være lavere enn listeprisen, som er det høyeste Statoil-stasjonene får lov til å ta.

Avgiftsøkninger

Siden juli 2008 har bensinavgiften blitt økt med 25 øre fordelt på tre vendinger.

Den 1. juli 2008 ble bensinavgiften økt med 5 øre. Deretter kom det to økninger på 10 øre, 1. januar 2010 og 1. januar 2011.

På toppen av avgiftsøkningene kommer merverdiavgift på 25 prosent. Dermed tar staten inn 31,25 øre mer per liter enn for et og et halvt år siden.

Totalt tar staten inn over 8 kroner i skatter og avgifter per liter bensin.

Les også: 21 øre dyrere bensin på én uke

Spår bensinpris på 15,50 kroner

Følg E24 på Facebook

Flere nyheter hos E24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå