Tesla med nyhet i natt: Lanserer biler som faktisk kan kjøre selv

Tesla legger nå inn en langt kraftigere maskinvare og en haug med nye sensorer i bilene sine som skal gjøre det mulig for dem å kjøre helt på egen hånd med tiden. Når bilene kan kjøre av seg selv planlegger Tesla å lansere sin egen bildeling- og hentetjeneste kalt «Tesla Network».


<p><b>ENDA SMARTERE:</b> Tesla-sjef Elon Musk annonserte det siste nye elbilprodusenten holder på med natt til torsdag. Her er Musk under en presentasjon av Model X sine falkevingedører.</p>

ENDA SMARTERE: Tesla-sjef Elon Musk annonserte det siste nye elbilprodusenten holder på med natt til torsdag. Her er Musk under en presentasjon av Model X sine falkevingedører.

Natt til torsdag lanserte Tesla sitt nyeste produkt: Selvkjørende biler.

Bilene er fortsatt de samme vi kjenner, sedanen Model S, SUV-en Model X og den kommende kompaktbilen Model 3, men inne i bilen er det gjort store endringer.

Tesla har nemlig begynt å utruste bilene med langt større datakraft og en hel pakke med bedre og flere sensorer og kameraer.

– Selvkjørende biler vil spille en avgjørende rolle i å forbedre sikkerhet og akselerere verdens overgang til en bærekraftig fremtid, skriver Tesla i en pressemelding.

– Full autonomi vil la en Tesla være vesentlig tryggere enn en menneskelig sjåfør, senke kostnaden for transport for dem som eier en bil, og gi billig mobilitet på forespørsel for dem som ikke eier en bil.

Alle biler som produseres på Teslas fabrikk, inkludert den kommende «Folke-Teslaen» Model 3, får maskinvaren som trengs for at de skal bli fullstendig selvkjørende – og det på et nivå som er sikkerhetsmessig høyere enn en menneskelig sjåfør, ifølge Tesla.

Bilene vil ikke kunne kjøre av seg selv i dag, men de vil ha utstyret som trengs. Ved hjelp av programvareoppdateringer som sendes ut til bilene, vil de bli stadig bedre og etter hvert kunne kjøre helt selv.

Nyheten skulle egentlig offentliggjøres mandag, men på Twitter annonserte Tesla-sjef Elon Musk at de trengte et par ekstra dager for å finjustere lanseringen. I en Twitter-melding natt til torsdag forklarer han hvorfor (se Twitter-boksen).

Planlegger bildelingstjeneste

Når bilene med tiden klarer å kjøre helt selv, vil Tesla bruke teknologien til å etablere sin egen bildelings- og hentetjeneste.

I tillegg skal de som eier Tesla-biler kunne låne ut bilene sine eller sende dem for å hente venner og familie.

På nettsidene sine skriver Tesla at det å bruke selvkjørende Tesla-biler for å tjene penger (næringsvirksomhet) bare vil bare være tillat på «Tesla Network».

Flere detaljer om Tesla Network vil slippes neste år, men i blogginnlegget «Master Plan, Part Deux» som ble publisert i juli, skriver Tesla litt mer om denne bildelingstjenesten:

– Når selvkjørende biler tas i bruk, kan bileiere knytte bilen sin til Tesla sin bilflåte og dermed låne bort bilen til andre mot betaling, eller låne andres bil.

– Dette senker kostnadene ved å eie en Tesla dramatisk og til et punkt hvor nesten alle kan eie en Tesla, skriver selskapet videre.

Radar som kan se gjennom bilen foran

Med det nye sensorutstyret får Tesla-bilene oppgradert evnen til å overvåke området rundt bilen kraftig.

Bilene blir utstyrt med en ny datamaskin som har 40 ganger så stor regnekraft enn forrige generasjon, en radar som kan «se gjennom» tungt regnvær og tåke – og bilen foran. I tillegg blir bilene utstyrt med åtte surround-kameraer som gir 360-graders syn rundt bilen og tolv oppdaterte ultrasoniske sensorer som lar bilen gjenkjenne både harde og myke objekter nærmere dobbelt så langt unna som forrige system.

Før maskinvaren kan tas i bruk, skal Tesla gjøre forbedringer på programvaren og grundig teste sikkerheten på systemet. Maskinvaren settes inn i alle nye biler som produseres per i dag, mens selvkjørende funksjoner vil bli lansert gjennom trådløse oppdateringer etter grundig testing, godkjenning og regulatorisk godkjenning, opplyser Tesla Norge til E24.

Tesla presiserer også at funksjonaliteten og hvor selvkjørende bilene kan bli vil kunne variere sterkt fra land til land, avhengig av hva lovverket i det aktuelle landet tillater til enhver tid.

 <p>Denne illustrasjonen viser hvordan Tesla-bilene med de nye sensorene vil kunne overvåke hva som skjer rundt bilen i alle retninger.</p>

Denne illustrasjonen viser hvordan Tesla-bilene med de nye sensorene vil kunne overvåke hva som skjer rundt bilen i alle retninger.

 <p>Her viser Tesla hvordan de nå setter et kamera inn i blant annet B-stolpen på bilene sine (stolpen mellom dørene foran og bak). Dermed får bilene langt bedre oversikt over hva som skjer på siden av bilen og ikke bare bak og foran.</p>

Her viser Tesla hvordan de nå setter et kamera inn i blant annet B-stolpen på bilene sine (stolpen mellom dørene foran og bak). Dermed får bilene langt bedre oversikt over hva som skjer på siden av bilen og ikke bare bak og foran.

 <p>Tesla hevder bilene med de nye sensorene vil kunne klare å styre på selv på langt mer svingete veier enn det dagens modeller klarer.</p>

Tesla hevder bilene med de nye sensorene vil kunne klare å styre på selv på langt mer svingete veier enn det dagens modeller klarer.

 <p>I tillegg til radarer setter Tesla nå inn tre kameraer over speilet i frontruten som peker fremover, for å gi bilen et enda bedre oversiktsbilde over hva som skjer foran bilen.</p>

I tillegg til radarer setter Tesla nå inn tre kameraer over speilet i frontruten som peker fremover, for å gi bilen et enda bedre oversiktsbilde over hva som skjer foran bilen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå