Tesla trues av streik i Tyskland

Ansatte ved den nykjøpte fabrikken i Tyskland truer med streik. Tesla er innstilt på at de kommer til enighet.


<p><b>KOMMER I JUNI:</b> Her er en prototyp av Teslas Model 3, som etter planen skal lanseres i juni.</p>

KOMMER I JUNI: Her er en prototyp av Teslas Model 3, som etter planen skal lanseres i juni.

– Tesla har ikke svart tilfredsstillende under forhandlingene, sier en representant for fagforeningen IG Metall til avisen Welt am Sonntag, og legger til at de nå undersøker mulighetene for streik allerede denne uken ved fabrikken Tesla Grohmann Automation i Tyskland.

Maskinene som produseres i Tyskland er viktig for produksjonen av Teslas Model 3, som skal lanseres i juni, ifølge avisen.

Meldingen om at elbilfabrikanten ville kjøpe tyske Grohmann Engineering, som ligger i Prüm, nær grensen til Belgia, kom i november i 2016.

Dette var Teslas første store oppkjøp.

Lønnsøkning

Ifølge fagforeningen betaler Tesla lavere lønning enn standarden, men Tesla vil ifølge den tyske avisen ikke betale det arbeiderne krever. De vil ha en lønnsøkning på 400 euro i måneden, mens Tesla tilbyr en økning på 150 euro.

Tesla har også tilbudt økt kompensasjon i form av aksjer, men dette er heller ikke fagforeningen tilfreds med.

– Vi jobber for å sikre at alle i Tesla Grohmann Automation kompenseres rettferdig, konkurransedyktig, og bedre enn bransjestandarden. Og vi har gjennomført en rekke tiltak, skriver en talsmann for Tesla i en e-post til E24.

På fabrikken designes og produseres automatiseringssystemer, som skal øke farten og kvaliteten på produksjonen, og redusere kostnaden per produserte bil.

– I motsetning til i andre bilselskaper får alle ansatte aksjer i Tesla i tillegg til lønn. Den tidoble økningen i aksjeverdi innenfor de siste fem årene har gjort dette til en svært verdifull og unik kompensasjon for vårt team. Når all kompensasjon fra Tesla, inkludert aksjer, er tatt til vurdering, forventer vi at kompensasjonen til alle ansatte i Tesla Grohmann Automation vil være over bransjestandard, akkurat slik vi er over bransjestandard i USA, skriver talsmannen for Tesla.

Fagforeningskrangel

De understreker også at det ikke er noen planer om nedbemanning ved den tyske fabrikken, og at det er viktig for dem at det er et godt og rettferdig arbeidsmiljø ved fabrikken.

Tesla-sjef Elon Musk har den siste tiden ikke blitt kjent for å være fagforeningsvennlig.

En ansatt ved Tesla-fabrikken i California skal ha tatt initiativ til å organisere Tesla-arbeiderne i en fagforening, og Musk skal ha svart med at denne ansatte var betalt av United Automobile Workers for å agitere for en fagforening.

Fagforeninger er mindre utbredt i USA enn i Norge og svært mange andre industrialiserte land.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå